Aranyérmet kapott Magawa, a kambodzsai taposóaknakereső patkány

Fehér Buda 2020-09-25 19:18:00
A rágcsáló lassan már nyugdíjba vonul, a karrierje alatt 39 robbanószerkezetet fedezett fel.

Aranyérmet kapott egy cricetomys, aki a karrierje során 39 taposóaknát és 28 fel nem robbant lőszert szimatolt ki. A díjat egy angliai állatorvosi jótékonysági alapítvány, a People's Dispensary for Sick Animals adományozta Magawának, a nagyra nőtt patkánynak, amiért életeket mentett a munkájával. Kambodzsában a becslések szerint akár 6 millió taposóakna is rejtőzhet a föld alatt, ezek közül szimatolt ki 39-et az állat, írja a BBC.

A PDSA eddig 30 állatnak adott aranyérmet az emberiséget elősegítő munkájáért, de Magawa az első patkány, aki megkaphatta a díjat. A hét éves rágcsálót egy belga alapítvány, az Apopo képezte ki Tanzániába. A HeroRATs néven ismert szervezet már 1990 óta dolgozik rágcsálókkal, amelyek képesek kiszagolni a taposóaknákat, de még a tuberkolózist. Mielőtt munkába állhatnának, az állatoknak egy egy éves kiképzésen kell átesnie, ezután mehetnek terepre.

Az Apopo vezetője, Cristophe Cox azt mondja, számukra is hatalmas elismerés, hogy egy olyan állatot tüntettek ki, amit ők képeztek ki. Cox szerint azonban a legjobban a kambodzsaiak örülhetnek, hiszen napról napra kevesebb robbanószer miatt kell félelemben élniük. 

A szervezet szerint Magawa, aki Tanzániában született 1,2 kilót nyom, és 70 centi hosszú. Habár a többi patkányhoz hasonlítva Magawa óriásnak tűnhet, az állat elég apró és könnyű ahhoz, hogy ne hozza működésbe a taposóaknákat, ha esetleg rájuk lépne. Ha sikerül kiszagolnia egy szerkezetet, akkor a rágcsáló kaparászni kezdi a közelében lévő felügyelő embert, így figyelmezteti őket a veszélyre. Magawa elég gyorsan dolgozik, egy teniszpálya méretű területet 20 perc alatt képes átvégezni, az Apopo szerint ez fémkereső eszközökkel akár négy napig is eltarthatna.

Magawa számára egy munkanap fél órából áll, a rágcsáló reggelente vizsgálja át a számára kijelölt területeket. Ennek ellenére a rágcsáló már ilyen rövid idő alatt hatalmas változást tud hozni az emberek életében, akiknek szinte beletartozik a mindennapjukba, hogy újabb és újabb aknákat találnak az élőhelyük közelében. Kambodzsában 1979 óta, az polgárháborúja miatt jelentenek hatalmas problémát az aknák, azóta 64 ezer ember halt meg a robbanószerkezetek miatt és további 25 ezer ember vesztette el valamelyik végtagját. A taposóaknákat még Barack Obama tiltotta be 2015-ben, de idén januárban Donald Trump visszavonta a tiltást, azóta újabb robbanószerkezeteket telepíthet az amerikai hadsereg.

Magawa egyébként hét éves korában már közel áll a nyugdíjhoz, de az Apopo nem adja fel a munkát, több rágcsálót is kiképeztek már hasonló munkára, akik folytatják majd az aranyérmes patkány életútját.

Szólj hozzá!

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

Anderson szerint a Falcónak jó esélye van továbbjutni a BL-csoportból

A Falco irányítója nagy csatára számít a novgorodi nyitányon.

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.

Elmarad az SZKKA szerdai, idegenbeli bajnokija is

Most az ellenfélnél lett pozitív teszt.

A járványhelyzet miatt elmarad a Szent Márton-napi vásár Szombathelyen

A Vasi Skanzen pedig az idén október 31-ig tart nyitva.

Berobbant a koronavírus az ETO FC-nél!

Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni meccs nem marad el.

Túl alacsonynak tartja a fizetését, le akar mondani a brit miniszterelnök

Néhány konzervatív szerint Boris Johnson tavasszal jelenti be, hogy otthagyja a miniszterelnöki posztot.

A szentgotthárdi Zaporozsec zenekar ad ma akusztikus koncertet az M2 Petőfi TV-n

A fiúk szerint az utóbbi időben egyre többen hallgatnak akusztikus zenét.

Megfújtak egy gázkazánt Győrben

A szemtanúknak gyanús lett, hogy hiába épül a ház, nem be-, hanem kifelé viszik a szerkezetet.

Megszületett Orbán Viktor legújabb unokája

Azt írja, "Gyűlik a focicsapat". Mármint a miniszterelnök.

Ma talán megússzuk az esőt

Egyelőre fagyra sem kell számítani.

van még itt cikk a témában:

Tudta, hogy a patkány milyen jó csapatjátékos?

A kutatás sokat segíthet a megfelelő mesterséges intelligencia kifejlesztésében.

Fokozódik a patkányhelyzet Győr adyvárosi negyedében

Az önkormányzat rendkívüli patkánygyérítési akciója után helyi közös képviselők erősítették meg: súlyosbodik a patkányhelyzet