A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

ugytudjuk.hu 2024-07-16 09:37:00
Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Ahogy a terhelés ezeken a berendezéseken egyre fokozódik, úgy válik hangsúlyos témává a rendszeres tisztításuk és karbantartásuk, ami nélkül jogtalan elvárás lenne velük szemben a zavartalan működés és a hosszú élettartam. Ebben a cikkben ezekhez a fontos tevékenységekhez gyűjtöttünk össze hasznos tippeket.

Nyugtalanító jelek

Legjobb, ha a gép tisztítását – a lent ismertetett tünetek jelentkezése nélkül is – rendszeresen elvégezzük, viszont, ha ezeket észleljük, mindenképpen be kell iktatni ezt a tevékenységet.

Amennyiben a gépet régóta nem tisztították megfelelően, a jég szaga és íze is kellemetlenné válhat, de a kockák térfogata is hajlamos csökkenni.

Más érzékszerveink számára is egyértelművé válhat, hogy baj van, hiszen a jégkockák puhábbá válnak a fagyasztó teljesítményének csökkenésével, illetve maga a jég is zavarossá válik.

Az igazán elhanyagolt gépekben a penész vagy más kórokozók megjelenésén sem kell csodálkozni, viszont ebben az esetben már – egy ellenőrzés során – komoly büntetésre is számíthat. Ne feledje, a hatóságok szemében a jég élelmiszernek minősül, nem véletlenül, hiszen az ételhez és italhoz hasonlóan bekerül a fogyasztó testébe, emésztőrendszerébe, ezért fokozott egészségügyi kockázatot hordoz magában.

Így tisztítsa a berendezést

Mint a cikk eddigi részéből is kiderülhetett, a jéggép tisztántartása nemcsak a zavartalan üzletmenet, hanem a vásárlók egészsége szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. A káros baktériumokat is tartalmazó esetleges lerakódások eltávolítása nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű jég előállításához.

Érdemes beiktatni a jégkészítő rendszeres tisztítását az ügymenetbe, lehetőleg egy kevéssé forgalmas időpontra illetve szabadnapra, zárás előttre illetve utánra. Ilyenkor, a gép kikapcsolása után, el kell távolítani az összes jeget a készülékből és el kell távolítani a lerakódásokat, a felhalmozódott kásás törmeléket.

Ezután az összes vizet is le kell engedni a leeresztő sapkán vagy szelepen keresztül, ezután a belső teret is meg lehet tisztogatni a gyártó által ajánlott szerrel, vagy mosogatószeres langyos vízzel.

Karbantartási ütemterv

A gép hatékony működését naponta ellenőrizni kell, nincs-e sérülés, korrózió vagy szivárgás. Az egy napnál régebbi jeget el kell távolítani a tárolóból.

A légszűrőt, a kondenzátortekercset, és a vízszűrőt heti rendszerességgel ellenőrizni és tisztítani kell. Az előbb ismeretetett alapos tisztításra pedig legalább havonta sort kell keríteni, de alapvetően a gyártó útmutatásai szerint kell eljárni.

Fontos a berendezés minősége is, ezért jelent jó döntést a ipari jéggép a Nagykonyhai.com Webáruháztól, és ezért fontosak a profi báreszközök is.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.