Az elmúlt ötven évben közel 70 százalékkal esett vissza a vadon élő állatok száma a Földön

Fehér Buda 2020-09-10 18:07:07
Ezt maga Sir David Attenborough mondja, szerinte katasztrófához közelít a bolygónk.

Sir David Attenborough a Vadvédelmi Világalapítvánnyal (WWF) közösen adott ki egy kutatást, amiben azt írják, hogy 1970 és 2016 között 68 százalékkal csökkentek a vadon élő emlősök, madarak, halak, kétéltűek és a hüllők száma. A kutatás szerint viszont vannak olyan területek, ahol ennél is nagyobb a baj, Dél-Amerikában és a Karib-térségben például 98 százalékkal csökkent az állatok száma. Néhány faj különösen rosszul viselte az emberek terjeszkedését, míg a foglyok angliai egyedszáma 85 százalékkal csökkent.

Attenborough és a WWF egyfajta segélykiáltásként adták ki a kutatás eredményét, mind írják, ha nem teszünk eddig sosem látott mértékű lépéseket a pusztulás megállításának érdekében, akkor rengeteg állatfaj el is tűnhet a Földről, írja a Metro. A felmérésből az is kiderült, hogy néhány állat viszont egészen jól alkalmazkodott az emberekhez, az ő számaik még nőttek is az elmúlt 50 évben. Az állatvédők ebből arra következtettek, hogy még nem teljesen megfordíthatatlan a probléma, a megfelelő lépésekkel akár újból növekedhet a bajba jutott fajok egyedszáma.

Attenborough szerint meg kell változtatnunk a 21. századi életstílusunkat, mivel jelenleg 56 százalékkal többet használunk fel, mint amennyit a Föld hosszú távon biztosítani tud számunkra. Hogy érzékeltessék, mekkora a baj, a kutatásban leírták, hogy a kérgesteknős egyedszáma néhány területen 98 százalékkal esett vissza, de hasonló számokat produkáltak az afrikai elefántok a Közép-afrikai Köztársaság területén.

A kutatás kitért arra is, hogy a Föld olyan területeit, amelyeket nem takar jégtakaró, 75 százalékban megváltoztatták az emberek, amelynek következtében a világ vizes élőhelyeinek száma 90 százalékban esett vissza az 1700-as évek óta. 

Fotó: WWF

Attenborough szerint a legjobb megoldás az lenne, ha újragondoljuk, hogyan termeljük az emberiség számára az ételt. Az intenzív mezőgazdaság ugyanis borzalmas hatással van a természetre, főleg az Amazonas környékén, ahol teljes erdőket pusztítanak ki, hogy elég helyet csináljanak különböző ültetvényeknek. Eközben a túlhalászat felforgatja a tengerek ökoszisztémáját, teljes fajokat lehet elpusztítani azzal, ha észtelenül kifogjuk a legnagyobb rajokat. 

A WWF vezetője, Tanya Steele azt mondja, a döntéseink középpontjában ezután a természetnek kell állnia, ha meg akarjuk fordítani a folyamatokat. Az országok már régóta tárgyalnak ezekről a lépésekről, a tervek már rég el is készültek, Steele szerint már csak meg kéne őket lépnünk.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.