A szombathelyi Fidesz elnökségi tagjának felesége vezette egyesület 3 év alatt 30 millió forintos állami támogatásban részesült

Farkas Bazsi 2024-01-24 15:55:00
Két másik, szintén a kormánypárt közeli egyesület 19-19 millió forintot tehetett zsebre.

Ahogy arról a napokban írtunk, elérhető vált a Bethlen Gábor Vagyonkezelő Alap hirdetménye azon civil szervezetekről, amelyek eredménnyel pályáztak a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Városi Civil Alap keretére.

Összesen 5 szombathelyi civil szervezetet találtunk:

Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület  - 3 millió 500 ezer forint
Női Erőforrás Társaság Egyesület - 11 millió forint
Szombathely Keleti Városrész Polgári Érdekvédő Egyesület - 11 millió forint
Vas Megyei Turizmus Szövetség  - 3 millió 500 ezer forint
Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely - 1 millió 500 ezer forint

Azonban nem csak a mi figyelmünket keltették fel a pályázaton nyertes civil szervezetek, ugyanis a Válaszonline összeszedte azokat az egyesületeket, amelyek az elmúlt években sikerrel pályáztak az alapra.

A Civil Alap 2021, 2022 és 2024-es kiírásán az egyik legtöbb pénzt nyert szevezet a Női Erőforrás Társaság Egyesület volt.

Eddig összesen 30 millió forintot kaptak (2021-ben 8 milliót, 2022-ben és 2024-ben is 11-11 milliót.). Ahogy arról mi is írtunk az egyesület elnöke Gál-Binger Lívia Erzsébet, Gál Sándor, a Szombathelyi Fidesz elnökségi tagjának, a Haladás Sportkomplexum ügyvezetőjének, Bucsu független polgármesterének felesége. Az egyesület egyébként ugyanarra a címre van bejelentve, mint a Fidesz közeli médiakiadó, a West Media Group Kft. 

Gál Sándor és felesége, Gál-Binger Lívia Erzsébet

Tavaly májusban volt hangos az egyesülettől a szombathelyi közélet. “3 millió forintból rendezett kiállítást a szombathelyi Fidesz elnökségi tagjának felesége a fideszes önkormányzati képviselő iskolájában” című cikkünkben foglalkoztunk az üggyel.

A témát Horváth Soma (Éljen Szombathely!) szombathelyi alpolgármester dobta be a ‘23 áprilisi városi közgyűlésen. Mint azt a politikus elmondta a Sátory Károly (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő vezette Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolában állítottak ki néhány fotót, amelyeken a szombathelyi értéktárba választott kincseket mutattak be, mindössze ennyi volt a tárlat.

Erre az azt rendező Női Erőforrás Társaság Egyesület 3 millió forintnyi közpénzt nyert a Hungarikum Bizottságtól.

Amint azt Horváth alpolgármester elmondta, maga a Szombathelyi Értéktár Bizottság elnöke nem is tudott arról, hogy ez a kiállítás egyáltalán meg lett rendezve.

Gyöngyöshermán-Szentkirály Szabadidő- és Sportegyesület ugyan az idei pályázati pénzosztásból kimaradt. 2021-ben 8 millió forintot, míg 2022-ben 11 millió forintot kapott a Civil Alapból. A szervezet a projektcéljait szó szerint ugyanúgy fogalmazta meg, mint a fent említett – szintén szombathelyi – Női Erőforrás Társaság Egyesület - emelte ki a Válaszonline. Értesüléseink szerint egy egyesületi vezető családtagja van magas kormányzati pozícióban. 

19 millió forintot tehetett eddig el a kasszába a Civil Alapból a Polgári Egyesület Szombathelyért. Az egyesület 2021-ben 8, 2022-ben 11 millió forintot kapott. Az egyesület elnöke Horváth Csaba korábbi Fidesz-KDNP-és önkormányzati képviselő, a szombathelyi Fidesz korábbi elnökségi tagja. 

Ez volt az az egyesület, amelyik Varga Judit, akkor még Igazságügy Miniszter szombathelyi látogatásakor kifizette a Haladás Sportkomplexum VIP termének bérleti díját.

+1 Polgárok a Városért Egyesület

Igaz a kiemelt támogatottak elit csoportjába jutáshoz nem volt elég a 2022-ben megítélt 7 millió forint, azonban mégis csak érdekesnek találtuk, ezért egy póthelyet kapott listánkon a Polgárok a Városért Egyesület. Az egyesület elnöke a Fidesz-KDNP korábbi önkormányzati képviselője Horváth Zsolt. Az egyesület anno azzal a céllal jött létre, hogy a jobboldali helyi értelmiséget tömörítse. A civil szervezet egyfajta háttérországa kívánt lenni Balázsy Péter fideszes polgármester-jelöltnek. Balázsy politikai életből való kivonulása után a Polgárok a Városért Egyesület tevékenysége is takaréklángra állt vissza. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.