Fotó: nif.hu

Elkészült a Zsirát és Lutzmannsburgot összekötő útszakasz felújítása

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 5. csütörtök, 14:03
Májusban kezdődtek el a munkák.

Befejeződött a magyarországi Zsira települést és az ausztriai Locsmándot (Lutzmannsburg) összekötő út 2019 májusában megkezdett felújítása. A beruházás során több mint 2 km felületen végeztek teljes felületű aszfaltszőnyegezést - olvasható a nif.hu-n.

 

A Magyarország északnyugati határán húzódó 2×1 sávos közút elsősorban a személyközlekedés és a 3,5 tonna alatti teherszállítás forgalmát bonyolítja. A fejlesztés keretében a magyar oldalon megtörtént a 8626. jelű út, Zsira belterületi szakaszának felújítása teljes felületű új aszfalt kopóréteg beépítésével.

 

 

A beruházás során elvégezték az út melletti csapadékvíz-elvezető rendszerben a feliszapolódott vízelvezető árkok és átereszek, és a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását is. A közlekedők biztonságának érdekében egy új gyalogos átkelőhelyet létesítettek az óvodánál (Rákóczi Ferenc utca és Fő utca csatlakozása). Az osztrák oldali projektrész csatlakozása miatt az államhatár térségben szükség volt a korábban megépült Zsira elkerülő út utolsó 40 m-es szakaszának a korrekciójára is.

Az osztrák oldali beruházás keretében a magyar oldalon a Zsirai Önkormányzat által a 2007-2013 Európai Területi Együttműködés (ETE) forrásból megépült Zsira elkerülő út folytatásaként, a határcsatlakozási ponttól új nyomvonalon, a lutzmannsburgi fürdőt elkerülő, 2 kilométeres út épült ki 2018 nyarára. Az osztrák oldali projektrész átadásának jelentősége, hogy egy, az országos közúthálózathoz csatlakozó új közúti kapcsolat jött létre Magyarország északnyugati határán.

 

A projekttel megvalósult a környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetőségének javítása, az új útburkolat létesítésével biztonságosabbá vált a közlekedés. A felújított szakasz megfelelő minőségű összeköttetést biztosít a régió másod- és harmadrendű csomópontjai és a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) között, lehetőséget nyújt a határon átnyúló infrastruktúrában rejlő lehetőségek hatékonyabb kiaknázására.

 

 

A projekt a 87. sz. főút Kőszeg (HU) – Rattersdorf (Rőtfalva AT) országhatár közötti szakasz kivitelezési munkáinak elvégzése beruházással közös Interreg V-A pályázat keretében nyert támogatást. A Vas megyei beruházás esetében jelenleg a nagy tömegű földmunka, a töltésalapozás és a töltésépítés zajlik.

 

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Orinoco ’2002 Kft. kivitelezésében, európai uniós forrásból, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósult meg. A kivitelezés nettó értéke 165.977.104 forint.

 

Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere megköszönte a kivitelezők munkáját, és arra kérte az autósokat, hogy közlekedjenek óvatosan és vegyék figyelembe, hogy a nyomvonal lakóövezeten halad át. Beszédében örömét fejezte ki, hogy a település főutcája megújult.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás