9 dolog, amit biztosan nem tudtál a Mulanról

Székely Zoárd 2020-09-17 18:27:00
A filmet a mai naptól vetítik a hazai mozik.

A Mulan nagyívű kalandfilm egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a kínát fenyegető északi betörők ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata értelmében minden családból csatlakoznia kell egy főnek a hadsereghez, átveszi gyengélkedő apja helyét Hua Jun néven, s végül Kína legnagyobb harcosainak egyike válik belőle.

A húsz évvel ezelőtt bemutatott animációs változatot egy Oscar-díjra és két Golden Globe-ra jelölték. A legendás hős története Kína egyik legkedveltebb mondája, és ma is része a tananyagnak a kínai iskolákban. Egy egész évet felölelő, világszéles szereplőválogatás után Liu Yifei (A tiltott királyság) kapta meg Hua Mulan szerepét. Partnerei többek között Donnie Yen, Jason Scott Lee, Tzi Ma valamint Gong Li és Jet Li lesznek, a film rendezője Niki Caro (A bálnalovas).

Mulan (12E) - hivatalos szinkronizált előzetes #2

A filmet mától, azaz 09.17-től a szombathelyi AGORA-Savaria Filmszínház kínálatában tekintheti meg a közönség. Éppen ezért egy kis kedvcsináló gyanánt összegyűjtöttünk néhány érdekességet a filmmel kapcsolatban:

1. A főszereplő Liu Yifei mondhatni teljesen belebújt Mulan bőrébe, az esetek 90 százalékában ugyanis nem használt dublőrt a forgatás során: őt magát láthatjuk lovagolni, valamint karddal és puszta kézzel harcolni a vásznon.
2. A híres harcművész-színész Jet Lee először visszautasította a császár szerepét, saját bevallása szerint a forgatókönyv és a fizetés miatt. Ám a lányai meggyőzték őt arról, hogy milyen fontos a Disney számára a kínai kultúra szélesebb körű ismertetése, ezért meggondolta magát és elfogadta a lehetőséget.
3. A történelmi autentikusság kedvéért a filmben nem a hunok törnek be Kína területére, ahogy azt a rajzfilmben láthattuk, hanem a zsuanzsuanok törzse, akik a valóságban is ugyanabban az időben és térségben éltek, mint a történet szereplői.
4. A film java részét Új-Zélandon forgatták, csupán néhány jelenetet vettek fel az őshonos Kínában.
5. A rajzfilmből ismert Mushu, a sárkány nem szerepel a történetben. Azért döntöttek így a rendezők, mert biztosítani szerették volna, hogy az élőszereplős verzió kellően hű marad a kínai hagyományokhoz. Ennek érdekében egy főnixet láthatunk a vásznon, ami a béke szimbóluma a kínai kultúrában.
6. A szereplőválogatás során több, mint 1000 jelentkező közül választották ki Mulan megformálóját. A követelmények közé tartozott a harcművészetek ismerete, az angol nyelvtudás, valamint figyelembe vették, hogy a főszereplő nemzetközi sztárrá váljon a későbbiek során.
7. Mulánnak feltűnik a húga a filmben, akit Hua Xiunak hívnak. Ez azért sem meglepő, mert az eredeti legenda számos verziójában említik Mulan fiatalabb testvérét, aki lehetett fiú, vagy lány is.
8. Az animációs film egyik emlékezetes pillanata, amikor Mulan levágja derékig érő haját, mielőtt belépne a seregbe. Ezt a jelenetet kihagyták a mostani filmből, ugyanis történelmi forrásokból kiderül, hogy a kínai birodalom idején cseppet sem volt kirívó a férfiak hosszabb hajviselete, így értelemszerűen Mulan sem volt feltűnő hosszú hajával a férfiak között.
9. A vásznon egy rövid ideig láthatjuk Ming-Na Wen karakterét, aki bemutatja Mulant a császárnak. Ő adta az eredeti, 1998-as rajzfilmben Mulan hangját.

A Mulan vetítéseire a jegyfoglalas.savariamozi.hu oldalon lehet jegyet foglalni!

 

- Szponzorált tartalmat olvastál! -

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.