A bejrúti robbanásban odaveszett Libanon szinte teljes gabonautánpótlása is

Fehér Buda 2020-08-05 15:39:27
Közvetlenül a silók mellett gyulladt be az ammónium-nitrát raktár.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Délelőtt írtunk arról a bejrúti robbanásról, amiben több ezren megsérültek, több tucatnyian pedig meghaltak. A libanoni főváros kikötőjében ment végbe a hatalmas robbanás, ami miatt úgy néz ki, hogy szinte az egész ország gabona nélkül marad. A robbanás közelében állt ugyanis az ország egyik legnagyobb silója, a robbanás után egy hónapra elegendő gabona maradt Libanonban.

A katasztrófa ugyan a földdel tette egyenlővé a legtöbb épületet a környéken, csak a silók maradtak állva a kikötőben. Az épület azonban súlyosan megrongálódott, a gabona jó része a vízbe ömlött. Az ország gazdasági minisztere szerint három hónapra elegendő gabona kellene ahhoz, hogy elkerüljék az élelmiszerhiányt Libanonban, akár kritikussá is válhat a helyzet, ha nem tudják pótolni azt, amit a robbanás elvett.

Bejrút polgármester azt mondja, hogy a városban keletkezett károk több milliárd dollárra is rúghatnak, Jamal Itani szerint olyan, mintha háborús övezetté változott volna a környék. A katasztrófában a város kikötője is megsérült, ami további élelmiszerhiányhoz vezethet, hiszen ezen keresztül érkeztek az importáruk nagy része a hat millió embernek otthont adó országba. 

Tripoli, Libanon második legnagyobb városának polgármestere, Ahmed Tamer azt mondja, a bejrúti silóban 120 ezer tonna gabonát tudtak tárolni. Tripoliban ugyan szintén van egy importra alkalmas kikötő, silója viszont nincs a városnak, ők így nem tudják fogadni a magvakat. A búzaimportot felügyelő szakszervezet, Ahmed Hattit a helyi médiának már úgy nyilatkozott, hogy a siló nem volt tele a robbanás idején, 15 ezer tonna gabonát vesztettek el így. Hattit szerint az országban annyi liszt maradt, hogy a következő másfél hónapban nem kell félni attól, hogy kiürülnek majd a pékségeg, és hamarosan egy újabb nagyobb szállítmány is érkezik, ami szerencsére a robbanásig nem jutott el a kikötőbe.

Libanont az idei év egyébként igen rosszul érintette, a polgárháború óta kormányzó politikusok ugyanis a gazdasági válság szélére taszították az országot. Ehhez jön még hozzá a koronavírus-járvány is, sok helyi szerint szinte esélytelen, hogy az ország kilábaljon a katasztrófából.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Forrás: Metro

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Le akart ütni egy legyet, véletlenül felrobbantotta a konyháját egy francia férfi

Az idős ember csodával határos módon túlélte a katasztrófát.

Tűz ütött ki a bejrúti kikötőben

Egy olajat és abroncsokat tároló raktár gyulladt ki ott, ahol egy hónapja hatalmas robbanás volt.

Több tucatnyi történelmi jelentőségű épület omolhat össze Bejrútban a robbanás miatt

Az UNESCO próbálja megmenteni a felbecsülhetetlen értékkel bíró épületeket.