A közparkok ma is temetők, a béke pedig csak látszólagos az egykori Jugoszláv városban

ugytudjuk.hu 2020-04-26 09:48:00
Mostar az európai civilizáció lelkiismerete lett.

Szemérmes csend kíséri a 25. évvel ezelőtt a daytoni (USA) békeszerződéssel lezárt jugoszláv, más szóval délszláv polgárháborút. Ebben bizonyára közrejátszik a kontinens jó néhány országának rossz lelkiismerete. Amíg élték köznapi életüket, addig a közvetlen szomszédságban naponta ezreket mészároltak le. Mostar különösen sokat szenvedett.

Külön fejezete volt a háborúnak 1992–1995 között a Bosznia-Hercegovinában élő bosnyákok, szerbek és horvátok között Jugoszlávia és Horvátország beavatkozásával folytatott polgárháború, vagy inkább kölcsönös vérengzés. Ez volt egyébként a balkáni háború legszörnyűbb szakasza, 100 ezer halottal. Az áldozatok kevesebb mint felét kitevő civilek 83 százaléka volt muszlim, a többi szerb és horvát. Elképesztő, hogy a 20. század végén, a digitalizáció hajnalán pusztán vallási és etnikai hovatartozásuk miatt gyilkoltak meg több tízezer embert. Mintha a középkor köszönt volna vissza.

Ereszkedünk a hegyi úton, a táj lenyűgöző, egymást váltják a dombok és a hegyek. A Neretva völgye felé tartunk, az európai népek és kultúrák egyik fontos történelmi találkozási pontjához igyekezve. „Mostar", áll egy útjelző táblán és feltárul a csodálatos város. Azonnal érthető, hogy miként ostromolhatták 9 hónapig a várost a horvátok s miként tudták megvédeni a bosnyákok. A magyarázat a domborzati viszonyokban rejlik: mind a horvát, mind a bosnyák oldalon jó tüzérségi pozíciókat foglalhattak el a katonák. Gyakorlatilag két nagy, egymással szemközti hegy zárja közre a várost.  

Ennek nyomán az aknák és más lövedékek leginkább a települést és annak lakóit érték. Hónapokon át tartott a harc, amelynek kiemelkedő mozzanat volt a világhírű mostari öreg híd lerombolása. 1993 május 9-én Slobodan Praljak horvát tábornok szétlövette.  

Mostar manapság békés. A híd melletti bazárban az óvárosban minden olyan slágercikk kapható, amely világmárkának tűnik, de persze nem igazán az. A bazár bosnyák területen fekszik, bár ez így nem hivatalos. Hiszen a város egységes státuszt kapott a békeszerződés után, de valójában mindenki tudja a másikról, hova is tartozik. A déli dombok felé vesszük az irányt, itt húzódott a bosnyák védelmi vonal. Elsőként a közparkokat érjük el, ezek valójában temetők. Huszonéves fiatalok sírjai, kőtáblái sorakoznak. Az időközben megnőtt fák törzsein látszódnak a golyónyomok és az aknaszilánkok.

Fentről jól látható a Neretva horvát oldala, lengnek a kockás zászlók. A bosnyákok inkább építkeznek: egyre több a kis mecset, vagy a nagy minaret. Amíg a horvát negyed szellős, tekintélyes középületekkel, addig a bosnyák rész zsúfolt, élénk, sok kis teázóval. A horvát oldalon meghagytak néhány panelházat golyónyomokkal,  A központi rendházat felújították, de a muszlim negyedre néző oldalát sérülten meghagyták. Felér egy üzenettel.

A nacionalizmus nem vész el, csak átalakul. Észnél kell lennie a politikusoknak, hogy a láng ne lobbanjon be ismét.  Mosolyogtató, de jellemző, hogy rendeletben kellett szabályozni a vallási építmények magasságát, mert mindkét oldal pár méternyi előnyt akart.

A Neretva völgyén haladva a horvát határ felé ma is láthatók a háborús nyomok. Szinte házanként meg lehet határozni, melyikben ki lakik: vagy kockás zászló leng, vagy muszlim jelkép tűnik fel. Itt-ott előbukkan a fák között néhány kiégett lakóház, szétlőtt, roncs teherautó. A béke tehát nagyon is törékeny és Európában mostanság nem a legjobb irányba mennek a dolgok. A unió korábbi vezetője, Jean-Claude Juncker mondta egyszer az őt kritizáló vezetőknek, hogy „tele vannak az európai temetők fiatalokkal az önmagukat tévedhetetlennek tartó politikusok döntései nyomán".

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.