Évtizedek óta lépcsőzteti a mozgássérülteket a Széchenyi Fürdő kórháza

Abcúg 2019-08-27 17:48:00
Tizenkét lépcsőfokon, majd újabb lépcsőkön keresztül lehet csak bejutni a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Nappali Kórházába, ahol különböző mozgásszervi sérültek kapnak gyógykezelést. Az épületen kívül ugyan van akadálymentesítés, de valamiért évek óta nem használják az emelőket, a dolgozók sem tudják, hogy miért. Az ápolók és egy mozgássérült nő szerint az a fürdő válasza a problémára, hogy a kerekesszékesek inkább ne jöjjenek ide, keressenek másik fizikoterápiás intézményt.

Magyarország egyébként sem túl erős az akadálymentesítésben, az viszont mégis extrém, hogy a Széchenyi Fürdő és Uszoda épületben működő Nappali Kórház, amely mozgásszervi megbetegedésekre szakosodott, sem akadálymentes. A Széchenyi Gyógyfürdő honlapján megtalálhatóak a különböző fizikoterápiás kezelések: víz alatti gyógytorna, orvosi gyógymasszázs, súlyfürdő, stb., alatta pedig mindegyik kezeléstípusnál ott szerepel, hogy milyen mozgásszervi megbetegedésen segít. Az ortopédusok, reumatológusok ide utalják be betegeiket kezelésekre, de ha valakinek kerekesszéke van, (ami nem túl ritka a mozgásszervi megbetegedéseknél) akkor jobb, ha egy másik fürdőt vagy intézményt választ. Akadálymentesítési törekvés ugyan van a Széchenyi részéről, két bejárathoz is emelőket szereltek fel, csakhogy évek óta nem használják őket vagy nem működnek.

Egy 66 éves mozgáskorlátozott nőt kísérnek el az Abcúg munkatársai vízi gyógytornára, ahova lassan már 25 éve jár, de mióta több gerincsérv miatt megműtötték, nehézzé vált a Nappali Kórházba való bejutása. Erzsébet (a riportalany nevét kérésére megváltoztatták) kisebb távokat nehézkesen, de segédeszköz nélkül is meg tud tenni, nagyobb távokon viszont járókerettel vagy elektromos motorbiciklivel tud csak közlekedni. A nőnek TB alapon jár a gyógytorna és egyéb kezelések a fürdőben, mint például a gyógymasszázs, azonban még így is 33 ezer forintot fizet 15 kezelésért a fürdőnek.

Erzsébet kérésére nem a fürdőnél közvetlenül találkoztak, hanem kicsit távolabb, hogy meg tudja mutatni már maga az épület megközelítése sem egyszerű. A fürdő főbejáratánál ugyan van kijelölve mozgássérült parkoló, de ha valaki autó nélkül érkezik, kerekesszékkel, akkor csak hosszas fejtörés árán lehet az épület közelébe férkőzni. A gyógyfürdőt körülvevő parkoló padkája helyenként akár 20 centiméter is lehet, ezért az úttesten haladnak, kátyúk között szlalomozva, és próbálják megtalálni, hogy hol van annyira megsüllyedve a padkakő, hogy Erzsébet lendületből fel tudjon hajtani elektromos motorbiciklijével. Több percig tartó keresgélés után találnak csak ilyet, de a hatalmas zöttyenés fájdalmas Erzsébet gerincének, amit derekánál több szegecs tart össze.

Tíz percnyi kerülgetés árán jut el az Abcúg így a Nappali Kórház bejáratához, ami az épület jobb oldalán található. Régi, fehér táblán ott virít: Fizikoterápiás osztály. A kétszárnyú ajtóhoz egy 12 fokból álló, hosszú lépcsősor vezet fel, ami középen egy korláttal van elválasztva. Erre a korlátra szerelték fel a sínt, amin az emelő közlekedik, vagyis közlekedne, ha nem állna most is egy pókhálókkal beszőtt ponyvával letakarva a lépcső tetején. Az épület hátsó bejáratánál is van egy ilyen emelő, szintén letakarva.

A komplex fizikoterápiás részleg a fürdőnél. / Fotó: Hajdú D. András

A rozsdából ítélve nem tegnap használták utoljára, Erzsébet, aki rendszeresen látogatja a kórházat, már 10 éve nem látta működni. Úgy tudja, hogy eleinte azért nem működött, mert elromlott, most pedig ugyan már megjavították, de nincs, aki kezelje. Az emelőt nem használhatja önállóan egy kerekesszékes, mert először le kell nyitni a rámpát, amire felparkol, majd egy plusz személy távirányító segítségével indítja el a sínen az emelőt. Ezt az igényt még jelezni is nehéz, ugyanis csak az épület belsejében, az ajtótól nagyjából öt méterre van a recepciós pult, ahonnan nem is lehet látni, hogy ki érkezett a lépcső aljához.

