Milliókat utazhatnak el úgy a szombathelyi képviselők, hogy aztán még csak arról sem kötelesek beszámolni, mit csináltak a város pénzén

Farkas Bazsi
2019. augusztus 3. szombat, 08:26
Kíváncsiak voltunk, hogy mi is történt a rendőri intézkedéssel spékelt Lake Placid-i botrányos utazáson. De nincs írásos nyoma az úti beszámolónak.

Június végén írtunk róla először, hogy több forrásból úgy értesültünk, hogy botrányt okozott a Nemzetközi Téli Diákjátékokra kiutazott szombathelyi delegáció, aminek vezetője, a város fideszes tanácsnoka, Lendvai Ferenc volt. Érdekes egyébként az is, hogy szinte tucatnyi a sport területtel foglalkozó városi vezető van, mégis Lendvai az, aki rendre abban a kiváltságban részesül, hogy közpénzen utazgathat a világban.

 


Több helyen is próbáltunk utánajárni, hogy mi is történhetett. A Diákjátékok vezetősége egy fél mondattal söpörte le a kérdésünket. Bár a szervezet neve komoly infrastruktúrát sejtet maga mögött a szlovéniában alapított szervezetnek még csak nem is országok, hanem egyes városok a tagjai. A versenyekre nem kell kvalifikálni, csupán jelentkeznie kell a közösség városainak, hogy mely számokra mely sportolókat kvalifikálják.

 

 

A Lake Placid rendőrségnél is érdeklődtünk, az ügy itt folyamatban van, a rendőrségi bürokrácia miatt halad lassan az információ kiadása. Minden ehhez szükséges papírt már elküldtünk az amerikaiaknak.

 

 

Egy másik úton is próbáltuk kideríteni, mi is történt. Ugyanis logikus lenne, hogy a város pénzén utazó képviselők és köztisztviselők írásos formában számolnak be arról, hogy mire költötték az adófizetők pénzét. Milyen programok voltak, milyen kapcsolatépítéssel próbálták meg Szombathely nemzetközi megítélést segíteni. De ebből a beszámolóból derülne ki az is, hogy ha valami nem volt rendben az úttal. Például az, hogy a szombathelyiek miatt rendőrt kellett hívni a delegációnak szállást adó hotelbe. 

 


Ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk a szombathelyi önkormányzathoz, hogy kikérjük a Lake Placid-i turné útibeszámolóját. Megdöbbentünk az érkezett válaszon, ugyanis nincs ilyen dokumentáció.

 


A jegyző válaszában azt írja:

 

Ezúton tájékoztatom a fentiekben kért adatigénylés vonatkozásában, hogy a Lake Placidben 2019-benmegrendezett Nemzetközi Téli Diákjátékok kapcsán írásbeli úton beszámolóval sem Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, sem pedig Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala nem rendelkezik. Tájékoztatom, hogy a külföldi utazások tekintetében az Önkormányzat nem rendelkezik olyan szabályozással, amely előírná az írásbeli tájékoztató elkészítését. A Nemzetközi  Diákjátékok vonatkozásában - az elmúlt évek gyakorlata szerint - minden esetben a delegáció vezetője szóban tájékoztatta a Polgármestert. 

 


Vagyis a szombathelyi képviselőknek még csak beszámolniuk sem kell arról, hogy mire költik el az utazások alatt a város pénzét. 

 


Az pedig egy másik kérdés, hogy a szóbeli beszámoló alkalmával Lendvai említette-e, hogy az általa vezetett delegáció miatt rendőri intézkedésre került sor. De ezt már csak Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester tudja. 

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás