Bajnai, az egy forintos miniszterelnök

ugytudjuk.hu 2020-01-13 07:49:00
Könyvajánló - A Frontsebészet. Bába a kétharmad bölcsőjénél.

Nagy figyelmet keltett a Frontsebészet című könyv. Műfaját tekintve igazi hibrid, ötvözi a zsúrnál-stílt a gazdasági szakelemzéssel, a politológiai eszmefuttatást a riporttal. Főhőse Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki 1 évig állt a kormányrúdnál.

Egy fura kézfogás: Orbán és Bajnai

 

Mégpedig a Magyar Köztársaság legnehezebb és egyben utolsó időszakában, a 2008-as válság legmélyebb gödrében, percekkel az államcsőd előtt. Ráadásul úgy, hogy a kormányra készülő ellenzék szüntelen támadja („Száztíz százalék Gyurcsány"), a közhivatalokban megindult az átállás, rendszeres a kibeszélés, a Simicska-sajtó (akkori) ontja a botrányokat. Ellenfele pedig nem más, mint a 2006-os vereség után nagyon is magára talált Orbán Viktor.

Szóval nincs könnyű dolga Bajnainak, ezt a könyv szerzői, Lakner Zoltán, Pungor András, Szabó Brigitta és Faragó József végig nyomatékosítják. Valóban nincs. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől szabadulni akaró szocialisták keresik az utódot, majd amikor főnökük tényleg lemond, hat-hét emberrel is tárgyalnak. De egyik sem az igazi. Kormányválság fenyeget, az oroszok betörnek a MOL-piacra, az OTP részvényei bedőlnek, megvillan az államcsőd is. Csaknem 2 millió deviza hiteles reszket, joggal. Elszabadul az árfolyam, sorra zárnak be az üzemek, megugrik a munkanélküliség.

Angela Merkellel, akinek bejött Bajnai

Ebben a helyzetben a kormány nyugati barátokhoz fordul, ennek nyomán gigahitelt kap az ország, csaknem 20 milliárd eurót. A legrosszabb így elkerülhető, de az is kiderül: a Gyurcsány-kormány hitelessége oda. A könyv érzékletesen mutatja be a bomlás folyamatát, a hivatali és titkosszolgálati zavarokat (UD-Zrt ügy), a bizalomvesztést a piacokon és a társadalomban. Amikor Bajnaira rátalálnak – amúgy végig ott a szemük előtt – akkorra már a veszett fejsze nyele helyzet áll elő. Válságkezelésre kérik fel 2009-ben, miniszterelnöknek. - Akkor vállalom, ha ehhez lesz mozgásterem – mondja és csak 1 évre vállalja a kormányzást, havi 1 forint bérért.

Szinte azonnal rátámadnak a parlamentben és a sajtóban. Libás-gyilkosozzák, visszaüt. Perek sorozatát indítja és mind megnyeri. De addigra már ott rajta a hamis bélyeg. A hatalomra készülő Fidesz, vagy inkább vezetője megérzi: ha ez az ember sikeres, akkor oda a mesterterv, az ország más pályára állítása. Erősödnek a támadások, miközben kezelnie kell a válságot. Bajnai ebben tényleg jó: rövid idő alatt kormányával stabilizál, költségvetési lyukakat töm be és minimális hitelt hív le. Nyolc hónap után már az is látható, hogy az ország gazdasága növekszik. Jó hírek, de nem a Fidesznek. A hatalomra törő pártot ekkor nem az ország aktuális helyzete, hanem a hatalom megszerzése érdekli. Ezért is mantrázzák az idő előtti választásokat, de ez nem jön be.   

A könyv révén bepillanthatunk a hatalomgyakorlás hétköznapjaiba. Így abba is, hogy milyen szánalmas és kisszerű emberek kerülhetnek magas pozíciókba. Bajnai egyik híres kijelentése is bekerült a könyvbe: „Ha valaki tizenötmillió forintot akar ellopni, akkor egymilliárdos döntést kell rosszul meghoznia. Így lesz az egyéni korrupciós ügyekből nemzetgazdasági kár". Az elmúlt évekre tekintve különös, mondhatni látnoki jelentésűek ezek sorok...  

