Több mint egy éve mered Kőszeg vadiúj hídja a semmibe

Farkas Bazsi 2024-08-15 09:43:12
És amíg az uniós pénzek meg nem érkeznek, ez így is marad.

Tavaly július végén írtunk róla, hogy elkészült Kőszeg vadiúj gyalogos és kerékpáros hídja, ami a város határában a Gyöngyösön ível át. Azonban ezúttal nem volt átadó, szalagvágás, “Köszönjük a Kormánynak!” kezdetű beszéd és Ágh Péter szelfi, a híd ugyanis nem használható közlekedésre. 

Vagyis a város felől át lehet rajta haladni, csak éppen a 87-es úthoz érve útakadályhoz érkezik a közlekedő. Ennek pedig az az oka, hogy a főúton - de hát ez magától értetődik - sem gyalogolni, sem pedig kerékpározni nem szabad. A híd egy nagyobb léptékű beruházás, az úgynevezett intermodális csomópont egyik eleme lenne. 

Fotó: Farkas Bazsi

A csomópont lényege, hogy a jelenleg a belvárosban található buszpályaudvart a vasútállomás mellett helyeznék el, ehhez vezet majd az új gyaloghíd. Az elképzelés szerint tehát tehermentesítenk a belvárost a helyközi járatok buszközlekedésétől. Az elképzelés jó, ám megvalósulás esetén kérdés, hogy az utasok miként jutnának be a belvárosba, mivel Kőszegen sem helyijáratos busz, sem pedig taxi nincsen.

Ugyan ez a nagy léptékű közlekedési fejlesztés még a kanyarban sincsen, a Technológiai és Ipari Minisztérium mégis 94 millió forintot utalt át Kőszegnek a híd megépítésére. És ha már adták, az önkormányzat köszönettel elfogadta és megépítette a hidat. 

A beruházásról még 2022 májusában zárt ülésen döntöttek a kőszegi képviselők. És bár, a zárt ülés jegyzőkönyve nem nyilvános, értesüléseink szerint a testületi ülésen szóba került, hogy nem egy új híd építése Kőszeg legnagyobb megoldandó problémája, így amennyiben lehetséges próbálják meg a másra elkölteni a 100 millió forintot. A városvezetés azonban ragaszkodott ahhoz, hogyha már hídra kapták, akkor legyen híd belőle, így a beruházás zöld utat kapott.

Tavalyi cikkünkhöz kérdeztük meg Básthy Béla (Fidesz-KDNP) kőszegi polgármester, akkor válaszában az alábbi fő állításokat tette:

  • Az intermodális csomópont több ütemben épül meg.
  • Ennek egyik eleme az új gyalogos, kerékpáros Gyöngyös-híd.
  • A háborús szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet miatt megtorpant kormányzati beruházások sorába került ez a projekt is.
  • Az új hídnak sem most, sem a későbbiekben nem lesz célja a kerékpáros forgalom felvezetése a 87-es főútra.
  • A kerékpárosok jelenleg az új hídon még nem kelhetnek át.
  • A felfüggesztett fejlesztés az európai uniós források megérkezése után indulhat meg.
  • A hidat csak akkor nyitják meg, ha az intermodális csomópont összes eleme elkészült. Ennek pontos dátuma nincsen.

A híd tehát még jó ideig magában fog árválkodni a Gyöngyös fölött. Az egyik kérdés, hogy mi minden, valóban működőképes dologra lett volna elég 94 millió forint. Csak, hogy egyet említsünk, lehet jól jött volna a kőszegi uszoda rendbetételére. Ha már él és virul a nemzeti úszóprogram.

A másik kérdés pedig, hogy mikor kezd el állásában romlani a híd állaga, amelynek a közlekedők által használt - vagyis egyelőre nem használt - részét fából építették. Amennyiben pedig állagmegóvásra kell a jövőben költeni azt a kőszegi önkormányzatnak saját pénzből kell megtennie, vagy a kormány ismét a zsebébe nyúl majd?

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.

Egis Körmend: a begyűrűzött gazdasági válság miatt tovább csökkent a csapat költségvetése

Bebes polgármesternek hiába küldtünk kérdéseket a témában, egyelőre nem válaszolt. 

Új számon lehet elérni a győri kukás céget

A megszokott hívásfogadási időszakokban.

Amit a postai utánvétről tudni érdemes

Sajnos a hírekben és a közvetlen környezetünktől is gyakran hallhatunk olyan esetekről, amikor egy gondosan feladott csomag, aminek az ellenértékét a vásárló előre rendezte, nem érkezett meg a megadott címre vagy a kiválasztott csomagpontra.

Eső után köpönyeg

A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést.

Egy 33 éves férfit fogtak el a rendőrök Győrszabadhegyen, aki engedély nélkül vitt el Pannonhalmáról egy gépkocsit

Érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett és a kábítószer-gyorstesztje is pozitív eredményt mutatott.