Eladó a Rönökön 15 éve álló Mozgó kis ABC Ikarus

Nagy Donát 2020-10-10 15:00:02
A busz nem sokáig lesz a 8-as főút megszokott része.

Az egyszerűen csak IKARUS nevű Facebook csoportban tűnt fel a környéken élők számára megszokott busz hirdetése.

Fotó: IKARUS Facebook csoport

A leírás és a kommentek szerint a jármű nagyjából 15 éve áll egy magántelken a 8-as főút mellett. Úgy tudni, már többen is bejelentkeztek a buszért.

A legnagyobb hazai használtautós oldalon jelenleg nem találni hasonló állapotú Ikarust, de egy hozzáértő szerint ez a busz így 150-200 ezer forintot érhet. Erről a konkrét példányról 7 éve készített néhány fotót a vezess.hu oldal.

Guruló ABC a múltból

A 200-as típuscsaládból összesen 208 853 darabot gyártott az Ikarus, fő formatervezőjük pedig Finta László volt. Az Ikarus 260 az 200-as család egyik legsikeresebb, legnagyobb szériában gyártott tagja. Az autóbusz 1971-től 2002-ig készült szériában, mind városi, mind elővárosi változatban.

Eredetileg nem túl sok példány készült ezekből az önkiszolgáló boltokból (ha minden igaz, összesen 16 darab), de szinte mindegyiket a 260-as modellből építették át. Előre megkapta a valamivel szűkebb 266-os ajtaját, hátulra pedig az úgynevezett “Steyr” dupla szárnyas megoldás került. 

Fotók: Ikarus archívum

A mozgó ABC-igénye először 1971-ben merült fel az újságcikkek alapján - ezt már a busworldblog.com írja. Ekkor a Dunántúli Naplóban tették szóvá, hogy számos új lakótelep Baranyában ABC nélkül épült, márpedig igény lenne egy áruházra a közelben. Azonban a mozgó ABC autóbuszos megoldása helyett itt az NDK-ban állítólag már létező, könnyedén áttelepíthető épületekről vizionáltak. Új bolt létesítése a Főváros bizonyos részein is problémás volt, alacsony volt egyes kerületek perifériás részeinek kereskedelmi ellátottsága.

Fotók: Ikarus archívum

Az első buszos változatot az Ikarus 1976. október 12-én mutatta be a székesfehérvári üzemegységben. Az Ikarus 266-os alapokra megálmodott és -épített, 1-0-1 ajtóképletű autóbuszt a peremvidékek ellátására alakították ki, továbbá nagy tömegeket vonzó események alkalmi boltjaként promotálta a gyár. Ezt a prototípust az Észak-Budai Munkás ÁFÉSZ használta 1977-től a budai peremkerületek ellátására. Az autóbusz korabeli vételára 1,6 millió Forint körül mozgott (az árukészlet nélkül értve).

Fotók: Ikarus archívum

Az összes elkészült busznak általános ismérve, hogy az „utasáramlás” a hátsó ajtó irányából az első irányába zajlott. Közvetlenül a gépkocsivezető helye mögött alakították ki a pénztárat, majd az első ajtón keresztül lehetett elhagyni a mozgóboltot. Az autóbusz gépkocsivezetője az egyes árusítási pontoknál a kasszás szerepét is betöltötte (bizonyos esetekben, mert pl. Somogyban külön pénztáros/boltvezető is volt a buszokon). Az autóbuszok tulajdonosa a Belkereskedelmi Szállítási Vállalat (BSzV) volt, és az egyes térségbeli Füszértek vagy ÁFÉSZ-ek biztosították az árukészletet, továbbá bérelték a buszokat. A mozgóboltok - egy két-kivétellel - kizárólag háztartási és vegyicikket árusítottak, hűtőpulttal is felszerelve. A hűtőgépek szerelvényeit és további részeit a ládaterekben helyezték el.

A témában további érdekességeket és megannyi képet a busworldblog.com oldalán lehet találni.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.