Orbán Viktor pártelnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Sólyom László köztársasági elnök Krakkóban

A Frontsebészet látlelet. Érzékelhetően Bajnai-párti, a szerzők szimpátiája egyértelmű. De amit leírnak, az önálló mozgással bír. Így ott lapul a kérdés: ki felel Orbánék kétharmadáért, mindazért, amit ez hozott? Hát a Gyurcsány-kormány, vágható rá, de a kép árnyaltabb. Gyurcsány Ferenc kormányzása – és valamennyi elődjéé – rossz minőségű volt, hatalmas államadósságot halmozott fel. Ezért is tehette majdnem tönkre az országot a válság (rajtunk kívül csak Izland járt hasonlóan egész Európában). Bajnai Gordon pedig, bármennyire is eltolja ezt magától, sikeres válság-menedzselésével megágyazott az ellenzéki sikernek. Mégpedig azért, mert nem szegte meg ígéretét, azaz nem vállalta el az akkor már sürgető felkéréseket a miniszterelnök-jelöltségre (ettől tartott leginkább Orbán). Hiba volt: ha vállalja, nagy valószínűséggel nincs kétharmados győzelme a Fidesznek.

Tehát ha összerakjuk a Frontsebészet néha átfedéses, de mindenképpen korhű szöveg-mozaikjait, akkor azt kell mondunk: Bajnai, a sikeres miniszterelnök nem ismerte fel sem az ország, sem önmaga stratégiai érdekeit. Így lett bábává a kétharmad bölcsőjénél.

Szólj hozzá!

Orbán: Nem félek a krampusztól!

De azért sok virgácsot kap.

Álhír terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Egy nem létező tanszékre hivatkoznak.

Dobjatok el mindent, itt az új animációs Pókember-film első előzetese!

Izgalmasnak ígérkezik az Irány a Pókverzum folytatása.

Szexuális zaklatási ügyében való szerepe miatt kirúgta a CNN az egyik sztárműsorvezetőjét

Chris Cuomo megpróbálta eltussolni a bátyja ügyét, aki korábban New York kormányzója volt.

Részeg sofőr okozott balesetet Győr közelében

A rendőrök még a helyszínen elvették a jogosítványát.

Romániában is megjelent az omikron

A két fertőzött személy karanténban van, jelenleg tünetmentesek.

Több halálos áldozatot követelt a lavina Ausztriában

A sízőket 4-5 méter mélyen maga alá temette a hó.

Az ötös lottó mai nyerőszámait a Csinibabában sem olvasnák be

Na, vajon melyik számot kell később az újságban keresni?

Dráma: Verstappen az utolsó kanyarban vágta oda a Red Bullt Szaúd-Arábiában

Óriási körön volt, de a hiba miatt Mercedes első sor lesz a holnapi futam rajtjánál.

Főállásúak lettek a győri színészek

Eddig eseti megbízási szerződések után kaptak csak pénzt a fellépők, így a pandémia alatt elmaradt darabok miatt bevételük sem volt.

Karácsony Gergely vezeti a Párbeszéd választási listáját, de nem akar a parlamentbe beülni

Azt mondja, ez csak szimbolikus, ő továbbra is főpolgármesterként szeretne dolgozni, szövetségben az új kormánnyal.

Nem szerzett pontot a Gyirmót

Az első félidő még gól nélkül telt a Mezőkövesd ellen, de később már nem bírták a nyomást a győriek.

Továbbra is lehet regisztráció nélkül oltani, mutatjuk a Vas megyei helyszíneket

Még egy hetet rádobnak a macera nélküli oltásfelvételre.

Testmozgást helyettesítő ágyban fekvés: hamarosan ez is lehetséges lesz

Nem brit, hanem ausztrál kutatók feltalálták a tablettát, amely helyettesíti a sportolást.

van még itt cikk a témában: