9 dolog, amit biztosan nem tudtál a Mulanról

Székely Zoárd 2020-09-17 18:27:00
A filmet a mai naptól vetítik a hazai mozik.

A Mulan nagyívű kalandfilm egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a kínát fenyegető északi betörők ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata értelmében minden családból csatlakoznia kell egy főnek a hadsereghez, átveszi gyengélkedő apja helyét Hua Jun néven, s végül Kína legnagyobb harcosainak egyike válik belőle.

A húsz évvel ezelőtt bemutatott animációs változatot egy Oscar-díjra és két Golden Globe-ra jelölték. A legendás hős története Kína egyik legkedveltebb mondája, és ma is része a tananyagnak a kínai iskolákban. Egy egész évet felölelő, világszéles szereplőválogatás után Liu Yifei (A tiltott királyság) kapta meg Hua Mulan szerepét. Partnerei többek között Donnie Yen, Jason Scott Lee, Tzi Ma valamint Gong Li és Jet Li lesznek, a film rendezője Niki Caro (A bálnalovas).

Mulan (12E) - hivatalos szinkronizált előzetes #2

A filmet mától, azaz 09.17-től a szombathelyi AGORA-Savaria Filmszínház kínálatában tekintheti meg a közönség. Éppen ezért egy kis kedvcsináló gyanánt összegyűjtöttünk néhány érdekességet a filmmel kapcsolatban:

1. A főszereplő Liu Yifei mondhatni teljesen belebújt Mulan bőrébe, az esetek 90 százalékában ugyanis nem használt dublőrt a forgatás során: őt magát láthatjuk lovagolni, valamint karddal és puszta kézzel harcolni a vásznon.
2. A híres harcművész-színész Jet Lee először visszautasította a császár szerepét, saját bevallása szerint a forgatókönyv és a fizetés miatt. Ám a lányai meggyőzték őt arról, hogy milyen fontos a Disney számára a kínai kultúra szélesebb körű ismertetése, ezért meggondolta magát és elfogadta a lehetőséget.
3. A történelmi autentikusság kedvéért a filmben nem a hunok törnek be Kína területére, ahogy azt a rajzfilmben láthattuk, hanem a zsuanzsuanok törzse, akik a valóságban is ugyanabban az időben és térségben éltek, mint a történet szereplői.
4. A film java részét Új-Zélandon forgatták, csupán néhány jelenetet vettek fel az őshonos Kínában.
5. A rajzfilmből ismert Mushu, a sárkány nem szerepel a történetben. Azért döntöttek így a rendezők, mert biztosítani szerették volna, hogy az élőszereplős verzió kellően hű marad a kínai hagyományokhoz. Ennek érdekében egy főnixet láthatunk a vásznon, ami a béke szimbóluma a kínai kultúrában.
6. A szereplőválogatás során több, mint 1000 jelentkező közül választották ki Mulan megformálóját. A követelmények közé tartozott a harcművészetek ismerete, az angol nyelvtudás, valamint figyelembe vették, hogy a főszereplő nemzetközi sztárrá váljon a későbbiek során.
7. Mulánnak feltűnik a húga a filmben, akit Hua Xiunak hívnak. Ez azért sem meglepő, mert az eredeti legenda számos verziójában említik Mulan fiatalabb testvérét, aki lehetett fiú, vagy lány is.
8. Az animációs film egyik emlékezetes pillanata, amikor Mulan levágja derékig érő haját, mielőtt belépne a seregbe. Ezt a jelenetet kihagyták a mostani filmből, ugyanis történelmi forrásokból kiderül, hogy a kínai birodalom idején cseppet sem volt kirívó a férfiak hosszabb hajviselete, így értelemszerűen Mulan sem volt feltűnő hosszú hajával a férfiak között.
9. A vásznon egy rövid ideig láthatjuk Ming-Na Wen karakterét, aki bemutatja Mulant a császárnak. Ő adta az eredeti, 1998-as rajzfilmben Mulan hangját.

A Mulan vetítéseire a jegyfoglalas.savariamozi.hu oldalon lehet jegyet foglalni!

 

- Szponzorált tartalmat olvastál! -

Szólj hozzá!

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

Óvatlan volt egy sárvári edzőterem zsebtolvaja

Lebukása után mindent megtett, hogy egérutat nyerjen.

Összeütközött két autó Rábapatynál

A 84-es főúton történt a baleset.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Összeütközött két gépkocsi Belednél

A tűzoltók áramtalanítják az egyik járművet.

Öt győri játékos is helyet kapott a magyar női kosárlabda-válogatottban

Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág és Barnai Judit is a csapat tagja.

Férjhez ment Scarlett Johansson

A hírt különleges módon vitték a nyilvánosság elé.

Már negyven koronavírus-fertőzöttről tudnak Sárváron

Közel hetvenen pedig járványügyi megfigyelés alatt vannak.

840 ezret vert el egy önjelölt kőműves Vas megyében, csak az nem látszott, mire

Egy istálló falát kellett volna megjavítania, kontárkodás miatt áll bíróság elé.

Gáz van, azaz nincs

Több, mint egy hete képtelenek megjavítani az osztrák-magyar gázcsövet Lébénynél.

Németh Szilárd tankot mászott

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az újonnan érkezett Leopard harckocsik számára épült hangárok átadásán szemlézett.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

15 milliárd forintot adtak a tulajdonjogokért.

Hétfő hajnaltól újra járható lesz a győri Jókai utca

Hétfőre elkészül a felújítás a belvárosi utcában.

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

van még itt cikk a témában:

Izzadni a követőidért – Kritika a Sweatről

Depressziót okozó álomvilág az influenszerek világa.

Szorongást kelt, mégis reményt ad az új magyar film

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - kissé szokatlan módon - nem csak a sajtóban terjed, hanem szájról szájra is.

Nemzetközi filmfesztiválon díjazták a szombathelyi Művészeti animációs diákját

Rudi Máté az Virágzó zátony című kisfilmjével megosztva nyerte meg az Arany Mókust.