Az otthonápolási díjről is Gyurcsány Ferenc jut eszébe az államtitkárnak

Bazsó Bálint 2020-09-28 15:34:00
Hangulatos és tanulságos parlamenti csörte bontakozott ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Ungár Péter között. Utóbbi többek között arra szeretett volna választ kapni, hogy vajon a kormány miért tesz különbséget a gyermeküket otthon ápolók és az idős hozzátartozójukat otthon ápolók között. Válasz helyett azonban Ungár Péternek meg kellett elégedni Gyurcsány Ferenccel. Mármint a nevével. És még csak hétfő van.

Az otthoni gondozásra vonatkozó jogszabályok módosítását kezdeményezi az LMP a gondoskodó munka nagyobb elismerése érdekében és azért, hogy az állam ne tegyen különbséget az ilyen munkát végzők között.

Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségének titkára emlékeztetett: aki nem gyermekét, hanem más hozzátartozóját, jellemzően idős rokonát ápolja, nem kapja meg a minimálbért, csupán 38 vagy 58 ezer forintot. Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint, ugyan a gyermekek otthongondozási díjának bevezetése jó döntés volt – így ugyanis az ezen munkát végzőknek minimálbért biztosít az állam – ám nem teljes az intézkedés, mert mint mondta:

„A mai napig érthetetlen, megmagyarázhatatlan, hogy miért különböztet meg otthonápolót otthonápolótól a kormány, miért nem emelik ugyanúgy a minimálbér szintjére a nem gyermeküket – jellemzően idős rokonukat – otthon gondozók díját?”

Ugyanakkor – mint mondta – a gyermekek otthongondozási díjának is vannak hiányosságai. Értékelése szerint hibás az a pontrendszer, ami alapján eldől, hogy ki az, aki kaphat és ki az, aki nem kaphat otthonápolási díjat. 

Hozzátette: Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma először „politikai hisztériakeltésnek” nevezte ezt, majd mégis módosított ezen a hibás pontrendszeren.

Hónapokkal később, de az EMMI is elismerte, hogy hibás a gyermekek otthongondozási díjának pontrendszere

A tegnapi napon az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és az EMMI lezárta a gyermekek otthongondozási díjáról (GYOD) szóló egyeztetéseket, írja az LMP parlamenti frakciója a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Ennek eredményeképp mind az EMMI, mind az AOSZ elismerte, hogy az autizmus szempontokat nem vette a kormányzat kellő mértékben figyelembe a GYOD megállapításakor alkalmazott szempontrendszerben.

Másik problémának nevezte azt, hogy a  nyugdíjat vagy más állami juttatást kapók nem részesülhetnek a díjazásból, ráadásul azok is ugyanakkora összeget kapnak, akik több gyermeket ápolnak, holott az plusz költséget jelent számukra.

Az LMP ezért azt kezdeményezi, hogy az otthonápolási díj járjon a nyugdíj mellé is, illetve fenntartják korábbi követelésüket, hogy a nem gyermeküket otthon ápolók is kapják meg a minimálbért.

Rétvári Bence: Gyurcsány Ferenc, Gyurcsány Ferenc, Gyurcs...

Ungár Péter az országgyűlés hétfői plenáris ülésén is megkérdezte, hogy mikor vezetik be a nem gyermeküket gondozók esetében a minimálbért.

Security Check Required

null

A válasz Rétvári Bencétől jött, akitől megtudhatták a hozzátartozójukat otthon gondozók, hogy 

„Amikor a baloldal utoljára költségvetést állított össze, ennek a munkának az anyagi elismerésére 15 milliárd forintot szánt, mi 55 milliárd forintot szánunk mindenre.”

A szivet melegítő és pénztárcát duzzasztó tény mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint ugyanakkor a baloldali képviselői nem szavazták meg a gyermeküket otthonápolók díjának bevezetését, mert mint mondta:

„Éppen akkor fontosabb dolguk volt, szelfizgettek és sípoltak itt a parlamentben”

– utalt Rétvári a munkavállalói jogok újabb csorbítását jelentő rabszolgatörvény, vagyis leánykori nevén túlóratörvény, egészen pontosan pedig a Munka Törvénykönyvének 2018 végi módosítása kapcsán kirobbant parlamenti tiltakozásra.

Bár Ungár Péter újra megkérdezte, hogy miért van különbség a gyermeküket és a nem gyermeküket otthon ápolók között, Rétvári mindössze annyit válaszolt:

„Azért érdemes összehasonlítani az önök teljesítményét a jelenkori juttatásokkal, mert ha megnézik az elmúlt vasárnapi választásokat, akkor önök Gyurcsány Ferenccel közös jelöltet állítottak, ha megnézzük a következő választásokat közös jelölteket állítanak, tehát önök felsorakoztak amögött a Gyurcsány Ferenc mögött, aki 15 milliárd forintot szánt erre a célra, azzal a kormánnyal sszemben amely 55 milliárd forintot szán erre.”

Arra ugyanakkor nem válaszolt az államtitkár, hogy miért is tesz különbséget a gyermeküket otthon ápolók és az idős hozzátartozót otthon ápoló emberek között.

Azt viszont tudjuk, hogy Gyurcsány Ferencre sokat gondol.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.