Elkészült a Zsirát és Lutzmannsburgot összekötő útszakasz felújítása

ugytudjuk.hu 2019-09-05 14:03:00
Májusban kezdődtek el a munkák.

Befejeződött a magyarországi Zsira települést és az ausztriai Locsmándot (Lutzmannsburg) összekötő út 2019 májusában megkezdett felújítása. A beruházás során több mint 2 km felületen végeztek teljes felületű aszfaltszőnyegezést - olvasható a nif.hu-n.

A Magyarország északnyugati határán húzódó 2×1 sávos közút elsősorban a személyközlekedés és a 3,5 tonna alatti teherszállítás forgalmát bonyolítja. A fejlesztés keretében a magyar oldalon megtörtént a 8626. jelű út, Zsira belterületi szakaszának felújítása teljes felületű új aszfalt kopóréteg beépítésével.

A beruházás során elvégezték az út melletti csapadékvíz-elvezető rendszerben a feliszapolódott vízelvezető árkok és átereszek, és a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását is. A közlekedők biztonságának érdekében egy új gyalogos átkelőhelyet létesítettek az óvodánál (Rákóczi Ferenc utca és Fő utca csatlakozása). Az osztrák oldali projektrész csatlakozása miatt az államhatár térségben szükség volt a korábban megépült Zsira elkerülő út utolsó 40 m-es szakaszának a korrekciójára is.

Az osztrák oldali beruházás keretében a magyar oldalon a Zsirai Önkormányzat által a 2007-2013 Európai Területi Együttműködés (ETE) forrásból megépült Zsira elkerülő út folytatásaként, a határcsatlakozási ponttól új nyomvonalon, a lutzmannsburgi fürdőt elkerülő, 2 kilométeres út épült ki 2018 nyarára. Az osztrák oldali projektrész átadásának jelentősége, hogy egy, az országos közúthálózathoz csatlakozó új közúti kapcsolat jött létre Magyarország északnyugati határán.

A projekttel megvalósult a környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetőségének javítása, az új útburkolat létesítésével biztonságosabbá vált a közlekedés. A felújított szakasz megfelelő minőségű összeköttetést biztosít a régió másod- és harmadrendű csomópontjai és a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) között, lehetőséget nyújt a határon átnyúló infrastruktúrában rejlő lehetőségek hatékonyabb kiaknázására.

A projekt a 87. sz. főút Kőszeg (HU) – Rattersdorf (Rőtfalva AT) országhatár közötti szakasz kivitelezési munkáinak elvégzése beruházással közös Interreg V-A pályázat keretében nyert támogatást. A Vas megyei beruházás esetében jelenleg a nagy tömegű földmunka, a töltésalapozás és a töltésépítés zajlik.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Orinoco ’2002 Kft. kivitelezésében, európai uniós forrásból, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósult meg. A kivitelezés nettó értéke 165.977.104 forint.

Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere megköszönte a kivitelezők munkáját, és arra kérte az autósokat, hogy közlekedjenek óvatosan és vegyék figyelembe, hogy a nyomvonal lakóövezeten halad át. Beszédében örömét fejezte ki, hogy a település főutcája megújult.

Szólj hozzá!

Szárnyalni kezdett a kőolaj ára

Trump kijelentése áll a dolog mögött.

Napi cuki: a kutya, aki birtokba vette a trambulint gazdája elől

Egy kis ugrálás négylábú barátainknak sem árt.

Hivatalosan is elítéli Orbán végső határidő nélküli teljhatalmát az Egyesült Államok

Azt írják, a magyar vezető saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül.

Nyírkarászi szeszfőző ükunokája a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó

Mark Spitz szívesen ellátogatna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluba.

A koronavírus miatt Grúziában egyáltalán nem lehet alkohol tartalmú italt venni

'Apokalipszis' közeli állapot alakult ki tegnaptól az eurázsiai országban.

Gázpisztollyal ütötte vitapartnerét egy férfi Töltéstaván

Korábban lövése sem volt róla, hogy eddig fajulnak a dolgok.

Egy autó motortere füstölt a 86-oson Vasegerszegnél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Ungár: A kormány emelje meg az otthongondozási díjat!

Jelenleg 38 és 58 ezer forintot kapnak az otthonápolók havonta.

Hallelujah! Kezdődik a délutáni műszak

Kezdésnek hallgassunk egy kis zenét.

„Nincs elég védőfelszerelés” – Nyílt levelet írtak a háziorvosok Müller Cecíliának

Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz.

van még itt cikk a témában: