Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

ugytudjuk.hu 2024-06-22 10:51:03
Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan védheted meg a személyes adataidat, a bankkártyádat új és használt számítógépen egyaránt.

Az alapok

Akár új, akár használt számítógép védelméről van szó, az online biztonság egyik első lépése a tudatos és körültekintő online jelenlét.

Mindig figyelj arra, hogy az adott weboldal HTTPS (biztonságos) protokollt használ-e. A böngésző címsorában megjelenő “zárt lakat” ikon is jelezheti, hogy az oldal biztonságos. Amennyiben ez nincs ott, az oldal azonnali elhagyása a legbiztonságosabb döntés.

Erős jelszavak

A biztonságos internethasználat legfontosabb eleme a biztonságos jelszó választása.

Egy jó jelszó legalább 8-10 karakter hosszú, tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is. Ezzel jelentősen csökkenthetjük annak az esélyét, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a személyes adatainkhoz – például az e-mailjeinkhez.

Frissítések fontossága

Az operációs rendszer és az alkalmazások naprakészen tartása alapvető biztonsági fontosságú feladat. A frissítések gyakran olyan biztonsági réseket foltoznak be, amelyek kihasználásával a kártevők bejuthatnak a rendszerünkbe.

Érdemes az operációs rendszer frissítéseit rendszeresen telepíteni!

Vírusirtó programok

A megfelelő vírusirtó program használata elengedhetetlen a kártevők elleni védekezésben. Használt számítógép vásárlása esetén érdemes még a vásárlás előtt megbizonyosodni arról, hogy a számítógép jogtiszta operációs rendszerrel és vírusirtóval is rendelkezik-e.

Így biztos lehetsz benne, hogy a számítógéped a legjobb védelemben részesül.

Tűzfalak

A tűzfal egy kulcsfontosságú eszköz az online biztonság megőrzésében. Ez a rendszer védelmi vonalat képez a számítógépünk és az internet között, hogy megakadályozza a nem kívánt hozzáféréseket.

A tűzfalak lehetnek szoftveresek, amelyek az operációs rendszer részeként futnak, vagy hardveresek, amelyek külön eszközként működnek a hálózaton belül.

Zsarolóprogramok

A zsarolóprogramok az egyik legveszélyesebb kártevők közé tartoznak.

Ezek titkosítják az áldozat fájljait és csak váltságdíj ellenében engedik hozzáférni azokat. Az ilyen támadások elkerülése érdekében fontos, hogy mindig készítsünk biztonsági mentéseket az adatainkról, és soha ne kattintsunk gyanús e-mailekben található linkekre.

Böngéssz biztonságosan

Az online biztonság csúcsra járatásához érdemes használnunk a rendelkezésünkre álló eszközöket: a tűzfalat, a vírusirtó programokat és persze a józan eszünket is. Mindig figyeljünk arra, hogy milyen oldalakon böngészünk és ha bármilyen gyanús jelet észlelünk, azonnal hagyjuk el az oldalt.

A biztonságos internetezés nem csupán technikai feladat, hanem tudatosság és elővigyázatosság kérdése is.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.