A Momentum akciózott a szombathelyi tankerület épületénél

ugytudjuk.hu 2020-06-17 06:36:00
A tankerület igazgatója ugyanis kirúgta a Bartók Béla Zeneiskolából a sokak által kedvelt zenetanárt, amiért ő kiállt az igazságtalanság ellen.

A Facebookon is elérhető közleményüket változtatás nélkül közzétesszük:

Az utóbbi évtized központosításait látva, lassan mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Fidesz vezette kormány oktatáspolitikájában nem a szakmaiság, hanem diktatórikus elvek és az urambátyám rendszer érvényesülnek!

Nem először történik, hogy szakmailag elismert pedagógusokat hurcolnak meg, lehetetlenítenek el.

Elég csak a kreativitásáért megalázott vasalódeszkás testnevelés tanárra, vagy azokra gondolni, akiket a szabad véleménynyilvánításában korlátoznak.
Mi úgy gondoljuk, hogy az adófizetők pénzét a pedagógusok helyzetének javítására, a 21. századi oktatási módszerek ösztönzésére kellene fordítani a kigáncsolásuk helyett.

A Momentum Mozgalom Szombathelyi Helyi Szervezete értetlenül és felháborodva áll a város zeneiskolájában történt botrány előtt. Kiállunk minden, az önkényes rendszer ellen küzdő pedagógus mellett, és legfőképp a szombathelyi zeneiskolában hatalmi okok miatt meghurcolt igazgatóhelyettes és a véleményéért, az erkölcsi minimumokért felszólaló, elbocsátott oktató mellett!

Felszólítom Fodor Istvánt, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját, hódmezővásárhelyi kollégáját követve az azonnali lemondásra!

Lukács Dániel - Vas megyei elnök

Security Check Required

null

Az ügy előzménye, hogy a zeneiskola igazgatója pár hete saját kérésre részt vett Pulay Teréz igazgatóhelyettes mestervizsgáján, majd olyannyira lepontozta a pedagógust, hogy a jelölt végül nem felelt meg a háromtagú bizottság előtt. Az Oktatási Hivatal később helyt adott a fellebbezésnek, így Pulay Teréz megismételheti a védését egy másik bizottság előtt.

Az, hogy az igazgató saját pedagógusát erőből megbuktatta a mestervizsgán, sokakat felháborított az intézményben. Rác Gábor állt a tiltakozás élére, aki vállalta az ezzel járó kockázatot, és részletesen beszámolt a sajtónak a történtekről, véleménye szerint ugyanis erkölcsi nonszensz, amit az igazgató tett, és így nem lehet vezetni egy iskolát.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A tankerület vizsgálódni kezdett, majd annyival zárt, hogy annak igazgatója egy békítő dokumentummal megkérte mindkét felet, hogy felejtsék el a múlt sérelmeit, és dolgozzanak együtt a zeneiskola érdekében. A tankerület és a zeneiskola igazgatója nem engedte, hogy a tantestület titkos bizalmi szavazást tartson az igazgató támogatottságáról.

A héten viszont hirtelen kirúgták Rác Gábor zenetanárt, ami hatalmas felzúdulással járt Szombathelyen. A tankerület igazgatója szerint erre azért volt szükség, hogy "enyhítsék a feszültséget". Az igazságot a nyilvánosság elé táró zenetanár eltávolítása miatt online petíció is indult, Czeglédy Csaba szerint pedig nyugodtan át lehet nevezni az iskolát Fodor István zeneiskolára, a kirúgást elrendelő tankerületi igazgató után.

A kirúgás ügyében egyébként Ungár Péter, az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője személyesen fog eljárni az EMMI-ben.

Címlapképünk: Lukács Dániel Facebook oldala

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.