Az Országgyűlés elnöke elé került a Jordán-darab letiltása

ugytudjuk.hu 2019-09-11 14:03:00
Ungár Péter az EMMI-hez fordult a Jordán-ügy miatt. Nem lepődtünk meg a válaszon.

Mi is írtunk róla, mekkora botrányt robbantott ki Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar azzal, hogy letiltotta a Savaria Karnevál megnyitójáról Jordán Tamás és a Weöres Sándor Színház ajándék előadását és "eldugta" vasárnapra. Mindezt csak azért, mert nem tetszett neki. Persze végül ez a húzás hatalmas öngólnak bizonyult, mivel a darab végül óriási érdeklődés közepette ment le, teltházzal.

Az eset után Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárához, Rétváry Bencéhez, melyben arra volt kíváncsi, hogy az EMMI-nek:

"Mi az álláspontja arról, hogy cenzúráz egy városvezető egy neki nemtetsző színdarabot?"

A kérdés egészen Kövér Lászlóig jutott, amelynek megválaszolását végül visszautasították arra hivatkozva, hogy az Országgyűlés nem kompetens a témában.

„Képviselő úr kérdésében a Savaria Karnevál elnevezésű rendezvény programjával és lebonyolításával kapcsolatosan fogalmaz meg kritikát, és tesz fel kérdéseket. A képviselő által említett rendezvény, a Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának ünnepi rendezvénye, amely idén 20. alkalommal került megrendezésre augusztus 22-25. között. A rendezvény lebonyolítására kijelölt szervező a Savaria Turizmus Nonprofit Kft, amelynek tulajdonosai Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület. A Kft-ben az állam tulajdonosi joggal nem rendelkezik. Magyarország Alaptörvényének 31. cikk (1) bekezdése kimondja, hogy Magyarországon a helyi közügyek intézése és a helyi közhatalom gyakorlása érdekében helyi önkormányzatok működnek.(...)

(...) A fentiekre tekintettel a kérdésben hivatkozott Savaria Történelmi Karnevál megszervezése, programjának összeállítása, valamint lebonyolítása kizárólag Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatára tartozik, amelyben az Mötv. idézett rendelkezéseiből adódóan a helyi közügyek ellátása keretében, önállóan jogosult intézkedni és dönteni. (...) Tekintettel arra, hogy a kérdés nem felel meg sem az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdésében foglaltaknak, sem pedig a HHSZ - kérdések benyújtási rendjére vonatkozóan rögzített - szabályainak, ezért indítványát a HHSZ. 124. § (1) és (4) bekezdése alapján, a 121. § (4) bekezdés a) pontjában foglalt jogkörömmel élve visszautasítom. "

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.