A részmunkaidősöknek sem a bér 70 százalékát fizeti ki az állam

Nagy Donát 2020-04-08 16:38:00
Még annál is kevesebbet segít a kormány, mint elsőre hinnénk, pedig aki már elvesztette az állását, annak is csupán hitelt adnak.

A napokban jelentette be Palkovics László, hogy pontosan mit is tartalmaz a beharangozott akcióterv, amivel a járvány miatt kialakult gazdasági nehézségeket oldanák meg.

Palkovics: A munkahelyek megvédésére koncentrál a kormány

A munkahelyvédelemre koncentrál a kormány a segélyezés helyett - fejtette ki Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. A kormány 3 hónapra 70 százalékban „igazságos plafonig” átvállalja a munkavállalók bérét, de csak ha „nem otthon vannak a munkavállalók", és rövidített munkaidőben dolgoznak.

Legnagyobb meglepetésre azokat, akik már elvesztették a munkájukat, inkább hitellel „segítenék”.

Most leginkább azt szajkózzák – a 13. havi nyugdíj mellett, ami valójában csak 53. heti, és amúgy is csupán jövőre fizetik –, hogy a  kormány a rövidített munkaidőben dolgozóknak egy bizonyos határon belül állja a fizetésük 70 százalékát.

Csakhogy ez így egész egyszerűen nem igaz.

Palkovics az Inforádió műsorában telefonon bejelentkezett, és igyekezett elmagyarázni a kormány programját. Ebből kiderült, hogy a kormány nem annak a bérnek a 70 százalékát támogatja, amit a dolgozó a rövidített munkaideje alapján megkap, hanem annak a 70 százalékát, amit nem kap meg.

Értik? Nem értik?

Szóval ez úgy működik, hogy a cégeknek májustól jelentkezniük kell a járási munkaügyi hivatalnál, ahol igazolniuk kell, hogy mennyivel csökkent a rendelésállományuk, és az állam a kieső részt támogatja. Erre konkrétan rá is kérdezett a műsorvezető, amire Palkovics így fogalmazott:

Nem az 5 nap 70 százalékát fizetik, [hanem] a kieső munkaidőt, amit a vállalat nem tud lefedni rendelésállománnyal.

A magyarázat szerint valójában a kieső munkaidőre vonatkozó bért, vagyis annak költségének a 70 százalékát adja oda az állam.

Ehhez ráadásul Palkovics László még azt is hozzátette, csupán arra vállalkoznak, hogy a cégek rendelésállományának 50%-os csökkenéséig fizetnek ilyen pótlékot. 

Azaz ha egy cég a megrendeléseinek több, mint a felét elveszítette, akkor egyáltalán nem számíthat támogatásra, és az ott dolgozók kezét is elengedik.

Palkovics arról is beszélt, hogy bár Németországban a Kurzarbeit program, amire a magyart alapozzák, úgy működik, hogy ha a cég három napig tud munkát adni, akkor a másik kettőben otthon marad a dolgozó, ezzel ellentétben a magyar kormány azt szeretné, ha a munkavállaló nem maradna otthon, hanem a gyárban tenne-venne, elvégezne olyan feladatokat, amikre amúgy nem volt idő, vagy képzést kapna a munkahelyén.

A teljes, kissé kaotikus megszólalást a Mérce tette közzé, itt meghallgatható:

Forrás: Mérce

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.