A részmunkaidősöknek sem a bér 70 százalékát fizeti ki az állam

Nagy Donát 2020-04-08 16:38:00
Még annál is kevesebbet segít a kormány, mint elsőre hinnénk, pedig aki már elvesztette az állását, annak is csupán hitelt adnak.

A napokban jelentette be Palkovics László, hogy pontosan mit is tartalmaz a beharangozott akcióterv, amivel a járvány miatt kialakult gazdasági nehézségeket oldanák meg.

Palkovics: A munkahelyek megvédésére koncentrál a kormány

A munkahelyvédelemre koncentrál a kormány a segélyezés helyett - fejtette ki Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. A kormány 3 hónapra 70 százalékban „igazságos plafonig” átvállalja a munkavállalók bérét, de csak ha „nem otthon vannak a munkavállalók", és rövidített munkaidőben dolgoznak.

Legnagyobb meglepetésre azokat, akik már elvesztették a munkájukat, inkább hitellel „segítenék”.

Most leginkább azt szajkózzák – a 13. havi nyugdíj mellett, ami valójában csak 53. heti, és amúgy is csupán jövőre fizetik –, hogy a  kormány a rövidített munkaidőben dolgozóknak egy bizonyos határon belül állja a fizetésük 70 százalékát.

Csakhogy ez így egész egyszerűen nem igaz.

Palkovics az Inforádió műsorában telefonon bejelentkezett, és igyekezett elmagyarázni a kormány programját. Ebből kiderült, hogy a kormány nem annak a bérnek a 70 százalékát támogatja, amit a dolgozó a rövidített munkaideje alapján megkap, hanem annak a 70 százalékát, amit nem kap meg.

Értik? Nem értik?

Szóval ez úgy működik, hogy a cégeknek májustól jelentkezniük kell a járási munkaügyi hivatalnál, ahol igazolniuk kell, hogy mennyivel csökkent a rendelésállományuk, és az állam a kieső részt támogatja. Erre konkrétan rá is kérdezett a műsorvezető, amire Palkovics így fogalmazott:

Nem az 5 nap 70 százalékát fizetik, [hanem] a kieső munkaidőt, amit a vállalat nem tud lefedni rendelésállománnyal.

A magyarázat szerint valójában a kieső munkaidőre vonatkozó bért, vagyis annak költségének a 70 százalékát adja oda az állam.

Ehhez ráadásul Palkovics László még azt is hozzátette, csupán arra vállalkoznak, hogy a cégek rendelésállományának 50%-os csökkenéséig fizetnek ilyen pótlékot. 

Azaz ha egy cég a megrendeléseinek több, mint a felét elveszítette, akkor egyáltalán nem számíthat támogatásra, és az ott dolgozók kezét is elengedik.

Palkovics arról is beszélt, hogy bár Németországban a Kurzarbeit program, amire a magyart alapozzák, úgy működik, hogy ha a cég három napig tud munkát adni, akkor a másik kettőben otthon marad a dolgozó, ezzel ellentétben a magyar kormány azt szeretné, ha a munkavállaló nem maradna otthon, hanem a gyárban tenne-venne, elvégezne olyan feladatokat, amikre amúgy nem volt idő, vagy képzést kapna a munkahelyén.

A teljes, kissé kaotikus megszólalást a Mérce tette közzé, itt meghallgatható:

Forrás: Mérce

Szólj hozzá!

Operatív törzs: Tegnap 2 ember sem tartotta be a kutyasétáltatáshoz előírt 500 méteres szabályt

A siket és nagyothalló embernek pedig nehézséget okozhat a maszkhasználat, ugyanis a jeleléssel történő kommunikációnak a szájról olvasás is része. A hatóság szerint a rendőri ellenőrzés minden esetben méltányos lesz.

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.