Tavaly november óta összesen 8 végrehajtást indítottak a milliárdokkal megtámogatott, tatár filmet gyártó produkciós céggel szemben

Farkas Bazsi 2024-07-02 16:50:00
Az eredeti tervek szerint idén májusban mutatták volna be a Nyugat Kapujában című filmet, de egyelőre csend van a premiert illetően.

Tavaly áprilisban írtunk elsőként a 1242 - A Nyugat Kapujában című film körül kialakult anomáliákról. 

Az Opten adatai szerint, film produkciós cégének a Nyugat Kapujában Kft.-nek korábban több tulajdonosa volt úgy, mint az Egyesült Királyságban bejegyzett Chelsea Pictures Limited valamint a Mozgó Mozi Kft. Ennek a cégnek két magánszemély a tulajdonosa Sipos Kornél és Schatz Péter. Schatz, Habony Árpád korábbi üzlettársa, komoly befolyással bíró szereplő a magyar média és sajtó világban. Az üzletember 2007 és 2008 között vezetője volt a Magyar Televíziónak, a KESMA előtt tulajdonosa és vezetője a kormányközeli Ripostnak.

De korábban a tulajdonosi körhöz tartozott a Rogán Antal apósával rendre bizniszelő Iski Csaba, valamint Iskiné Kalber Mária. Mára mindannyian törölve lettek a tulajdonosok közül.

2023 márciusa óta Farkas Dóra egy személyben a produkciós cég tulajdonosa és ügyvezetője. Pedig a tatárjárás idején játszódó kosztümös kalandfilm igen csak nagy reményekkel, és komoly költségvetéssel indult meg. 

Csak a Nemzeti Filmintézettől két támogatott pályázaton keresztül 2 milliárd 506 millió forint támogatást kapott.

Az eredeti költségvetés egy nyilvános adat szerint 3 milliárd 700 millió forintra rúgott. Az alkotók így a koprodukciós partnerek finanszírozási lehetőségeiben is bíztak.

A kész produkciót idén májusban kellett volna bemutatni. Februárban került feltöltésre egy előzetes a youtube-ra, amelynek minősége nem feltétlenül tükrözi az produkcióra elköltött forint milliárdokat.

A film hivatalos Facebook-oldalán két kommentet találtunk az adminoktól, amelyben a lehetséges megjelenésről írtak. 

2023 június 8-án, az oldal nevében azt írták, hogy a film utómunkálatai folynak, a digitális trükkök(vfx), és hangutómunka. A premier várhatóan jövő, vagyis 2024 tavasszal lesz.

Szintén tavaly novemberben egy újabb komment erősített rá erre. Szintén az oldal nevében írták:

A premier dátum 2024 május eleje. 

Most július van, ám a filmet még mindig nem mutatták be. Közben egyre több olyan információ jutott el szerkesztőségünkhöz, hogy több stábtag is fut a pénze után, mivel nem fizették ki a munkáját. Angliából egy stábtag kereste meg szerkesztőségünket további információk reményében, mint írta, ő is jóval a megállapodott fizetési határidőn túl van, de továbbra is tartoznak neki.

Az Opten adatai szerint 2023 november óta összesen 8 végrehajtást indítottak a cég ellen. Ezeket mind kivétel nélkül közjegyzők indították, vagyis gazdasági szereplők veszítették el a türelmüket a Kft.-vel szemben. Az eljárásokat egyébként maximum 1-2 hónapon belül meg is szüntették.

Már korábbi cikkünk írásakor, vagyis 2023 áprilisában is megkerestük Farkas Dórát, és most is küldtünk neki emailt, ám egyelőre nem válaszolt.

Kerestük a cég 2023-as éves beszámolóját de ezt sem értük el a nyilvános adatbázisban. 

Amint lesz újabb információnk, jelentkezni fogunk. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Váradi Benedek visszatért a Falcoba!

Az irányító 2+1 éves szerződést kötött.

Kirángatták az egyik vasi önkormányzati épületből a jegyzőt

Pedig csak a belső ellenőrzést akarta elvégezni.

Bezárják a győri börtönt

Egy szökési kísérlet után döntöttek így, túl korszerűtlen az épület.

Útlezárásokkal jön a hétvégén a Vasi Vasember

Itt vannak a részletek, hogy merre nem tudsz majd közlekedni!

Elhunyt a szombathelyi Vásárcsarnok sokak által ismert kofája

Magdi néni 50 évig kínálta a savanyúságot a vevőknek.

Balhé volt a vasi mennyei megyeiben

Két szurkoló szóváltásba keveredett a játékvezetővel és két asszisztensével, őket szidalmazta, verekedésre hívta fel, majd a játékvezető és az egyik asszisztens pólóját megrángatta.

Gólyafészket láttál?

Küldd el az MME-nek az adatokat!

Bognár Kristóf visszatért a Falcoba

A szombathelyi nevelés újra sárga-feketében lép pályára.