kép: budapest75.mil.ru

Az oroszok szerint 1944-ben ők megtiltották a Vörös Hadseregnek Magyarország társadalmi berendezkedésének megváltoztatását

Nagy Donát
2020. február 13. csütörtök, 16:05
Mint azt tudjuk, ez valahogy mégsem így történt.

A Vörös Hadseregnek 1944-ben megtiltották Magyarország gazdasági és politikai berendezkedésének, valamint a lakosság életmódjának megváltoztatását - derült ki azokból az eddig titkosított dokumentumokból, amelyeket az orosz védelmi minisztérium csütörtökön hozott nyilvánosságra Budapest náci megszállás alól való szovjet felszabadításának 75. évfordulóján.

 

"Változtatás nélkül fenn kell tartani ezeken a területeken a meglévő magyar hatalmi szerveket és a Magyarországon meglévő gazdasági és politikai berendezkedés rendszerét"

- állt a Szovjetunió Állami Védelmi Bizottsága 1944. október 27-én elfogadott határozatában, amelyet az orosz védelmi tárca honlapján tettek közzé.

 

A Sztálin irányítása alatt álló testület a katonai közigazgatás bevezetésének, a távközlés és a vasút irányítása átvételének, valamint az ipari berendezések Szovjetunióba szállításának elrendelése mellett egyebek között megtiltotta a tanácsok alakítását és a szovjethatalom bevezetését, a lakosság életmódjának megváltoztatását, valamint a vallásgyakorlás és a templomok működésének akadályozását. A rendelet értelmében csak azokat a tisztségviselőket volt szabad leváltani, akik akadályozták a Vörös Hadsereg tevékenységét.

 

"A magyar rendet nem lerombolni, a szovjet rendet nem bevezetni"

- hangzott az utasítás.

 

A dokumentum szerint a Vörös Hadsereg nem megszállóként, hanem katonai szükségszerűségből, "a német-fasiszta iga alóli felszabadítóként hatolt be Magyarországra", és nem volt más célja, mint az ellenséges német hadseregek szétzúzása és "a hitleri Németország hatalmának megsemmisítése az általa leigázott országokban".

 

A fotók és térképek kíséretében most közzétett iratok egyebek között beszámolnak németek által Magyarországon elkövetett templomrobbantásokról, a magyar hadsereg és polgári lakosság körében uralkodó közhangulatról, a nyilas vérengzésről, valamint a magyar kényszermunkásokról és a szovjetekhez átállt magyar önkéntesekről. A dokumentumok között szerepel egyebek között a Vörös Hadseregnek a segítségét felajánló - 1946-ban Moszkvában elhunyt - Bethlen István volt miniszterelnök 1944. december 7-én megejtett "politikai kihallgatásának" jegyzőkönyve. Ebben a politikus egyebek között Horthy kiugrási kísérletéről és Szálasi alacsony társadalmi támogatottságáról beszélt.

 

Hogy később miért váltott mégis totális elnyomásra a rendszer, arról nem ír a közlemény.
comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás