A részvételi arány fogja eldönteni, hogy ki nyeri majd az őszi, önkormányzati választásokat Sárváron

Fehér Buda 2019-07-04 19:14:00
Az kedvezne az új, ellenzéki összefogásnak, ha minél többen szavaznának októberben.

"2019-ben nem egy, hanem A választás lesz Sárváron" – kezdi a közleményét Németh Zsolt, a sárvári ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje. Németh úgy érzi, hogy még sok a kérdőjel a közelgő választásokkal kapcsolatba, ezért egy kis tájékoztatást szeretne adni a sárváriaknak a könnyebb eligazodás érdekében. 

Mint írja, a városban a képviselő testület várhatólag 11 főből fog állni. Mint ahogy eddig is, a jövőben is azok a képviselők fogják hozni a város életét érintő döntéseket, - legyen ez jelentős beruházás, támogatás, az utak felújítása, vagy a várpark padokkal történő ellátása - akik be fognak kerülni a képviselő testületbe. 

Sárváron nyolc direkt körzet van, és három főé lehet a listás mandátum. Ez összesen a 11 fő. A nyolc körzet nagyságrendileg így alakul:

1. Sári városrész és Rábasömjén, 
2. A kertváros egy része, a Bőrdiszműtől a kenyérgyár környékéig, valamint Újmajor, 
3. A kertváros középső területe, az óvoda és környéke, 
4. Petőfi lakótelep, 
5. Az egyházi iskolától a vasútig, a Platán vendéglőtől a MOL kútig terjedő téglalap, 
6. Óvár, a Shell kúttal, a Fekete-híd utcával, és a kórház határolt terület,
7. Tizenháromváros és az Alkotmány úti lakótelep nagy része, 
8. Péntekfalu, a Szatmár utca, a Hegyközség és Lánkapuszta. 

Németh hozzáteszi, hogy a Fidesz és az ellenzéki összefogás részéről 2019-ben egy az egy ellen történik majd a jelöltek indulása és a megmérettetés. A 8 körzetből végül majd az kerül be automatikusan a képviselő testületbe, aki a több szavazatot kapja. A listát várhatóan a Fidesz és az ellenzék töredékszavazatai adják majd, a listáról összesen három fő juthat be a képviselő testületbe. 

A polgármesterjelölt a közleményében végig veszi az önkormányzati választás lehetséges kimeneteleit. Azt mondja, ha 8-0-ra győz a Fidesz, akkor az ellenzék várhatóan 3 listás mandátumot kap, és szinte semmilyen ellenőrzést és kontrollt nem fog tudni érdemben kialakítani. Ha 7-1-re győz a Fidesz, akkor várhatóan négy ellenzéki lesz és továbbra is ellenőrzés nélkül irányíthat a kormánypárt. Németh szerint a Fidesz minden lehetőséget csak saját maga számára fog leosztani. 6-2-nél várhatóan négy ellenzéki lesz a képviselő testületben, és hét Fideszes képviselő, mert ebben a felállásban már ők is kapnának egy listás mandátumot. Még ebben az esetben sem tudna érdemben beleszólni az ellenzéki oldal a város dolgaiba. 

5-3-as aránynál viszont 6 Fideszes és 5 ellenzéki képviselő várható, és ebben az esetben már van súlya az ellenzéknek, figyelembe fogják venni a véleményüket. Várhatólag a Fidesz még ebben az esetben is mindent a saját javára fog leosztani.

4-4-nél lenne először meg az a lehetőség, hogy az ellenzék markánsan beleszólhasson a várospolitikába, akár képes lenne irányítani is a várost. 

Ha az ellenzék 3-5-re nyer, akkor várhatóan 6 ellenzéki és 5 Fideszes képviselő lesz, és ebben az esetben már egyértelműen az ellenzék irányítja a várost. Németh szerint ennél a végkimenetelnél már azoknak is lehetne beleszólása a városi politikába, akiknek eddig nem volt. Végül azt is leírja, hogy 2-6-os, 1-7-es, 0-8-as ellenzéki győzelem esetében is az ellenzék irányítana, de integrált módon, mindenkire számítanának, nem csak saját magunk között osztanák el a pozíciókat. A polgármesterjelölt azt ígéri, hogy ha ők győznek, akkor mindenki érdeme és megfelelő tudása, segítőkészsége alapján szólhat illetve fog beleszólni a város konstruktív működésébe.

Németh végül azzal zár, hogy Sárváron a Fidesznek biztosan van 3000-3500 szavazója, ők nagyon nagy valószínűséggel elmennek szavazni októberben. Németh szerint azonban az ellenzék is rendelkezik ekkora számokkal, sőt, a bizonytalanokkal együtt jóval többel is, de csak akkor van esélyük a győzelemre, ha minél nagyobb lesz a részvétel.

A sárvári önkormányzati választásokat tehát egyértelműen a részvétel dönti majd el, Németh szerint 55-60 százalékos részvételnél lenne meg az esélye az ellenzéknek a győzelemre.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.