Erzsébet azt meséli, hogy olykor nem a motorral, hanem gurulós járókerettel érkezik, ilyenkor pedig az úszómestert vagy a nővéreket szokta megkérni, hogy cipeljék fel neki a keretet, amíg ő felküzdi magát a 12 lépcsőfokon. Az ápolók szívességből felviszik nekik, viszont amiért iszonyatosan túlterheltek, ezért az egyik egyszer szóvá is tette, hogy nincs erre ideje.

Az ominózus kerekesszékes feljárat. / Fotó: Hajdú D. András

Míg az Abcúg és Erzsébet állnak a lépcső alján és tanakodnak, egy dolgozó jön ki az ajtón, de nem azért, mert meglátta őket, csak cigizni akart. Megkérdezik tőle, hogy lehet-e használni az emelőt, azt mondja, hogy ő nem tud róla, fél éve dolgozik itt, de még nem látta használatban a gépet. Azt is hozzáteszi, hogy szerinte nincs rá igény, mire Erzsébet elmesél egy történetet arról, hogy egyszer egy nő járókerettel állt itt és nem tudott bejutni, mire az ápoló csak kérdőn megvonja a vállát.

Erzsébet ugyan fel tudna itt kapaszkodni, de motoros székét nem meri az épületen kívül hagyni, mert egyszer majdnem ellopták, ezért a kórház igazgatójától engedélyt kért arra, hogy az épületen belül rakhassa le járművét. A motorbiciklivel azonban csak az épület főbejárata felől lehet bejutni, amihez előbb újabb padkákat, bukkanókat és huppanókat kell leküzdeni. A főbejáraton viszonylag egyszerű a bejutás, mert lépcső helyett, két hosszú, oldalsó rámpán lehet feljutni, tehát a fürdőnek ez a bejárata akadálymentes. Csakhogy ha innen közelítve, vagyis az épületen belülről szeretnének eljutni a Nappali Kórházba, akkor egy újabb 12 fokos lépcsősorba futnak, ahol már emelő sincs.

“A rozsdából ítélve nem tegnap használták utoljára, Erzsébet, aki rendszeresen látogatja a kórházat, már 10 éve nem látta működni.” / Fotó: Hajdú D. András

Amíg eljutnak a Nappali Kórháznak ehhez a belső bejáratához, mindenfelé még most is zajló építkezéseket látnak. Erzsébet megjegyzi az Abcúg munkatársainak, hogy a fürdőt tíz éve folyamatosan felújítják, csak valahogy az akadálymentesítés marad ki mindig. Ugyanis a kórház belső bejárata még annyira sem akadálymentes, mint a másik. Újabb 12 fokos, magas lépcsősoron keresztül lehet feljutni az ajtóig, ahova Erzsébet két kézzel kapaszkodva, csak nehezen tud felmenni. Mikor felérnek, figyelmeztet, hogy még nincs vége, a kórház belsejében még másik két lépcsőn le kell menni. A fehér függönyökkel elválasztott masszőrágysoron keresztül valóban még kétszer 5 fokos lépcsőn kell legyalogolnak, aztán egy hosszabb folyosón, mire eljutnak oda, ahova kezdettől fogva szerettek volna: a recepcióra.

Itt ismét megkérdezik az ápolókat, hogy lehet-e használni az emelőt, ami kívülre van  felszerelve. A nővérek szomorúan, de egyöntetűen ingatják a fejüket. Az Abcúg munkatársai megkérdezik, hogy miért nem, mire megvonják a vállukat, hogy nem tudják, majd viccelődve, Erzsébettel együtt nevetve hozzáteszik, hogy mert csak.

Az Abcúgosok kötik az ebet a karóhoz, és újra megkérdezik, hogy mi van akkor, ha valaki kerekesszékkel érkezik és ott áll lenn, a lépcső alján. Az egyik nővér azt feleli, hogy az a megoldás, hogy a kerekesszékes nem jön ide. Szerinte az orvosok már nem is nagyon utalják ide a kerekesszékes mozgássérülteket, mert tudják, hogy az épületbe nem lehet bejutni, inkább az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetbe küldik őket.

Erzsébet végül bejut a gyógytornára, az öltözőben kissé ironikus módon van egy öltöző kerekesszékeseknek kialakítva, noha ők már az ajtóig sem jutnak el.

Az Abcúg megkereste az Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda igazgatóságát is, hogy válaszoljanak arra a kérdésre, hogy miért nincs akadálymentesítve a mozgásszervi betegek számára létrehozott kórház, illetve miért nem használják az emelőket. A cikk megjelenéséig nem kaptak választ, amennyiben ez változna, a cikket frissítik.

Az épület egy másik, uszoda felőli bejárata. / Fotó: Hajdú D. András

(Fődi Kitti / Abcúg)

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.