Komolyan átrendeződött a 2 és fél milliárd forintos állami támogatásból forgó tatárjárás-film tulajdonosi háttere

Farkas Bazsi 2023-04-17 12:31:00
Március elején ügyvezetőt cseréltek a Nyugat Kapujában Kft.-nél. Az új ügyvezető az összes tulajdonos tulajdonrészét átvette. A projekt eddigi atyja, Sipos Kornél kikerült a céghálóból.

Legutóbb januárban cikkezett a hazai sajtó az 1242 – a Nyugat kapujában című nagyjátékfilmről. A témát akkor az szolgáltatta, hogy újabb állami támogatást kapott a film, a korábbi 1 milliárd 268 millió forint mellé, december elején további 1 milliárd 238 millió forintot kapott a film projektcége az akkor még Sipos Kornél ügyvezette Nyugat kapujában Kft. 

A filmről akkor azt írták, hogy a tatárjárás témáját feldolgozó film a koprodukciós partnerek finanszírozási összegeivel és az adókedvezményekkel együtt összesen közel 3 milliárd 700 millió forintos összköltségvetéssel számol. 

De, hogy miért kellett decemberben ismét támogatást folyósítani a cégnek, arról Sipos akkor azt nyilatkozta a film.hu-nak, hogy 

“Összetett okai vannak, ami a pályázati rendszer jellegéből is adódik. Tavalyelőtt, 2021 decemberében adtuk be a pályázatot, amit áprilisban fogadtak el, és augusztus végén írtuk alá a szerződést. 2021 december és 2022 augusztus közben viszont sok minden történt: a háború, az elszálló energia és benzinárak, a KATA megszünése, elszállt a dollár és az euró árfolyam. Ezzel nem tudtunk mit kezdeni, a nemzetközi szereplőink dollárban kapják a fizetésüket, a szerződések megvoltak, a dátumokat nem tudtuk volna tolni. Az addigra nem volt váratlan, hogy pótköltségvetéssel kell a Filmintézethez forduljunk, még ha az összeg mértéke váratlan is volt”

Való igaz, hogy a film stáblistája nemzetközi sztárokat sorakoztat fel. A szereplők között van többek között Eric Roberts és Michael Ironside is.

Fotó: 1242movie.com

Március 10-vel komoly változások álltak be a film produkciós cégénél, a Nyugat kapujában Kft.-nél. A film eddigi atyja Sipos Kornél producer ugyanis kikerült mind a tulajdonosi háttérből, mind pedig az ügyvezető székből.

Az Opten adatai szerint a Kft.-nek korábban több tulajdonosa volt úgy, mint az Egyesült Királyságba bejegyzett Chelsea Pictures Limited és Sipos Kornél által tulajdonolt Mozgó Mozi Kft. Mindkét jogi személy mára törölve lett a cég tulajdonosi köréből, januártól márciusig fedésben Farkas Dóra is a cégtulajdonosok között volt, majd március 10-től már csakis ő egy személyben a produkciós cég tulajdonosa és ügyvezetője.

De mi történhetett?

Információink szerint a tatárjárás-film körül vannak pénzügyi nehézségek. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a film produkciós cégének tavaly december 13-án újabb 1 milliárd 232 millió forintra volt szüksége. Január 16-án pedig ügyvezetőt vált a cég, és Sipos Kornél helyét az a Farkas Dóra veszi át, aki a film adatlapja szerint szintén az alkotás producere, majd e dátumtól számítva a cég résztulajdonosa lesz és végül március 10-től a Nyugat Kapujában Kft. 100%-os tulajdonosa.

Úgy értesültünk, hogy az újabb pénzekre azért volt szükség, mert a stáb jó része ekkor már hónapok óta várta az elvégzett munka után járó pénzét. 

Emailben kerestük a Nemzeti Filmintézetet, hogy tudnak-e a kiemelten támogatott film produkciós cégénél végbement tulajdonos és ügyvezető váltásról. Egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Kerestük Farkas Dórát is, hogy megtudjuk helyesek-e értesüléseink, és, hogy mi indokolta az ügyvezetőváltást azután, hogy 1,2 milliárd forint érkezett a céghez, amivel elvileg a produkció pénzügyi helyzete egyenesbe került. Azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Erős tulajdonosi háttér távozott a Mozgó Mozi Kft. személyében

Ahogy fentebb írtuk, egészen márciusig volt a Nyugat Kapujában Kft. egyik tulajdonosa a Mozgó Mozi Kft. A cégnek két magánszemély a tulajdonosa a Sipos Kornél és Schatz Péter

Schatz komoly befolyással bíró szereplő a magyar média és sajtó világban. Az üzletember 2007 és 2008 között vezetője volt a Magyar Televíziónak, a KESMA előtt tulajdonosa és vezetője a kormányközeli Ripostnak.

A 444.hu 2020 februári cikkében így írt:

(…) Schatz Péter magyar üzletember, Habony Árpád korábbi üzlettársa és egyben a magyar kormánypárti média külföldi terjeszkedésének egyik kulcsfigurája: 2017 óta több tévét és újságot szerzett meg a Balkánon. 

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.