A NASA visszavisz egy 600 ezer éves szikladarabot a Marsra

Fehér Buda 2020-07-28 18:42:00
1999-ben találtak rá a kőzetre, amiről kiderült, hogy a vörös bolygóról származik.

600 ezer évvel ezetlőtt becsapódott egy meteorit a Földön. A kutatók 1999-ben találtak rá a kőre, amiről később kiderült, hogy a Marsról indult az útjára, majd nálunk állt meg. Az űrkutatók úgy gondolják, a meteorit akkor hagyta el a Mars felszínét, amikor egy másik meteorit csapódott be a vörös bolygóba. A meteorit akkora erővel csapódott be, hogy köveket küldött az űrbe, egyikük végül elérte a Föld gravitációs mezejét.

A meteorit most sokat segíthet a NASA-nak az űrkutatásban, a Mars egy darabkáját ugyanis arra használják, hogy pontosabban tudják kalibrálni a szenzorokat azokon a robotokon, amelyekkel a Mars felszínét próbálják feltérképezni. Az amerikai űrkutatók a héten újabb ilyen robotot küldenek át a szomszédos bolygóra, a Preseverance névre elkeresztelt marsjáróban pedig ott lesz a meteorit egy kis darabkája,

így 600 ezer évvel azután, hogy elhagyta az otthonát, végre visszatérhet.

A NASA azt mondja, hogy a Preseverance a meteoritot vizsgálva tudja majd megállapítani, hogy milyen anyagokat talál a bolygó felszínén. A robot fő célja egyébként az lesz, hogy az élet nyomait keresse a Marson, egészen pontosan a Jezero-kráterben, ahol a kutatók szerint egyszer egy hatalmas tó terülhetett el. 

A Preseverance előtt azonban még hosszú út áll, habár napokon belül elindulhat, csak 2021 februárjában éri el a Mars felszínét. A robot az itt összeszedett mintákat aztán bezacskózza, és ott hagyja őket, hogy a későbbi felfedezők megtalálhassák. A NASA azt tervezi, hogy ezeket a mintákat valahogyan visszajuttatják majd a Földre, hogy laboratóriumi körülmények között is megvizsgálhassák a marsi élet maradványait. 

Az amerikai űrkutatók szerint egyébként egészen sok marsi eredetű meteorit landolt már a Földön, ám ezek többsége törékeny, a szenzorok kalibrálására ezért alkalmatlan. A 600 ezer éves kődarab viszont kemény, így tökéletes útitársa lesz a Preseverance-nek.

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában: