Bajnai, az egy forintos miniszterelnök

ugytudjuk.hu 2020-01-13 07:49:00
Könyvajánló - A Frontsebészet. Bába a kétharmad bölcsőjénél.

Nagy figyelmet keltett a Frontsebészet című könyv. Műfaját tekintve igazi hibrid, ötvözi a zsúrnál-stílt a gazdasági szakelemzéssel, a politológiai eszmefuttatást a riporttal. Főhőse Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki 1 évig állt a kormányrúdnál.

Egy fura kézfogás: Orbán és Bajnai

 

Mégpedig a Magyar Köztársaság legnehezebb és egyben utolsó időszakában, a 2008-as válság legmélyebb gödrében, percekkel az államcsőd előtt. Ráadásul úgy, hogy a kormányra készülő ellenzék szüntelen támadja („Száztíz százalék Gyurcsány"), a közhivatalokban megindult az átállás, rendszeres a kibeszélés, a Simicska-sajtó (akkori) ontja a botrányokat. Ellenfele pedig nem más, mint a 2006-os vereség után nagyon is magára talált Orbán Viktor.

Szóval nincs könnyű dolga Bajnainak, ezt a könyv szerzői, Lakner Zoltán, Pungor András, Szabó Brigitta és Faragó József végig nyomatékosítják. Valóban nincs. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől szabadulni akaró szocialisták keresik az utódot, majd amikor főnökük tényleg lemond, hat-hét emberrel is tárgyalnak. De egyik sem az igazi. Kormányválság fenyeget, az oroszok betörnek a MOL-piacra, az OTP részvényei bedőlnek, megvillan az államcsőd is. Csaknem 2 millió deviza hiteles reszket, joggal. Elszabadul az árfolyam, sorra zárnak be az üzemek, megugrik a munkanélküliség.

Angela Merkellel, akinek bejött Bajnai

Ebben a helyzetben a kormány nyugati barátokhoz fordul, ennek nyomán gigahitelt kap az ország, csaknem 20 milliárd eurót. A legrosszabb így elkerülhető, de az is kiderül: a Gyurcsány-kormány hitelessége oda. A könyv érzékletesen mutatja be a bomlás folyamatát, a hivatali és titkosszolgálati zavarokat (UD-Zrt ügy), a bizalomvesztést a piacokon és a társadalomban. Amikor Bajnaira rátalálnak – amúgy végig ott a szemük előtt – akkorra már a veszett fejsze nyele helyzet áll elő. Válságkezelésre kérik fel 2009-ben, miniszterelnöknek. - Akkor vállalom, ha ehhez lesz mozgásterem – mondja és csak 1 évre vállalja a kormányzást, havi 1 forint bérért.

Szinte azonnal rátámadnak a parlamentben és a sajtóban. Libás-gyilkosozzák, visszaüt. Perek sorozatát indítja és mind megnyeri. De addigra már ott rajta a hamis bélyeg. A hatalomra készülő Fidesz, vagy inkább vezetője megérzi: ha ez az ember sikeres, akkor oda a mesterterv, az ország más pályára állítása. Erősödnek a támadások, miközben kezelnie kell a válságot. Bajnai ebben tényleg jó: rövid idő alatt kormányával stabilizál, költségvetési lyukakat töm be és minimális hitelt hív le. Nyolc hónap után már az is látható, hogy az ország gazdasága növekszik. Jó hírek, de nem a Fidesznek. A hatalomra törő pártot ekkor nem az ország aktuális helyzete, hanem a hatalom megszerzése érdekli. Ezért is mantrázzák az idő előtti választásokat, de ez nem jön be.   

A könyv révén bepillanthatunk a hatalomgyakorlás hétköznapjaiba. Így abba is, hogy milyen szánalmas és kisszerű emberek kerülhetnek magas pozíciókba. Bajnai egyik híres kijelentése is bekerült a könyvbe: „Ha valaki tizenötmillió forintot akar ellopni, akkor egymilliárdos döntést kell rosszul meghoznia. Így lesz az egyéni korrupciós ügyekből nemzetgazdasági kár". Az elmúlt évekre tekintve különös, mondhatni látnoki jelentésűek ezek sorok...  

