A szombathelyi városháza tőlünk vár segítséget, hogy kiderüljön, valóban került-e versenyelőnybe cég a közbeszerzéseknél

Farkas Bazsi 2019-07-10 14:18:00
Felmerült a gyanú, hogy egy a közbeszerzéseket sorra nyerő helyi vállalkozás vezetőinek feleségei az önkormányzatban dolgoznak.

Korábban írtunk már róla, hogy van egy cég Szombathelyen amelyik sorra nyeri el a közbeszerzéseket. Csak idén több, mint egymilliárd forintért végezhetnek munkát a városban, közte nem egy Európai Uniós beruházást. Több helyről is arról értesültünk, hogy a vállalkozás vezető beosztásban lévő dolgozóinak feleségei, élettársai a szombathelyi Városházán dolgoznak.

Felmerült a gyanú, hogy ezzel nem került-e a vállalkozás versenyelőnybe a közbeszerzési pályázatok kiírásánál. A családtagok ugyanis könnyen belsős információkat adhattak ki a férjeken keresztül a vállalkozásnak.

Tegnap kaptunk választ a Közbeszerzési Bíráló Bizottság elnökétől, Dr. Telek Miklóstól. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

A Kbt. 25. § (1) bekezdése szerint az ajánlatkérő köteles minden szükséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget és a verseny tisztaságának sérelmét eredményező helyzetek kialakulását. E kötelezettségeknek az Önkormányzatunk eleget tett azzal, hogy
 
-    a Közbeszerzési Szabályzatában  – a Kbt-vel összhangban – meghatározta az összeférhetetlenséget eredményező azon körülményeket és azok kezelésének  eljárásrendjét, felhívja az eljárások előkészítésében, lebonyolításában, az ajánlatok értékelésében és elbírálásában, illetve az eljárással kapcsolatos döntések meghozatalában résztvevő személyek (szervezetek) figyelmét, hogy nem vehet részt az eljárás előkészítésében és lefolytatásában az ajánlatkérő nevében olyan személy vagy szervezet, amely funkcióinak pártatlan és tárgyilagos gyakorlására bármely okból, így különösen gazdasági vagy más érdek vagy az eljárásban részt vevő gazdasági szereplővel fennálló más közös érdek miatt nem képes.

-    beszerezte ezen személyek összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozatát.
 
-     a Kbt. 25. § (2) bekezdése az eljárás előkészítésében és lefolytatásában az ajánlatkérő nevében olyan személyekkel szemben azt a követelményt támasztja, hogy funkcióinak pártatlan és tárgyilagos gyakorlására képes legyen, azaz ne álljon fel különösen gazdasági vagy más érdek vagy az eljárásban részt vevő gazdasági szereplővel fennálló más közös érdek. Erről az eljárás előkészítésében és lefolytatásában résztvevő személy köteles nyilatkozni, ennek részeként maga mérlegeli, hogy képes-e funkcióinak pártatlan és tárgyilagos gyakorlására, illetőleg nyilatkozik, hogy áll-e fenn gazdasági vagy más érdeke vagy az eljárásban részt vevő bármely gazdasági szereplővel más közös érdeke.  Az Önkormányzatnak az összeférhetetlenségi nyilatkozatok „valóságtartalmának ellenőrzése” nem feladata, csak annyiban, ha az összeférhetetlenségi körülmény nyilvános adatbázisból vagy az Önkormányzat számára egyébként rendelkezésre álló adatokból nyilvánvalóan megállapítható.
 
-    a  Kbt. 25. § (3) bekezdése a gazdasági szereplők oldaláról felmerülő, az eljárásban való részvétel lehetőségét kizáró összeférhetetlenségi eseteket nevesíti. Amennyiben az ajánlatkérő által az eljárással vagy annak előkészítésével kapcsolatos tevékenységbe bevont személy nem vesz részt az eljárásban ajánlattevőként, részvételre jelentkezőként, alvállalkozóként vagy az alkalmasság igazolásában részt vevő szervezetként, továbbá az ilyen szervezetnek nem vezető tisztségviselője vagy felügyelőbizottságának tagja vagy tulajdonosa vagy ezen személyek közös háztartásban élő hozzátartozója, akkor az eljárásban résztvevő gazdasági szereplő oldaláról összeférhetetlenség nem merül fel.
 
-    Önkormányzatunk a közbeszerzési törvényben rögzített fent részletezett kötelezettségének valamennyi eljárásában eleget tett.
 
Nincsen tudomásunk arról, hogy a XXXXX
(A cég nevét innen kitöröltük.) által elnyert, TOP-os pályázati forrásból finanszírozott útfelújítási projekt közbeszerzési eljárásában ajánlatkérői részről olyan dolgozó vett volna részt, akinek „családtagjai a cégnél vezető beosztásban dolgoznak”. 
Kérem ezért, amennyiben összeférhetetlenségi gyanú bejelentésével kíván élni, nevezze meg az összeférhetetlenséggel érintett személy nevét, hogy az adott személy konkrét közbeszerzési eljárásban történő közreműködésére kiterjedő válaszunkat megadhassuk.

Telek Miklóstól továbbra is arra kértük, hogy mivel ő a Közbeszerzési Bíráló Bizottságnak elnöke, és végigkíséri az előkészítést, a közbeszerzés kiírását és annak eredményhirdetését is, és mivel ebből kifolyólag neki van teljes rálátása minden folyamatra, valamint egy vizsgálat lefolytatáshoz szükséges jogosítványokat csakis ő rendelkezik. Így teljes alapossággal vizsgálja ki az ügyet. 

Szólj hozzá!

Az Egis Körmend csapatorvosa: “Lehet kiabálni, lehet énekelni a maszk alatt is”

Dr. Vásárhelyi László határozott véleménnyel van az MKOSZ kiadott iránymutatásáról.

Egy hét alatt 172 órát késtek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

Egy utas meg is ütötte a jegyvizsgálót, amikor megkérték, hogy vegye fel a maszkját.

Bocsánatot kért Yoko Onótól John Lennon gyilkosa

Mark David Chapman már elfogadja, hogy valószínűleg egész életét börtönben fogja tölteni.

Közös fejlesztésbe kezd a Schaeffler és a Bosch

Fokozza fejlesztéseit a hátsókerék-kormányrendszerek területén a Schaeffler.

Hivatalosan is bejelentette a másodosztályú DVSC Dzsudzsák szerződtetését

Szombathelyen is pályára léphet a 108-szoros válogatott focista.

Operatív törzs: A külföldről érkezőkre már csak tíznapos karantén vár

Tizennégy helyett csak tíz nap lesz a karantén külföldről érkezve.

Játszóterekre költötték a városi bál bevételét Sárváron

Közel 2 millió forintból két ovi kapott új játékokat.

Ungár Péter: Nem lesz méltó idősellátás, amíg nem emel bért az állam

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint a munkaerőhiányt ugyanis csak ez oldhatja meg.

A helyszínről elpucoló vétkes sofőröket keres a rendőrség Győrben

Balesetet okozó autósok lógtak meg - a hatóság a lakosság segítségét kéri.

Akad olyan lakó is, aki egy az egyben kivágatná a győri Damjanich utca platánsorát

A radikális javaslatokat leszámítva gyümölcsöző beszélgetés alakult ki a Damjanich utca sorsáról a lakossági fórumon.

Mellek is villannak a győri Vasutas Művház legújabb kiállításán

A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg a Szárnyaskerékben.

Délutántól hivatalosan is ősz lesz

Nincs visszaút, megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, s a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból. Teszi ezt egészen decemberig, amikor új lendülettel a fény megint utat tör majd magának.

633 új koronavírusos fertőzött van és elhunyt 8 beteg

Közel a 15 ezerhez az aktív fertőzöttek száma, 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Az emberek már kapizsgálják: nem muszáj otthon várni a futárra

Új, saját csomagautomata-hálózatot épít ki egy áruházlánc.

Egy idős beteg lábát törte el egy betegszállító Sárváron

Nem úgy szállította, ahogy mondták neki, baj is lett belőle.

van még itt cikk a témában:

Már idén megkezdődhet a Fertő tavi gigaberuházás?

Két év alatt több, mint 9 milliárd forintot költ el a kormány, indulhat a szállodaépítés is.