Egyelőre még maguk a szervezők sem tudják, hogy jövőre ki vezeti a Savaria Karnevál felvonulását

Farkas Bazsi
2018. szeptember 24. hétfő, 16:53
Jordán Tamás 17 év után nem volt császár a menet élén. 

Karnevál értékelő sajtótájékoztatót tartottak ma a szombathelyi városházán. Ahogy az ilyenkor lenni szokott a szervezők elmondták, hogy mennyire sikeres rendezvény is van a hátuk mögött.

 

A négy nap alatt megrendezett 405 programból ugyanis csupán 12-őt kellett lefújni az eső miatt. 

 

Hogy hányan is voltak Szombathelyen a karneváli hétvégén nem tudni. Korábban 150 ezer emberrel számoltak, hogy a saccra megtippelt látogató számból végül mennyi lett, a tájékoztatón nem közölték. 

 


Ami biztos, hogy a Karneválon atrocitás nem történt. A legsúlyosabb eset, aminek kapcsán a rendőröknek el kellett járniuk, az egy lelátói hely körüli vita volt. Két férfi szólalkozott össze, hogy kinek is jár az ülőhely. Egyiküket rendbontás miatt kellett előállítani. 

 

Komolyabb rosszulléthez nem kellett volniua a mentőknek - ez is elhangzott. 

 

Lesz-e még Jordán Claudius császár?

 

Tizenhét éves hagyomány szakadt meg azzal, hogy a Karnevál előtt egy nappal jelentették be a szervezők, hogy nem Jordán Tamás vezeti a felvonulást. A szombathelyi Weöres Sándor igazgatója mint Claudius császár egy bigán állva mindig az első volt a sorban. Most a pénteki és a szombati felvonuláson is, más-más sportoló állt fel a bigára és vezette a felvonulást. 

 

A sajtótájékoztatón megkérdeztem, hogy Jordán visszakerül-e valaha a felvonulás élére. Vagy ha ő nem, hát más alakítja-e Claudius császárt a jövőben. Meglehetősen homályos választ kaptam. 

 

 

Puskás Tivadar polgármester azt mondta, hogy korábban is mindig az adott év adottságaihoz mérten rakták össze a felvonulást. Ez lesz a jövőben is.

 

Grünwald Stefánia a Karnevál egyik főszervezője pedig mindezt azzal egészítette ki, hogy jövőre a 20. Karneválon egy szélesebb civil összefogással szeretnék megvalósítani a rendezvényt. Egyébként pedig jelenleg az elmúlt Karnevál utómunkáival vannak elfoglalva, a jövő évi rendezése még nincs napireden. 

 

Jordán vállalná

 

Megkérdeztem Jordán Tamást, hogy ha jövőre felkérnék, akkor vállalná-e szerepet?

 

- Természetesen, azzal együtt, hogy sajnos egy hagyomány most már megszakadt. Én azt is egy elfogadható koncepciónak tartom, hogy minden évben más más vezesse a felvonulást, hiszen a városban hál’ Istennek az élet sok területén maradandót alkotó lakók vannak. Ha azonban a szervezők úgy döntenek, hogy ismét engem kérnek fel arra, hogy Claudius császárként vezessem a felvonulókat, akkor eleget tennék annak. 


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás