A legdurvább sugárzáshoz köthető halálesetet nem a csernobili atomkatasztrófa hagyta ránk

Fehér Buda 2019-07-17 15:02:00
De még csak nem is az oroszok.

Az elmúlt időszakban rengeteget hallunk arról, hogy milyen borzalmas körülmények között haltak meg néhányan, akik a csernobili atomkatasztrófa mentésén dolgoztak. Ebben nagy szerepe van az HBO sikersorozatának, a legdurvább sugárzáshoz köthető haláleset azonban nem Csernobilban, hanem Japánban történt, a Tokaimura nukleáris erőműben.

Az erőműben még 1999 augusztusában történt egy baleset, amikor egy Hisashi Ouchi nevű munkás két társával fel akart tölteni egy ülepítő tartályt. A munkások azonban túl sok folyadékot töltöttek a tartályba, ennek következtében véletlenül elindítottak egy nukleáris láncreakciót, ami hatalmas sugárzást bocsájtott ki magából.

A munkások a következő pillanatban egy kék villanást láttak, majd megszólaltak a riasztók. Hishashi volt a legközelebb a tartályhoz, ő töltötte bele a folyadékot. Az egyik munkatársa néhány lépésre volt tőle, egy emelvényen, míg a harmadik kollégája több méterről figyelte az eseményeket. Hishashi hirtelen 17 sievertnyi sugárzásnak lett kitéve, a közelben álló munkatársa pedig tíznek. A tudósok szerint már 8 is elég lenne ahhoz, hogy egy ember halálát okozzák, és normális körülmények között az erőmű munkásai egy év alatt 50 miliseviertnyi sugárzásnak lennének kitéve, Japánban ez a megengedett maximum.

A villanás után Hishashi hirtelen fájdalmat érzett, majd rosszul lett, megszédült és elhányta magát. A következő pillanatban ájultan esett össze. Habár robbanás nem történt, a láncreakció még további 20 órán keresztül bocsájtott ki magából radioaktív sugárzást. 

Hishashit ezután azonnal kórházba szállították, ott pedig kiderült, hogy a hatalmas sugárzás következtében

szó szerint szétestek a férfi kromoszómái, a vérében található fehérvérsejtek pedig szinte teljesen eltűntek. A teste nagy része megégett, a belső szerveit sem kímélte a sugárzás.

Hishashi szenvedései itt még nem értek véget, a kórházban erőnek erejével tartották életben a férfit, annak ellenére, hogy ő könyörgött, hogy hagyják meghalni. A férfi állapota a kórházba kerülése után folyamatosan romlott, a bőre teljesen lemállott a húsáról, folyamatos bőrátültetésen kellett átmennie, hogy ne vérezzen ki a testén keresztül. 

A baleset utáni 59. napon Hishashi szíve leállt, de az orvosok még ekkor sem hagyták meghalni, 49 percig dolgoztak azon, hogy felélesszék a férfit. Ez végül sikerült, Hishashit ezután a tokiói egyetem kórházába szállították. A férfi ekkor már nagyon rosszul volt, csak annyit bírt mondani, hogy nem bírja tovább, és kérlelte az orvosokat, hogy ne kezeljék kísérleti patkányként. De az orvosok még akkor sem hallgattak rá, tovább kezelték a férfit, ezzel pedig csak meghosszabbították a szenvedéseit. Hishashi végül 83 nappal a baleset után halt meg, amikor több belső szerve is feladta a küzdelmet, ekkor már a családja is azt kérte az orvosoktól, hogy hagyják békében meghalni.

Japánban úgy tartják, hogy Hishashi volt az az ember, aki a valaha mért legnagyobb radioaktív sugárzásnak volt kitéve, a szigetország tudósai szerint ekkora sugárzás csak az amerikaiak atombombájának a magjában volt érzékelhető. A hirsoshimai atomkatasztrófában elhunytak egy része hasonló szenvedésen ment keresztül, mint Hishashi, de még ők sem kaptak akkora adag sugárzást mint a japán férfi. 

A japánokat megrendítette az eset, Hishashi halála pedig arra késztette az erőművek vezetőit, hogy szigorítsanak az dolgozókat védő szabályokon. 

(Forrás: unbelievable-facts.com / Youtube)

 

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.