Emlékezz november ötödikére... V mint Vérbosszú

Székely Zoárd 2020-11-05 18:53:00
Stílszerű olvasnivaló a mai évfordulóra.

Régi adósságát törlesztette a hazai képregénykiadás 2018-ban, amikor a Fumax gondozásában megjelent Alan Moore egyik legismertebb (és véleményem szerint egyik legjobb) műve, a V mint Vérbosszú. Az eredetileg 1982 és 1985 között futott képregény a kánon egyik legnagyobb ütőkártyája, amit bátran állíthatunk olyan jelentős irodalmi alkotások mellé, mint George Orwell 1984, vagy Ray Bradbury Fahrenheit 451 c. regényei.

Anglia, 1997. Disztópikus jövőben járunk, az országot egy teljhatalmú párt és annak vezetője kormányozza. Az emberek békésen tengetik szürke hétköznapjaikat, senki nem mer szembeszállni az egyéni szabadságjogokat sárba tipró, ám a tökéletesre csiszolt propagandával ezt ügyesen leplező felsőbbrendű hatalommal.

"Egységben az erő!"

- ezzel a jelszóval üldözték a rendszer ellenségeinek bélyegzett más rasszba tartozó, más nemi identitással rendelkező személyeket. A látszólagos békének és biztonságnak ára van: félelem és engedelmesség. Ilyen körülmények között találkozik a 16 éves Evey Hammond és V, a Guy Fawkes maszkot viselő titokzatos idegen, aki azon az éjszakán felrobbantja a parlament épületét. A dátum november 5. V kezdetben egyedül, később Evey segítségével száll szembe az országot elnyomó kormánnyal, célja, hogy a nép végre magához térjen és a saját kezébe vegye az irányítást.