Az egyházhoz kerülhet a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola

ugytudjuk.hu 2020-02-27 06:53:00
Márciusban dönteniük kell a szülőknek.

A körmendi Kölcsey utcai általános iskola hosszú történetre és sikerekben gazdag időszakokra tekinthet vissza. Jelentős oktatási tényezővé lettek a kisvárosban, de a változások szele most őket is elérte.

A Kölcsey iskola 122 éves múlttal, megszámlálhatatlanul sok rendezvénnyel, jelentős városi eseményekkel büszkélkedhet. Bizonyos szempontból a helyi oktatás szimbólumává vált, patinás épületét és a benne folyó munkát az egymást követő kurzusok ismerték és méltányolták. Az újabb időkben is megtalálta helyét, élen járt az informatika meghonosításában, a matematika, a magyar nyelv és irodalom emelt szintű tanításában, a modernizációban. Vagyis a világi iskola eredményei nem lebecsülendők.

Az előzményekhez tartozik, hogy 2010 óta gyakorlatilag alapjaiban változtatták meg a közoktatás addigi szerkezetét az országban. Első lépcsőben az állam átvette az intézményeket az önkormányzatoktól. Ezután létre hozta a fenntartó szervezetet (KLIK), ami jóval több problémát termelt, mint amennyit megoldott. Viszont hozta az „elvárásokat", az oktatás egyre inkább belesimult az általános, sokak által „hazafiasságnak" nevezett trendbe. Mára úgy tűnik (lásd: az új NAT), hogy ez a hullám kikerülhetetlen.

A változások a fenntartás szintjén érték el a körmendi iskolát. Jelenleg a következő választás előtt állnak: vagy maradnak világiak állami fennhatóság alatt, vagy elfogadják az egyházi felajánlást és ebben a mezőben haladnak tovább. A felajánlást személyesen dr. Székely János megyéspüspök tette meg nemrég a városban, ahol a szülők kérdéseket is feltehettek. Információink szerint a vélemények megoszlottak.

Van, aki örülne a váltásnak, de vannak aggódók is. Az viszont sokak számára nyilvánvaló, hogy az önkormányzatoktól „kiprivatizált", az államhoz került iskolák nem éppen a stabilitás fellegvárai. Ráadásul egyre kevesebb a fenntartásra, fejlesztésre érkező összeg, gyors ütemben avulnak el az eszközök, bizonytalan a jövő, magas a pályát elhagyó tanárok száma.  

Az egyházi fenntartású iskoláknál ellenben kiszámíthatóbbnak tűnik a jövő. Ez kiderült a tájékoztatón is, ahol elmondták: átvételről csak akkor lehet szó, ha a szülők legalább 50 százaléka támogatja az ajánlatot. Az viszont köztudott, hogy a szülők többsége hallgat a gyermekét tanító tanárra, így lélektanilag is bonyolult döntési mechanizmusról beszélhetünk.

 Többen aggódnak amiatt is, hogy az átvételt követően „minden a vallásról szól majd, teljesen megváltozik az eddigi iskola". Az illetékesek ezt cáfolták, mondván: heti két hittanóra lenne, valamint évzáró és évnyitó szentmise, viszont a suli szellemiségét „átjárná a keresztény szemlélet". Többször is leszögezték, hogy az egyházi iskolába járó gyerektől – és szülőtől – pontosan annyit kérnek csak, mint egy hittanra járó gyermektől.

A Szombathelyi Egyházmegye tájékoztatóján az is elhangzott, hogy „ez a nyugat-magyarországi vidék az országban a legvallásosabb", mégis arányaiban kevés errefelé az egyházi iskola.  Ezért is gondolták azt az egyházi vezetők, hogy hangsúlyosabb szerepet kellene vállalniuk a közoktatásban. Úgy, hogy az tovább gazdagítsa a város szellemi életét. Érthető, hogy a szülők és a tanárok aggódnak a változások miatt. Őket azzal nyugtatták, hogy az egyházi iskolák önállóbbak az államinál, így mozgásterük, alkalmazkodásuk is jobb és nagyobb.

A megnyugtató szavak bizonyára sokakat elértek, de találóan jegyezte meg az egyik szülő: a puding próbája az evés. Az az információ viszont sokat nyomhat a latban, miszerint az egyházhoz való kerüléssel megszűnne a körzetesítés, a városból bárki beírathatja a gyermekét az intézménybe. Ez akár a kialakult oktatási struktúrát is megváltoztathatja.  

A végső döntésig már nem maradt sok idő, a váltásról március közepéig kell szavazniuk a szülőknek. Ha nincs meg az 50 százalék, akkor marad minden a régiben, ha megvan és plusz 1 fő, akkor új fejezet nyílhat a körmendi közoktatás történetében.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.