Két, Balázsy Péter által elnökölt egyesület sem tesz eleget törvényi kötelezettségének

Farkas Bazsi 2024-06-24 18:03:18
Ez van akkor, ha a törvényesség őre, nem őrzi a törvényességet.

Ahogy arról a hétvégén beszámoltunk díszpolgári címet vehetett át Balázsy Péter, Vas megyei jegyző a velemi önkormányzattól.

“Habsburg Ottó, Seregély István és Törőcsik Mari után kapta meg Balázsy Péter vármegyei jegyző, a Kőszeghegyaljáért Egyesület elnöke a díszpolgári címet, amelyet a megújult a Stirling-villa megnyitó ünnepségén adtak át.” - adta közzé a Vas megye Facebook-oldal, amelynek kiadója a Vas Megyéért Egyesület, melynek elnöke Balázsy Péter. 

Kíváncsiak voltunk, ha már ennyit emlegetik a Kőszeghegyaljáért Egyesületet, mit is végez ez az egyesület. A birosag.hu civil szervezeti nyilvántartása szerint egy meglehetősen fiatal szervezetről van szó ugyanis alig több mint két éve, 2022. február 10-én kelt az alapító okirata.

A célok szerint pedig:

“kulturális és információs, kommunikációs tevékenység (pl. helyi tömegkommunikáció, művészeti tevékenység, kulturális örökség megőrzése, közgyűjtemény, kiadás, épített környezett védelme, népművészet, hagyományőrzés, közművelődés, kisebbségi, nemzetiségi kultúra ápolása)” - az egyesület létrejöttének fő motorja. 

Az alapító elnök Balázsy Péter, aki 2027. októberéig tölt be a tisztet. 

Hogy ezen kívül mit végez az egyesület, arról nem találtunk beszámolót. Pedig a 2022-es alapítás azt jelenti, hogy azóta két éves mérlegnek is kellett volna születnie, és közzé kellett volna tenni a birosag.hu-n. Azonban sem a 2022-es, sem pedig a 2023-as évről nem találtunk dokumentumokat. 

Ha hivatalos beszámoló nem is készült, az egyesület neve jól pörög a helyi médiában.

“A rendezvény ötletgazdája, Balázsy Péter vármegyei jegyző, a Kőszeghegyaljáért Egyesület elnöke szerint a megyei önkormányzat Kőszeghegyalján folyó, ötéves munkája ér a csúcspontjára a rendezvénnyel. – Egy olyan újszerű és a vármegyében eddig nem tapasztalt zenei, művészeti és gasztronómiai fesztivált rendezünk meg, amire igazán büszkék lehetünk – mondta.” - ez az idézet Ágh Péter (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő weboldalán található, abban a bejegyzésben, amit az első Asztalkő Fesztivál kapcsán jelentetett meg.

A fesztiválról tavaly írtunk. Európai uniós támogatással 350 millió forintból szervezték meg a 3 napos, 5 települést összefogó programot

A Kőszeghagyaljáért Egyesület neve legutóbb a Csiki István, fideszes kőszegi önkormányzati képviselő által vezetett Kőszegi Polgári Casino szervezte Szent Korona program kapcsán merült fel, mint társszervező. 

Balázsy Péter nem csak ennek a szervezetnek, de a Vas Megyéért Egyesületnek is elnöke. Ez a szervezet 1997-ben jött létre, aztán 2021-ben Balázsy “támasztotta fel”. 

A birosag.hu-ra feltöltött beszámolók itt is hiányosak. Az utolsó hivatalosan közzétett éves beszámoló a 2019-ben feltöltött, 2018-as évről szóló dokumentum. Igaz az egyesület weboldalán találni egy 2021-ben kelt, a 2020-as évről szóló mérleget is.

Eszerint mínusz 2 millió 36 ezer forinttal zárt 2020-ban. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.