A fiatalok nem járnak már a kiskertbe

ugytudjuk.hu 2020-06-24 17:48:00
Néhány évtizeddel ezelőtt még mi voltunk a térség éléskamrája, de azóta sokat változott a világ.

A szocialista Svájc, a KGST gyümölcsös kertje, a Varsói Szerződés éléskamrája – ilyen és ehhez hasonló jelzők röpködtek a nyugati sajtóban a hetvenes-nyolcvanas években hazánkról. Nem éppen alaptalanul, mivel a kiskeretek, az őstermelők, a háztáji gazdaságok akkor is biztosították a folyamatos élelmiszer ellátást, amikor a nagy szocialista termelési rendszerek gondokkal küszködtek.

A szabolcsi almáskertek legendásak voltak, létükről még a hírkordában tartott szovjet emberek is tudtak. A kommunista párt központi lapja, a moszkvai Pravda almaszüretkor rendszerint írást közölt a szabolcsiak „hősies küzdelméről" – hiszen az almaszedés harc volt. A pártért, a népért és ebben a sorrendben. A cikkből viszont mindenki tudta, hogy jön a magyar alma, lehet sorban állni a boltoknál.



De keresett volt a kis- és nagykertek számos gyümölcse, erre épült rá a tényleg sikeres magyar konzervipar, amely nagy exportőrré vált. Az alföldi fűszerpaprikát és a szárított zöldség zöldjét még az óceánjárók konyháinak is el tudták adni, ami nagy szó volt egy szocialista ország esetében. A falusi kiskertek emellett szép pénzt hoztak, ezeket gondosan meg is művelték.

Sokan iratkoztak be a gazdatanfolyamokra, hogy még jobb metszéssel, permetezéssel és más módszerekkel növeljék a termést. A téeszek az elhagyott területeken úgynevezett csoportkerteket hoztak létre, általában 30-50 vegyes gyümölcsfával. Ennek termése mindenkit megilletett.  

A rendszerváltás után, a multik megjelenésével, új helyzet állt elő.

A falusiak „aprópénze" már nem kellett, sok volt vele a vesződség.

A nagy tételek viszont gazdaságosak és nyereségesek voltak, a kis gazdák termelési kedve így még inkább oda lett. Erre tett rá a fokozatos klímaváltozás, a gyakori tavaszi fagy, az aszály és a jégesők sokasága.

Felmérések szerint hazánkban ma mintegy 70 ezer hektárnyi kiskertet egyáltalán nem művelnek. A termés a fán, vagy alatta elrohad. A legtöbb esetben le sem szedik (hol vannak már a baracktolvajok!), a fákat nem gondozzák, így azokat tönkre teszik a kártevők.  Mélyütés az is, hogy ez a műveletlen 70 ezer hektár az ország legjobb minőségű földje. Nem véletlenül termelhetők rajta nemes gyümölcsök és zöldségek.

Megszólaltattunk egy szakembert, aki anno a körmendi mezőgazdasági főiskolán szerzett diplomát. Ferenc elmondta, hogy Vas megyében gyakorlatilag megélhetési forrás volt a szűkösebb időkben a kiskert. Ahol a szilva, körte, meggy, cseresznye, dió, alma mellett megtermett a paradicsom, paprika, a zöldség, a krumpli.

Ez a széles termelési spektrum lefedte a családi igényeket, ellátta őket ingyen élelmiszerrel tavasztól őszig. Ilyen most alig van. Igaz, vannak jó kezdeményezések, mint Viszákon a Tündérkert és az erre épülő mozgalom, de ez egy szűk és jól behatárolható, nem a napi termelésben érdekelt réteget érint. Ha kimegyek a szombathelyi piacra, vagy bármely hazai piacra, a két kezemen megszámolhatom, hogy hány őstermelő kínálja a portékáját.

Ferenc szerint az életmód, a klíma változásán túl egyfajta „társadalmi lustaság" is tetten érhető, amikor a kertkultúráról, annak sanyarú helyzetéről szólunk. A fiatalok már csak poénból, vagy erős szülői unszolásra másznak fel a cseresznyefára. Hogy azt a tudást is átvegyék, amely a termeléshez szükséges - már fel sem merül.  Jellemző módon a falura települt, amúgy nagyon kevés fiatal család zöme a gyümölcsös kiirtásával kezdi a kert átrendezését.   

Meghozza majd a maga szomorú termését ez a fűnyírókultúra 

- folytatja Ferenc. 

De az is igaz, hogy semmi sem ösztönöz a változtatásra, sőt! Bár nálunk jó még a klíma a termesztéshez, a földi adottságok pedig kiválók, a bonyolult adminisztráció sok gazda kedvét elveszi a folytatástól. Nagy riadalmat okoz a kútbejelentési ügy, amely már évek óta húzódik. Ez napi beszédtéma a falvakban. A kiskertek öntözése gyakorlatilag az ásott kutak révén lehetséges. Ha ez kiesik, a helyzet még rosszabb lesz.

Alap probléma az az uniós támogatási rendszer, amely a nagytáblájú gabonatermelésre helyezi a hangsúlyt. Így az ingyen euró milliók az oligarchákhoz áramlanak, a falusi kistermelőnek esélye sincs. Sújtja még őt a magas áfa, amely nem csak a termelést, de a termék drágasága miatt a keresletet is visszafogja.

Ferenc szerint a hazai agrárium ezen szektora az összeomlás szélén áll, vagy már beljebb is került. Mint mondja, ez akkor válna mindenki számára evidenssé, ha az ország önálló gazdálkodásra kényszerülne, uniós támogatás nélkül, ellenben uniós vámokkal terhelten.  

A mai magas zöldség és gyümölcs árszint, amit a piacon tapasztalunk, nem fogható csupán az időjárásra, vagy a multik ármánykodásaira, akikkel persze amúgy is harcban áll a haza. Mint látjuk, más tényezők is közre játszanak a siralmas helyzet kialakulásában.  Első lépésként azonban valakinek le kellene szedni azt a gyümölcsöt a fáról, ha már megtermett. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.