Orbán Viktor pártelnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Sólyom László köztársasági elnök Krakkóban

A Frontsebészet látlelet. Érzékelhetően Bajnai-párti, a szerzők szimpátiája egyértelmű. De amit leírnak, az önálló mozgással bír. Így ott lapul a kérdés: ki felel Orbánék kétharmadáért, mindazért, amit ez hozott? Hát a Gyurcsány-kormány, vágható rá, de a kép árnyaltabb. Gyurcsány Ferenc kormányzása – és valamennyi elődjéé – rossz minőségű volt, hatalmas államadósságot halmozott fel. Ezért is tehette majdnem tönkre az országot a válság (rajtunk kívül csak Izland járt hasonlóan egész Európában). Bajnai Gordon pedig, bármennyire is eltolja ezt magától, sikeres válság-menedzselésével megágyazott az ellenzéki sikernek. Mégpedig azért, mert nem szegte meg ígéretét, azaz nem vállalta el az akkor már sürgető felkéréseket a miniszterelnök-jelöltségre (ettől tartott leginkább Orbán). Hiba volt: ha vállalja, nagy valószínűséggel nincs kétharmados győzelme a Fidesznek.

Tehát ha összerakjuk a Frontsebészet néha átfedéses, de mindenképpen korhű szöveg-mozaikjait, akkor azt kell mondunk: Bajnai, a sikeres miniszterelnök nem ismerte fel sem az ország, sem önmaga stratégiai érdekeit. Így lett bábává a kétharmad bölcsőjénél.

Szólj hozzá!

Holtan találták Szöul polgármesterét, miután szerdán szexuális zaklatás miatt jelentették fel

Eltűnése előtt egy nappal szexuális zaklatással vádolták meg Pak Vonszun polgármestert, ismert emberi jogi aktivistát.

Szombaton nyit a vizes játszótér a győri Bisinger sétányon

A játszótér minden nap 10 és 20 óra között várja a látogatókat.

Hétfőtől előjegyzés alapján a szombathelyi orvosi rendelőkben lesz vérvétel

A vérvételi helyek kizárólag szombathelyi háziorvos által kiállított beutalóval rendelkező betegeket látják el; szakorvosi beutalóval rendelkezők vérvételre a Kórházban jelentkezzenek.

Kenéz Csaba az Egis Körmend második ajánlatára már nem mondhatott nemet

Először az U20-as csapatban válna alapemberré a 17 éves kosaras.

Könnyen előfordulhat, hogy a jövőben űrillatú parfümmel fújkáljuk magunkat

Fogadjunk, hogy eddig nem is gondolkodtatok azon, hogy milyen szaga, vagy éppenséggel illata lehet az űrnek!

A vízi- és horgászturizmust fejlesztették az Alsó-Szigetközben

Területrehabilitációval, eszközbeszerzéssel és programok kialakításával fejlesztették a vízi- és horgászturizmust az Alsó-Szigetköz három településén.

Két újabb áldozata van a koronavírusnak

Tíz fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma.

Hetvenmillió éves óriáshal kövületét fedezték fel Argentínában

A Patagóniában talált ragadozóhal több mint hat méter hosszú lehetett.

Mellbimbót villantott Tóth Andi

Egy hete még eltakarta, de ma már nem fél megmutatni őket!

Körözött férfit fogtak Sárváron

A rendőrök a férfit a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították.

van még itt cikk a témában:

A kincstár összedől című novelláskötet kifejezetten kedves könyv a vasiaknak

Több cselekmény is itt játszódik. Kósa Csaba, a mű szerzője 4 éve hunyt el.

Ősztől Magyarországon is "megszabadulhatunk" a politikusoktól

Pontosabban a Facebook és az Instagram hirdetéseiktől.