Az otthonápolási díjről is Gyurcsány Ferenc jut eszébe az államtitkárnak

Bazsó Bálint 2020-09-28 15:34:00
Hangulatos és tanulságos parlamenti csörte bontakozott ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Ungár Péter között. Utóbbi többek között arra szeretett volna választ kapni, hogy vajon a kormány miért tesz különbséget a gyermeküket otthon ápolók és az idős hozzátartozójukat otthon ápolók között. Válasz helyett azonban Ungár Péternek meg kellett elégedni Gyurcsány Ferenccel. Mármint a nevével. És még csak hétfő van.

Az otthoni gondozásra vonatkozó jogszabályok módosítását kezdeményezi az LMP a gondoskodó munka nagyobb elismerése érdekében és azért, hogy az állam ne tegyen különbséget az ilyen munkát végzők között.

Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségének titkára emlékeztetett: aki nem gyermekét, hanem más hozzátartozóját, jellemzően idős rokonát ápolja, nem kapja meg a minimálbért, csupán 38 vagy 58 ezer forintot. Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint, ugyan a gyermekek otthongondozási díjának bevezetése jó döntés volt – így ugyanis az ezen munkát végzőknek minimálbért biztosít az állam – ám nem teljes az intézkedés, mert mint mondta:

„A mai napig érthetetlen, megmagyarázhatatlan, hogy miért különböztet meg otthonápolót otthonápolótól a kormány, miért nem emelik ugyanúgy a minimálbér szintjére a nem gyermeküket – jellemzően idős rokonukat – otthon gondozók díját?”

Ugyanakkor – mint mondta – a gyermekek otthongondozási díjának is vannak hiányosságai. Értékelése szerint hibás az a pontrendszer, ami alapján eldől, hogy ki az, aki kaphat és ki az, aki nem kaphat otthonápolási díjat. 

Hozzátette: Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma először „politikai hisztériakeltésnek” nevezte ezt, majd mégis módosított ezen a hibás pontrendszeren.

Hónapokkal később, de az EMMI is elismerte, hogy hibás a gyermekek otthongondozási díjának pontrendszere

A tegnapi napon az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és az EMMI lezárta a gyermekek otthongondozási díjáról (GYOD) szóló egyeztetéseket, írja az LMP parlamenti frakciója a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Ennek eredményeképp mind az EMMI, mind az AOSZ elismerte, hogy az autizmus szempontokat nem vette a kormányzat kellő mértékben figyelembe a GYOD megállapításakor alkalmazott szempontrendszerben.

Másik problémának nevezte azt, hogy a  nyugdíjat vagy más állami juttatást kapók nem részesülhetnek a díjazásból, ráadásul azok is ugyanakkora összeget kapnak, akik több gyermeket ápolnak, holott az plusz költséget jelent számukra.

Az LMP ezért azt kezdeményezi, hogy az otthonápolási díj járjon a nyugdíj mellé is, illetve fenntartják korábbi követelésüket, hogy a nem gyermeküket otthon ápolók is kapják meg a minimálbért.

Rétvári Bence: Gyurcsány Ferenc, Gyurcsány Ferenc, Gyurcs...

Ungár Péter az országgyűlés hétfői plenáris ülésén is megkérdezte, hogy mikor vezetik be a nem gyermeküket gondozók esetében a minimálbért.

Security Check Required

null

A válasz Rétvári Bencétől jött, akitől megtudhatták a hozzátartozójukat otthon gondozók, hogy 

„Amikor a baloldal utoljára költségvetést állított össze, ennek a munkának az anyagi elismerésére 15 milliárd forintot szánt, mi 55 milliárd forintot szánunk mindenre.”

A szivet melegítő és pénztárcát duzzasztó tény mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint ugyanakkor a baloldali képviselői nem szavazták meg a gyermeküket otthonápolók díjának bevezetését, mert mint mondta:

„Éppen akkor fontosabb dolguk volt, szelfizgettek és sípoltak itt a parlamentben”

– utalt Rétvári a munkavállalói jogok újabb csorbítását jelentő rabszolgatörvény, vagyis leánykori nevén túlóratörvény, egészen pontosan pedig a Munka Törvénykönyvének 2018 végi módosítása kapcsán kirobbant parlamenti tiltakozásra.

Bár Ungár Péter újra megkérdezte, hogy miért van különbség a gyermeküket és a nem gyermeküket otthon ápolók között, Rétvári mindössze annyit válaszolt:

„Azért érdemes összehasonlítani az önök teljesítményét a jelenkori juttatásokkal, mert ha megnézik az elmúlt vasárnapi választásokat, akkor önök Gyurcsány Ferenccel közös jelöltet állítottak, ha megnézzük a következő választásokat közös jelölteket állítanak, tehát önök felsorakoztak amögött a Gyurcsány Ferenc mögött, aki 15 milliárd forintot szánt erre a célra, azzal a kormánnyal sszemben amely 55 milliárd forintot szán erre.”

Arra ugyanakkor nem válaszolt az államtitkár, hogy miért is tesz különbséget a gyermeküket otthon ápolók és az idős hozzátartozót otthon ápoló emberek között.

Azt viszont tudjuk, hogy Gyurcsány Ferencre sokat gondol.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Putyin katasztrófa veszélyére figyelmeztette Macront a zaporizzsjai atomerőmű miatt

Európa legnagyobb nukleáris létesítményének hat reaktora közül jelenleg csak kettő működik.

Nyolc hektáron ég az aljnövényzet a XVIII. kerületben

Lakóházakat is veszélyeztetnek a lángok.

A rendőrség megtiltotta, hogy traktorok vonuljanak holnap Budapesten

"A véleménynyilvánítás szabad, Budapest megbénítása továbbra sem."

Elmarad a légi parádé augusztus 20-án

Viharos időre készülnek a holnap.

Dinamikusan zajlik a beutazó turizmus visszaépülése a járvány után Magyarországon

Annak ellenére is, hogy a háború miatt elmaradnak az ukrán és az orosz turisták.

Lenyomta a kábeltévék nézettségét a streaming

Történelmi fordulatról beszélnek, ám nem eszik olyan forrón a kását.

Újra az amerikai mozikba kerül a Grease, azaz a Pomádé

Olivia Newton-John halálára tekintettel a jegybevétel egy részét a mellrákkutatás támogatására fordítják.

Két újabb fideszes miniszteri biztost neveztek ki, havi 520 ezret kapnak a titulusért

Két évig a Mátrai Erőmű optimalizálását és a lignittermelés fokozását fogják vizsgálni.

Csúcson a használtautó adásvétel

Jó eséllyel idén minden eddiginél több autó cserél gazdát Magyarországon.

Leöntötte hideg vízzel, majd a fáskamrában meghúzódó nőt baltával akarta feldarabolni a férje Vas megyében

A nő a lányánál sem talált menedéket, a férfi ugyanis utánament, a hajánál fogva a földre rántotta, és ököllel verte.

Kormány: Mészáros Lőrinc adhatja drágábban a gázt

Az állami MVM-nél is több pénzért adja a gázt a Mészáros-féle Tigáz, de a kormány szerint ennek így kell lennie.

Kiégett egy kocsi Répcevis és Zsira között, a sofőr eltűnt

Balesetnek sem találták nyomát. Mintha csak odaparkoltak volna az autóval a szántóföld szélére.

Elegük van az egyházak és az állam összefonódásából az ateistáknak

Kampányt indítanak, és az októberi népszámláláson az ateista rubrika beikszelését kérik.

Ma van a nagy nap: jön az eső!

Nem is akárhogyan: felhőszakadás és jégeső is várható.