A közparkok ma is temetők, a béke pedig csak látszólagos az egykori Jugoszláv városban

ugytudjuk.hu 2020-04-26 09:48:00
Mostar az európai civilizáció lelkiismerete lett.

Szemérmes csend kíséri a 25. évvel ezelőtt a daytoni (USA) békeszerződéssel lezárt jugoszláv, más szóval délszláv polgárháborút. Ebben bizonyára közrejátszik a kontinens jó néhány országának rossz lelkiismerete. Amíg élték köznapi életüket, addig a közvetlen szomszédságban naponta ezreket mészároltak le. Mostar különösen sokat szenvedett.

Külön fejezete volt a háborúnak 1992–1995 között a Bosznia-Hercegovinában élő bosnyákok, szerbek és horvátok között Jugoszlávia és Horvátország beavatkozásával folytatott polgárháború, vagy inkább kölcsönös vérengzés. Ez volt egyébként a balkáni háború legszörnyűbb szakasza, 100 ezer halottal. Az áldozatok kevesebb mint felét kitevő civilek 83 százaléka volt muszlim, a többi szerb és horvát. Elképesztő, hogy a 20. század végén, a digitalizáció hajnalán pusztán vallási és etnikai hovatartozásuk miatt gyilkoltak meg több tízezer embert. Mintha a középkor köszönt volna vissza.

Ereszkedünk a hegyi úton, a táj lenyűgöző, egymást váltják a dombok és a hegyek. A Neretva völgye felé tartunk, az európai népek és kultúrák egyik fontos történelmi találkozási pontjához igyekezve. „Mostar", áll egy útjelző táblán és feltárul a csodálatos város. Azonnal érthető, hogy miként ostromolhatták 9 hónapig a várost a horvátok s miként tudták megvédeni a bosnyákok. A magyarázat a domborzati viszonyokban rejlik: mind a horvát, mind a bosnyák oldalon jó tüzérségi pozíciókat foglalhattak el a katonák. Gyakorlatilag két nagy, egymással szemközti hegy zárja közre a várost.  

Ennek nyomán az aknák és más lövedékek leginkább a települést és annak lakóit érték. Hónapokon át tartott a harc, amelynek kiemelkedő mozzanat volt a világhírű mostari öreg híd lerombolása. 1993 május 9-én Slobodan Praljak horvát tábornok szétlövette.  

Mostar manapság békés. A híd melletti bazárban az óvárosban minden olyan slágercikk kapható, amely világmárkának tűnik, de persze nem igazán az. A bazár bosnyák területen fekszik, bár ez így nem hivatalos. Hiszen a város egységes státuszt kapott a békeszerződés után, de valójában mindenki tudja a másikról, hova is tartozik. A déli dombok felé vesszük az irányt, itt húzódott a bosnyák védelmi vonal. Elsőként a közparkokat érjük el, ezek valójában temetők. Huszonéves fiatalok sírjai, kőtáblái sorakoznak. Az időközben megnőtt fák törzsein látszódnak a golyónyomok és az aknaszilánkok.

Fentről jól látható a Neretva horvát oldala, lengnek a kockás zászlók. A bosnyákok inkább építkeznek: egyre több a kis mecset, vagy a nagy minaret. Amíg a horvát negyed szellős, tekintélyes középületekkel, addig a bosnyák rész zsúfolt, élénk, sok kis teázóval. A horvát oldalon meghagytak néhány panelházat golyónyomokkal,  A központi rendházat felújították, de a muszlim negyedre néző oldalát sérülten meghagyták. Felér egy üzenettel.

A nacionalizmus nem vész el, csak átalakul. Észnél kell lennie a politikusoknak, hogy a láng ne lobbanjon be ismét.  Mosolyogtató, de jellemző, hogy rendeletben kellett szabályozni a vallási építmények magasságát, mert mindkét oldal pár méternyi előnyt akart.

A Neretva völgyén haladva a horvát határ felé ma is láthatók a háborús nyomok. Szinte házanként meg lehet határozni, melyikben ki lakik: vagy kockás zászló leng, vagy muszlim jelkép tűnik fel. Itt-ott előbukkan a fák között néhány kiégett lakóház, szétlőtt, roncs teherautó. A béke tehát nagyon is törékeny és Európában mostanság nem a legjobb irányba mennek a dolgok. A unió korábbi vezetője, Jean-Claude Juncker mondta egyszer az őt kritizáló vezetőknek, hogy „tele vannak az európai temetők fiatalokkal az önmagukat tévedhetetlennek tartó politikusok döntései nyomán".

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.