HIRDETÉS

Forrás: NIF.hu

Teljesen megújul a Zsirát Ausztriával összekötő út

ugytudjuk.hu
2019. június 13. csütörtök, 18:59
Várhatóan őszre elkészül Zsira település és az osztrák oldali Locsmánd (Lutzmannsburg) összeköttetését biztosító út felújítása.

A Magyarország északnyugati határán húzódó közút elsősorban a személyközlekedés és a 3,5 tonna alatti teherszállítás forgalmát bonyolítja. A fejlesztés keretében a magyar oldalon megtörténik a 8626. jelű út, Zsira belterületi szakaszának 2 kilométeres felújítása. Az út kialakítása 2×1 sávos, tervezési sebessége 50km/h.

 

A beruházás során felújítják az út melletti csapadékvíz elvezető rendszert is. A közlekedők biztonságának fokozása érdekében egy új gyalogos-átkelőhelyet is létesítenek.

 

Az osztrák oldali beruházás keretében a magyar oldalon megépült Zsira elkerülő út folytatásaként, a határcsatlakozási ponttól új nyomvonalon, a Lutzmannsburg-i fürdőt elkerülő, 2 kilométeres út került kiépítésre. Ennek átadása már 2018. június 8-án megtörtént.

 

Az osztrák oldali projektrész átadásának jelentősége, hogy egy az országos közúthálózathoz csatlakozó új közúti kapcsolat jött létre Magyarország északnyugati határán.

 

A projekt célja a környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetőségének javítása, és a határon átnyúló infrastruktúrában rejlő közös potenciál hatékonyabb kiaknázása, valamint összeköttetés biztosítása a régió másod- és harmadrendű csomópontjai és a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) között.

 

A projekt a 87. sz. főút Kőszeg – Rattersdorf (Rőtfalva) országhatár közötti szakasz kivitelezési munkáinak elvégzése beruházással közös Interreg V-A pályázat keretében került benyújtásra, és nyert támogatást.

 

Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere kiemelte: a település, egy már régóta dédelgetett álma válik valóra a közút felújításával. "Az ország egyik nyugati kapujában nem mindegy, hogy mi fogadja az ide érkezőt, milyen utazási élményeket tapasztalnak az erre közlekedők, de természetesen legfontosabb, hogy a helyi lakosság életminősége javul" - mondta a polgármester.

 

(nif.hu)

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás