A szombathelyi Jobbik szerint szükséges a határon túli magyarok gazdasági támogatása

Farkas Bazsi 2020-05-26 20:00:00
Csak éppen nem most van ennek itt az ideje.

Idén márciusban Jakab Péter, a Jobbik elnöke azt nyilatkozta a Válasz Online-nak, hogy „legitim vita tárgya lehet, hogyan szóljanak bele az itteni politikába úgy, hogy az mindenki számára megnyugtató legyen.” Később az Alfahírnek a Jobbik elnöke azt nyilatkozta, hogy „ezért javaslom azt, hogy határon túl élő testvéreink ne hazai pártlistákra szavazzanak, hanem saját maguk közül válasszanak képviselőt, őt delegálják a magyar országgyűlésbe.”

Jakab Péter a legutóbbi azonnali kérdésében pedig azt kifogásolta, hogy 36 milliárdot költünk határon túli gazdaságfejlesztő programokra.

A szombathelyi Jobbik választókerültei elnökéhez, Szalai Bálinthozhoz fordultunk, hogy megtudjuk:

Mi a helyiek álláspontja a határon túli magyarok szavazati jogáról? Módosítanák a jelenlegi rendszert?

Jakab Péter nem azt mondta, hogy vonjuk meg a határon túli magyarok szavazati jogát. Arról beszélt, hogy legitim vita tárgya lehet, hogyan szóljanak bele az itteni politikába azok az emberek, akik nem itt élnek, nem itt adóznak. Emlékeztetném, hogy a kettős állampolgárság intézményét a Jobbik javasolta elsőként, emellett a mi vagyunk az egyetlen párt, amely vitán felülinek és egyfajta minimumnak tartja az autonómia kérdését. A magyarság megmaradása szempontjából, nemzeti traumánk 100. évfordulóján ez az egyetlen járható út, számos élő európai példával. A Fidesz a magyarok autonómia-ügyét se a szomszédos államokkal szemben nem merte képviselni, de európai színtéren sem állt ki mellette.

Mi a szombathelyi Jobbik álláspontja a határon túli magyarok gazdasági támogatásáról?

A magyar kormány jóformán semmit nem tett a hazai munkahelyek megvédése érdekében, nem vállalta át a bérek 80 százalékát. Több százezren veszítették el állásukat az elmúlt időszakban, miközben Orbán Viktornak korlátlan teljhatalma volt. A miniszterelnök és korrupt kormánya a veszélyhelyzetet is arra használta ki, hogy a rokonok, haverok és oligarchák zsíros támogatásokat kapjanak, valamint Mongóliában indítson el magyar pénzből munkahelyteremtő programot. A határon túli magyarok gazdasági támogatásával természetesen nincsen bajunk, itt is inkább az időzítéssel lehet probléma, ráadásul a kormányzati közpénzek általában nem oda vándorolnak, ahol szükség lenne rájuk, hanem határon túl is a haverok magánbizniszeit erősítik.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.