Hat és fél éve szedték fel a szombathelyi császári mozaikot a Romkertben

Farkas Bazsi 2024-09-02 17:37:23
Nagy része most is tepsiben van, egy részét most St. Pölten időszaki kiállításán lehet megtekinteni.

“A mozaik 2000 éves, néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is.” - ezt Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője mondta még a 2019-es önkormányzati választási kampány hajrájában, amikor azután érdeklődtünk, hogy vajon mikor kerülhet ismét kiállításra a Közép-Európában is egyedülálló római lelet. 

Bő 5 évvel ezelőtt egyébként a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Balázsy Péter is egyetértett abban, hogy a mozaik kérdése fontos, és rendezésre váró feladat. Majd aztán semmi sem történt az ügyben.

Fotó: szombathely.hu / Benkő Sándor

A római kori császári helytartó palotájának padizatát díszatő mozaik ügye 2018 márciusában kezdődött. A lelet felett álló fogadóépület ugyanis annyira megrongálódott a karbantartás teljes hiánya miatt, hogy a beszivárgó esővíz komoly károkat okozhatott volna a mozaikban, ha azt nem szedik fel a Savaria Múzeum régészei, hogy aztán restaurálás után visszaadják annak eredeti állapotát.

Az eredeti tervek arról szóltak, hogy a Romkert területén egy 1 milliárd 200 millió forintos beruházást követően új, modern, 21. századi fogadó épületben állítják ki a mozaikot. Ám mivel a Romkert területe a Szombathelyi Egyházmegyéé, az akkoriban Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester vezette szombathelyi városvezetés pedig nem egyeztetett az építendő létesítményről, így végül az egyház megvétózta a projektet.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Indokként többek között azt hozták fel, hogy a tervezett épület túl grandiózus, még a nagytemplom jellegét is elnyomná, továbbá az egyházmegyei kollégium szobáiba be lehetne látni a fogadóépületből, ezért sem adtak zöld utat.

A szombathelyi városvezetés még tett egy próbálkozást arra, hogy a Romkertre ígért 1 milliárd 200 millió forintot a város útjainak fejlesztésére felhasználhassa, ám végül a Kincstár ehhez nem járult hozzá.

Több mint két évig restaurálták a római kori mozaik padlót. A lelet fontosságát kiemelve Csapláros Andrea múzeumigazgató egy interjúban azt mondta, hogy ezen a padlón minimum négy császár lépkedett.

Az összesen több mint 90 négyzetméteres mozaikpadló restaurálását a budaörsi Salisbury Régészeti Kft. nyerte meg. A munkát csaknem 63 millió forintért vállalta a cég.

A restaurálás után a késő császárkori mozaikpadlót hordozható, könnyen összeállítható egységekben helyezték el és visszakerült Szombathelyre. A Savaria Múzeum raktárába, és azóta is ott van.

2022-ben a szombathelyi önkormányzat megkeresésünkre azt írta, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy a bemutatóépület a korábban tervezett formájában sosem fog felépülni, sőt, jelenleg semmilyen terv nincs arra, hogy az értékes kulturális leletet valamikor, valahogyan bemutassák a városba érkező látogatóknak. 

A jelenlegi elvonásokkal sújtott költségvetésben nem áll rendelkezésre fedezet a mozaik méltó módon történő kiállítására, illetve jelenleg nincs arra vonatkozó Közgyűlés által jóváhagyott koncepció, hogy a jövőben hol kerülhetne kiállításra a mozaik - írták akkor.

Bár Szombathelyen nem, Sankt Pölten jelenleg látható a mozaik 4 kiállított darabja. Az osztrák város szintén rendelkezik római kori emlékekekkel, egy ókori palota leleteit találták meg.

A szombathelyi mozaik egy, a római kort bemutató időszaki kiállításon kerül bemutatásra.

Címlapon: Puskás Tivadar megtekinti a mozaik felszedésének munkáit (Benkő Sándor/szombathely.hu)

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.

Szakítás miatti bosszúból, különös kegyetlenséggel bántalmazta élettársát egy gönyűi férfi

A bántalmazást követően a férfi arra utasította a nőt, hogy menjen a fürdőszobába, tisztálkodjon, lássa el a bántalmazás következtében kialakult sérüléseit, majd távozzon.

Két hidat is lezárnak Győrben az áradás miatt

A Révfalusi (Kossuth) híd és a Petőfi híd is zár alatt az árhullám miatt.

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.

Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzunk vonattal Ausztriába a várható heves esőzések miatt

Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít.

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.