Nem sikerült megállítani Brüsszelt: 350 millió forintos, eu-s alapból kistafírungozott projektből szervez fesztivált a Vas Megyei Önkormányzat

Farkas Bazsi 2023-08-30 12:05:00
Jön Charlie, fellép a Soulwave, és Sebestyén Márta is.

Asztalkő Fesztivált rendeznek a hétvégén 5 kőszeghegyaljai településen - jött szembe velünk a hír a neten. A szervezők ugyan még sajtótájékoztatót is tartottak Velemben, ám szerkesztőségünk erre nem kapott meghívót. Pedig a programot eu-s pénzből, így kétségkívül közpénzből rendezik meg. 

Többek között a jogállamiság, így a sajtószabadság csorbítása miatt nem kapja meg Magyarország az ebben a 7 éves ciklusban elvileg neki járó uniós költségvetésből származó pénzeit. Így eléggé rossz üzenet, hogy egy kulturális fesztivál sajtóeseményre szétküldött meghívók esetében szelektál a Vas Megyei Önkormányzat.

Az esemény lényege egyébként, hogy Velem, Bozsok, Cák, Kőszegdoroszló és Kőszegszerdahely, amolyan Művészetek Völgye példájára külön-külön, de mégis egységet alkotva ad helyet szeptember 1-3 között egy művészeti fesztiválnak.

A tájékoztatóról közzéadott tudósításokból ugyan kiderül, hogy a program a Közös jövőnk Vas vármegye című projektből valósul meg, ám költségvetést hiába kerestünk a kollégák által írt anyagokban, nem találtunk.

Árulkodó volt a program plakátja, ahol ugyan kis betűkkel, de kiírták, hogy a TOP-5.3.2-17-VS1 számú pályázati programban kapott helyet a fesztivál.

A Széchenyi 2020 központi oldala szerint a projekt azonosítóhoz kapcsolt kezdeményezett a Vas Megyei Önkormányzat. A projekt helyszíne Velem. Össztámogatása pedig 350 millió forint volt.

A megyei identitás megteremtése az egyetemes emberi értékek mentén. A megyei közösségépítés fejlesztése. Generációk közötti tudásátadás erősítése, olyan programok, közösségfejlesztési akciók és folyamatok segítségével, melyek erősítik a különböző korosztályok közötti kommunikációt, együttműködését és közösséggé formálását azonos értékek, érdeklődési körök mentén. - kezdődik így a projekt leírása, aminek folytatásában olyan programok szervezésének megcélzása áll, mint: hagyományos, helyi gyümölcstermesztési gyakorlatok, helyismereti túraismeretek, térségi gyalog- és kerékpár- túrák/túraútvonalak, megyei értékek fotós szemmel, közösségépítési-, közösségfejlesztési gyakorlatok. Önálló, kreatív gondolkodást fejlesztő tábor szervezése, amely elsősorban egyetemisták (építész-, tájépítész-, kertépítő-, marketing, turizmus, közösségszervező stb.) hallgatók bevonásával valósul meg, és célja, hogy a helyi közösségek által javasolt helyszínek vonatkozásában új, külső impulzusokat adjon, és ezzel együtt erősítse a táborban részt vevő fiatalok gyakorlati szakmai kompetenciáit és formálja identitásukat.

Ebből is látszik, hogy széles körben lett lefedve a megvalósíthatóság. 

A projekt weboldalán eddig két témában, több alkalommal megtartott konferenciát találtunk, “A hagyományos gyümölcstermesztés megismerése” és “Közösségépítő kompetenciák fejlesztése” címmel.

De a vasmegye.hu-n dokumentáltak többek között velemi gyalogtúrát, a gyümölcstermesztéshez kapcsolódó jó gyakorlat megismerését, kerékpártúrát Lócsra, fotószakkört, filmvetítést és közösségi kert építést is.

Nos, ebbe a sorba illeszkedne az Asztalkő Fesztivál, ami a kőszeghegyaljai településeket összekapcsolva kétségkívül alkalmas a megyei identitás erősítésére.

A közbeszerzési értesítőben Rendezvények szervezése Vas vármegyében címmel írtak ki közbeszerzést, összesen 70 millió 428 ezer 320 forint összegben.

A négy alegység egyik programja volt az Asztalkő Fesztivál. Amire a kiírást a Nyugat Produkció Kft. nyerte meg. A cég

36 millió 150 ezer 40 forintért vállalta el a főszervezést.

Csak összehasonlításként írjuk, hogy az idei Savaria Karnevál teljes költségvetése 150 millió forint körül állt meg.

3 napos identitáserősítő rendezvény megvalósítása az előkészítéstől a lebonyolításig és utómunkálatokig, 5 településen (Velem, Kőszegszerdahely, Kőszegdoroszló, Bozsok, Cák), 700 fő elérésével - szólt a pályázat, ami egy komoly kikötést is tartalmazott:

A rendezvényen fellépők, előadók, közreműködők kizárólag Vas vármegyeiek vagy Vas vármegyei kötődésűek lehetnek

A programban pedig többek között megtalálható lesz Sebestyén Márta, Soulwave és Charlie koncertje, valamint a Soltis Lajos színház és a Körmendi Kastélyszínház előadása is.

A részletes program ide kattintva érhető el. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.