Az idősebbek bólogatnak, a fiatalok nem hiszik el, hogy létezett a Vasfüggöny

ugytudjuk.hu 2020-04-16 17:15:00
Goják Sándor gyűjteménye világviszonylatban is páratlan, a tárgyi emlékek mellett rengeteg sztori is jár az ide látogatóknak.

A felsőcsatári Vasfüggönymúzeum, hasonlóan más gyűjteményekhez, csendes ezekben a hetekben. Pedig ilyenkor már százak látogatták, Új-Zélandtól Japánon át a Vatikánig. Nem is csoda, hiszen ez a magángyűjtemény szinte tökéletes keresztmetszetét adja a 20. század egyik legbizarrabb tárgyi emlékének, az Európát megosztó-lezáró kommunista vasfüggönynek.

A vasfüggöny nem vész el, csak átalakul

- mondja Endre, az egyik törzslátogató. Aki szerint a múzeum tulajdonosa, Goják Sándor „zseniális figura, ha tehetem, mindig kijövök és meghallgatom". Endre idén kénytelen elhalasztani szokásos tavaszi múzeumlátogatását a járvány miatt.

Abszurd egy helyzet: múzeumban a vasfüggöny, de most megint le kell zárni a határokat. Az se titok, saját köreimben is tapasztalom, hogy bizony nem kevés ember sírja vissza az egykori bezártságot, mondván: akkor aztán biztonságban volt. Ekkora butaság ellen nehéz fellépni, de talán az a leghatásosabb, ha megnézi az illető a Goják-gyűjteményt. Hát, okulhatna belőle - dohog a férfi. Majd ismételten megfogadja, amint nyit az intézmény, máris jön látogatóba.

Goják Sándor egy terebélyesedő körben már-már legenda. Megszállottan gyűjti évtizedek óta az 1989 előtti rákosi, majd kádári éra határőrizetének tárgyi emlékeit. Mivel maga is határőr sorkatona volt, ráadásul Felsőcsatáron szolgált, jól ismeri a terepet és az itt élő embereket. Bár nem vasi, de idevalósi lányt vett el és itt alapított szép családot. A pincéje feletti szőlő és gyümölcsös festői környezetben terül el, itt alakította ki különleges múzeumát is.

Tavaly ilyenkor már pezsgett itt az élet

- sóhajt Sándor, aki a hetedik ikszet taposva is fiatalos, lendületes, kettesével szedi a lépcsőket. Múzeuma gyarapításával sem hagyott fel.

Beütött ez a vírus, ami nem csak egészségügyi probléma, de a nyári programokat is tönkre tette. Leginkább a trianoni megemlékezést. A múzeumom a vasi vendéglősökkel és az Éhen Gyula Körrel hagyományt teremtett, már évek óta itt koszorúzunk és hajtunk fejet az akkori események nyomán. Most van a 100. évfordulója az aláírásnak, nagyszabásúműsorral készültünk, de ez kútba esni látszik. Tudja, ez a táj sok szállal kötődik a trianoni paktumhoz, annak elszenvedője és megharcolója is egyben.  A gyűjtemény igazi kuriózum. Sándor nem csak bemutatja az egyes tárgyakat, de ezekhez történeteket is fűz. Főleg a fiatalabbak hallgatják tátott szájjal, amikor beszél az SZ-100-as rendszerről, a taposóaknák telepítéséről, a határőrök életéről. Mesél az egyes disszidálási kísérletekről, de arról is, hogy számos határőr veszítette életét szolgálat közben. Egyik ismert története a faluhoz, pontosabban a talkumbányai szökéshez kötődik. Ez akkora port vert fel, hogy még az ENSZ elé is eljutott az ügy. Legfőképpen azért, mert a beijedt járőrök szó szerint szitává lőtték az egyik disszidáló fiatalt. Mégpedig a senkiföldjén, elvileg védett területen. Ráadásul a másik menekülőért fegyveresen (!) átmentek osztrák területre, de szerencsére nem találták. Az ügyből komoly diplomáciai bonyodalom lett.

Erre és még néhány ügyre mindig rákérdeznek, elmeséltetik. Én meg úgy vagyok ezzel, hogy szeretek mesélni - mosolyog Sándor.

Ha mesélek, a felnőttek értik, bólintanak. Akad olyan, akinek könnyes lesz a szeme. A fiatalok már inkább a kalandot látják benne és megkérdezik: tényleg megtörtént ez? Tényleg volt vasfüggöny? De már ők is tapasztaltabbak, hiszen az új határzárt, a gyodát is kiállítottam – mutat a henger alakú dróttekercsek felé a gazda. A gyoda már a 21. század, a déli határon alkalmazzák, aknák helyett kamerákkal.  

Mindig is mondtam egykori katonatársaimnak, hogy amíg ember lesz, határ is lesz - folytatja Sándor.

Már csak ilyenek vagyunk. Ha azért zárnak le egy területet, hogy büntessék az ott élőket, akkor az rossz. Ha meg azért, hogy megvédjék az embereket, akkor az szükséges. Ezért van az, hogy határ és határ között nagyok lehetnek a különbségek, erre tanít a történelem. Jómagam ezzel a múzeummal azt akarom bemutatni, hogy volt egy kor a maga elzártságában és ebből tanulnunk kell. Sajnos megy az idő felettem is, sokat töprengek azon, miként lehetne ezt a gyűjtemény átmenteni a jövőbe, a köz javára.Goják Sándor több irányba is érdeklődött, rendezendő múzeuma jövőjét. Felmerült, hogy az állam venné át, mivel a diákok számára kiváló tanulmányi terep lehetne. Nemzetközi ígéretek is voltak, de végül minden maradt a régiben. Egy biztos, a család más érdeklődésű, az idő pedig szalad és egyre költségesebb fenntartani a múzeumot.

Valamit kell vele kezdenem. De annyira hozzám nőtt, hogy csak úgy magára hagyni nem tudom.  

A felsőcsatári Vasfüggöny múzeum most zárva, a trianoni megemlékezés valószínűleg halasztódik. De aki már járt itt, az őrzi a drótkerítés, a nyomsáv, a hangszóró, az őrtorony, az UAZ, a sziréna, az aknazár, az eredeti oszlopok és más szerelvények korábban ijesztő, mára emlékeztető látványát. Ez a múzeum bár a közelmúltról szól, mégis időszerű. Ahogy a tulajdonos mondta, határ mindig is volt és lesz is. Csak azt kell tudni, hol húzódik az a határ, amely még ésszerű és szükséges. 

Szólj hozzá!

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

van még itt cikk a témában:

Járványhelyzet ide, járványhelyzet oda, húszmilliárd forintot azért csak elköltünk a Citadellára

A főváros kultikus épülete teljes egészében megújul. Az előkészítő munkálatok során megtalálták az 1815-ben épült csillagvizsgáló alapjait, török kori érméket és egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat.

A Pinkán már árvízvédelmi vizslák is vannak

Nem mindenki bánta a viharos időjárást.

Múzeumba kerül a Kaszpi-tengeri Szörny

Bár repülőgépnek néz ki, hivatalosan hajónak számít. A párnahatás elvét kihasználó vízi járműből csak egyetlen példány készült a Szovjetunió szétesése előtt.