HIRDETÉS

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Az Országgyűlés elnöke elé került a Jordán-darab letiltása

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 11. szerda, 14:03
Ungár Péter az EMMI-hez fordult a Jordán-ügy miatt. Nem lepődtünk meg a válaszon.

Mi is írtunk róla, mekkora botrányt robbantott ki Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar azzal, hogy letiltotta a Savaria Karnevál megnyitójáról Jordán Tamás és a Weöres Sándor Színház ajándék előadását és "eldugta" vasárnapra. Mindezt csak azért, mert nem tetszett neki. Persze végül ez a húzás hatalmas öngólnak bizonyult, mivel a darab végül óriási érdeklődés közepette ment le, teltházzal.

 

Az eset után Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárához, Rétváry Bencéhez, melyben arra volt kíváncsi, hogy az EMMI-nek:

 

"Mi az álláspontja arról, hogy cenzúráz egy városvezető egy neki nemtetsző színdarabot?"

 

A kérdés egészen Kövér Lászlóig jutott, amelynek megválaszolását végül visszautasították arra hivatkozva, hogy az Országgyűlés nem kompetens a témában.

 

„Képviselő úr kérdésében a Savaria Karnevál elnevezésű rendezvény programjával és lebonyolításával kapcsolatosan fogalmaz meg kritikát, és tesz fel kérdéseket. A képviselő által említett rendezvény, a Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának ünnepi rendezvénye, amely idén 20. alkalommal került megrendezésre augusztus 22-25. között. A rendezvény lebonyolítására kijelölt szervező a Savaria Turizmus Nonprofit Kft, amelynek tulajdonosai Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület. A Kft-ben az állam tulajdonosi joggal nem rendelkezik. Magyarország Alaptörvényének 31. cikk (1) bekezdése kimondja, hogy Magyarországon a helyi közügyek intézése és a helyi közhatalom gyakorlása érdekében helyi önkormányzatok működnek.(...)

 

(...) A fentiekre tekintettel a kérdésben hivatkozott Savaria Történelmi Karnevál megszervezése, programjának összeállítása, valamint lebonyolítása kizárólag Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatára tartozik, amelyben az Mötv. idézett rendelkezéseiből adódóan a helyi közügyek ellátása keretében, önállóan jogosult intézkedni és dönteni. (...) Tekintettel arra, hogy a kérdés nem felel meg sem az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdésében foglaltaknak, sem pedig a HHSZ - kérdések benyújtási rendjére vonatkozóan rögzített - szabályainak, ezért indítványát a HHSZ. 124. § (1) és (4) bekezdése alapján, a 121. § (4) bekezdés a) pontjában foglalt jogkörömmel élve visszautasítom. "

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás