Ágh Péter szerint az EU az agrártámogatásokat éppen a migráció megsegítésére csoportosítja át

Farkas Bazsi 2019-04-04 09:42:00
Sárváron hangzottak el a leleplező szavak.

A magyar agrárágazatnak a legnagyobb kihívással az Európai Unió szintjén kell szembenéznie,

az Európai Bizottság ugyanis 2020 után 15-20 százalékkal csökkentené az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat, hogy az elvont forrásokat, a gazdák pénzét a migrációra költse

- fejtette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerdán egy sárvári gazdafórumon, írja az MTI.

Győrffy Balázs szerint ez veszélyeztetné a magyar mezőgazdaság további fejlődését, csökkentené az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerőmegtartó-képességét.

Hozzáfűzte: amennyiben a brüsszeli tervek megvalósulnak, a magyar gazdáknak évente és hektáronként 15 ezer forinttal kevesebb területalapú támogatás jut, elvész a fejlesztés lehetősége, a támogatás csökkenése pedig, minden magyar állampolgárt érintve, jelentős élelmiszerár-robbanáshoz vezethet.

Győrffy Balázs emlékeztetett, hogy a NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a források megvédése érdekében egy petíciót indított útjára, amelyet már több mint 150 ezren támogattak.

A NAK elnöke előadásában szólt arról, hogy Magyarország gazdasági erejének növekedésében a hazai agrárium jelentős szerepet játszik, stratégiai ágazatnak számít. Elmondta, 2010 óta a magyar mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan emelkedett, 2010-2018 között folyó áron 1800 milliárd forintról 2700 milliárd forintra, másfélszeresére növekedett az agrárium kibocsátása, amivel sikerült közelebb kerülni a nyugat-európai versenytársakhoz. Hozzátette: az agrárexport 2010 óta szintén a másfélszeresére emelkedett, a magyar gazdák termékei egyre keresettebbek a külföldi piacokon is.

A magyar agrárium kiemelkedő teljesítményének köszönhető, hogy 2014 óta számos élelmiszer áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent - jelentette ki a NAK elnöke.

Győrffy Balázs hangsúlyozta, a magyar kormány stratégiai partnerének tekinti és továbbra is kiemelten támogatja a magyar gazdákat, nem csökkenteni, hanem növelni kívánja a nekik jutó hazai és uniós forrásokat és a maga eszközeivel és lehetőségeivel az agrárkamara is ezt kívánja elősegíteni.

Ágh Péter (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője a fórumon azt hangsúlyozta: teljességgel elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban az agrártámogatások csökkentésével akarnak forrást teremteni a migráció költségeinek fedezésére.

Mi egy olyan közösségnek vagyunk a tagjai, amely saját maga akar a sorsáról dönteni, amelynek értékrendje a kereszténység értékein alapul, amely a családokra és a munkára kívánja alapozni jövőjét - mondta.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.