Annyit utazgattak a fideszes szombathelyi városvezetők az elmúlt ciklusban az adófizetők pénzén, hogy a teljes lista összeállításához legalább egy hónap kell

Farkas Bazsi
2019. augusztus 12. hétfő, 17:00
Kíváncsian várjuk, hogy ki lesz a rekorder.

Lake Placid egy amerikai település neve, ami a szombathelyieknek most egy teljesen más, mögöttes tartalommal is bír. Ez az a falu, ahol alig háromezren laknak, eddig mégis már két téli olimpiának adott helyet és itt volt januárban a Nemzetközi Téli Diákjátékok is, amelyek ideje alatt rendkívüli közgyűlést hívtak össze Szombathelyen és mivel a város egyik fideszes képviselője, Lendvai Ferenc éppen az Amerikai Egyesült Államokban turistáskodott az adófizetők pénzén, így nem tudott ott lenni ezen a testületi ülésen. A Fidesz-frakció így inkább el sem ment. A következményeket azóta ismerjük: a Fidesz elveszítette többségét, mivel az addig velük szavazó Molnár Miklós (Pro Savaria) elment az ülésre és még azt a “luxust” is megengedte magának, hogy szavazatával támogassa az ellenzéki javaslat napirendre vételét. 

 

Felvetődött azonban a kérdés, hogy a sporttal hivatalból abszolút nem foglalkozó Lendvai Ferenc és a delegáció egy másik tagja, az akkor még csak a polgármesteri kabinetiroda vezetője, azóta már fideszes képviselőjelölt Polgár Lívia milyen eszközökkel segítette Szombathely nemzetközi kapcsolatait. Mert ugye más szóba sem kerülhet egy ilyen kiküldetésen.

 

Arról nem is beszélve, hogy több forrásból úgy értesültünk, a szombathelyi delegáció botrányba keveredett. Ezért kikértük a városházától az úti beszámolót. Ez az a dokumentum, amiben a szombathelyi városlakók pénzén utazó képviselőknek be kellene számolniuk arról, hogy mikor mit csináltak külföldi tartózkodásuk alatt. Ilyen dokumentum azonban nincsen. A szombathelyi önkormányzat szabályzata ugyanis nem kötelezi a képviselőket arra, hogy írásban számoljanak be a kinn tartózkodásuk minden mozzanatáról. Tehát semmiféle kötelezettsége nincsen a delegáció tagjainak, hogy elszámoljanak azzal, mire költötték el az adófizetők pénzét.

 

Éppen azért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, hogy megtudjuk, melyik képviselő és önkormányzati dolgozó hova, mennyi pénzért és milyen céllal utazott el. Persze csak azokra az utakra szűkítve a listát, amik nem munkacélú utazások voltak. 

 

Ma kaptunk a jegyzőtől választ, aki a közérdekű adatigénylés szokásos 15 napos határidejét újabb 15 nappal toldotta meg. Ezt egyébként teljesen jogszerűen meg is teheti. A jegyző egyébként arra hivatkozott, hogy mivel az adatigénylés jelentős terjedelmű  illetve nagyszámú adatra vonatkozik. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás