A bejrúti robbanásban odaveszett Libanon szinte teljes gabonautánpótlása is

Fehér Buda 2020-08-05 15:39:27
Közvetlenül a silók mellett gyulladt be az ammónium-nitrát raktár.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Délelőtt írtunk arról a bejrúti robbanásról, amiben több ezren megsérültek, több tucatnyian pedig meghaltak. A libanoni főváros kikötőjében ment végbe a hatalmas robbanás, ami miatt úgy néz ki, hogy szinte az egész ország gabona nélkül marad. A robbanás közelében állt ugyanis az ország egyik legnagyobb silója, a robbanás után egy hónapra elegendő gabona maradt Libanonban.

A katasztrófa ugyan a földdel tette egyenlővé a legtöbb épületet a környéken, csak a silók maradtak állva a kikötőben. Az épület azonban súlyosan megrongálódott, a gabona jó része a vízbe ömlött. Az ország gazdasági minisztere szerint három hónapra elegendő gabona kellene ahhoz, hogy elkerüljék az élelmiszerhiányt Libanonban, akár kritikussá is válhat a helyzet, ha nem tudják pótolni azt, amit a robbanás elvett.

Bejrút polgármester azt mondja, hogy a városban keletkezett károk több milliárd dollárra is rúghatnak, Jamal Itani szerint olyan, mintha háborús övezetté változott volna a környék. A katasztrófában a város kikötője is megsérült, ami további élelmiszerhiányhoz vezethet, hiszen ezen keresztül érkeztek az importáruk nagy része a hat millió embernek otthont adó országba. 

Tripoli, Libanon második legnagyobb városának polgármestere, Ahmed Tamer azt mondja, a bejrúti silóban 120 ezer tonna gabonát tudtak tárolni. Tripoliban ugyan szintén van egy importra alkalmas kikötő, silója viszont nincs a városnak, ők így nem tudják fogadni a magvakat. A búzaimportot felügyelő szakszervezet, Ahmed Hattit a helyi médiának már úgy nyilatkozott, hogy a siló nem volt tele a robbanás idején, 15 ezer tonna gabonát vesztettek el így. Hattit szerint az országban annyi liszt maradt, hogy a következő másfél hónapban nem kell félni attól, hogy kiürülnek majd a pékségeg, és hamarosan egy újabb nagyobb szállítmány is érkezik, ami szerencsére a robbanásig nem jutott el a kikötőbe.

Libanont az idei év egyébként igen rosszul érintette, a polgárháború óta kormányzó politikusok ugyanis a gazdasági válság szélére taszították az országot. Ehhez jön még hozzá a koronavírus-járvány is, sok helyi szerint szinte esélytelen, hogy az ország kilábaljon a katasztrófából.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Forrás: Metro

Szólj hozzá!

Hogyan válaszd ki a számodra ideális szakmát?

Sok olyan ember van, aki nap mint nap mással foglalkozik, mint amit valójában szeretne.

Másfél milliárd forintnyi adót csalt el egy szójadarával üzletelő banda, a szálak Sárvárra vezetnek

A brazil szójadara olasz, szlovén és osztrák cégeken keresztül érkezett Magyarországra, fiktív belföldi cégek beiktatásával.

Két díszpolgári címet vonna vissza a kőszegi önkormányzat

1945-ben két szovjet katona kapta meg a kitüntetést. 

A svéd Per Johansson a győri kézilabdacsapat új vezetőedzője

A holland női kézilabda-válogatottat is ő irányítja.

Kijutott a párizsi olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

Fordulatos játék és hatalmas küzdelem után, megérdemelten

Vajon hogyan látják a színeket az állatok?

Abban biztosak lehetünk: nem úgy, mint mi.

Gyermekpornográfia elkövetésével vádolnak egy 14 éves győri fiút

12 év alatti gyerekekről szerzett felvételeket.

Lehűléssel indul a jövő hét

A hét második felében melegedés kezdődik, a jellemzően erősen felhős idő mellett hétvégén akár 20 fok is lehet.

Ájurvédikus gyógyítás egy hévízi egészségközpontban

Vannak országok, ahol a test, a lélek és a szellem hármasának egyensúlya alapvető fontosságú az emberek mindennapjaiban, és ennek harmonikus megtartása az élet legfőbb célja. Ilyen hely India is, amely már több, mint 5.000 éve holisztikus szemlélettel közelíti meg és gyógyítja az embert. 

Külső és belső aranyér: mi a különbség köztük?

Akinek volt már kitüremkedett aranyeres csomója, az tudja, mennyire fájdalmas ez. Feszít, szorít, viszket, nehézzé teszi az ülést és a székelést is. Nem is csoda, hogy a legtöbben próbálják visszahelyezni a kikandikáló darabot a végbélnyíláson keresztül. De vajon ez a jó megoldás? Cikkünkből kiderül, mit lehet tenni ilyen esetben.

Patonay Imre ismét elindul Körmend polgármesteri székéért

Ő a Változás a Városért Egyesület első bejelentett jelöltje.

Tökéletes erotikus eszköz a profi ligára szabva

Míg egyesek sosem próbáltak erotikus eszközöket, akár idegenkednek is tőlük, mások előszeretettel alkalmazzák őket a hálószobában töltött idő alatt. Utóbbinál a gyártók igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a lelkesedés hosszú távon megmaradjon.

Szabadlábra került Fekete Dávid győri énekes

A vádirat szerint 279 millió 574 ezer 213 forint kárt okozott.

Mely csillagjegyeknek megy a legkönnyebben az újrakezdés?

Az élet olykor nagyon kegyetlen, hisz mindenkivel előfordul, hogy hiába küzdött valamiért teljes erőbedobással, mégis hoppon maradt a végén. A csalódásokat megélni, feldolgozni nem egyszerű, a padlóról felállni és újrakezdeni pedig még nehezebb.

Balhé volt a vasi böllérversenyen

Egy ittas férfi lefejelt egy másikat.