Még hamis online számlát is állított ki a csaló, hogy a Zöld Traktor Kft. nevével visszaélve pénzt utaltasson el magának

Farkas Bazsi 2024-06-21 17:32:52
Olvasónk keresett meg minket azzal, hogy cége nevében kínál valaki árukat. Az előleg kifizetése után aztán köddé válik a hirdető.

165 ezer, 330 ezer és 400 ezer forint között utaltak el megkárosított áldozatok előleget olyan kerti kisgépekre, amik aztán sosem érkeztek meg hozzájuk. 

Olvasónk férje a nagycenki székhelyű Zöld Traktor Kft. tulajdonosa és ügyvezetője is. A cég növénytermesztéssel és szolgáltatással igen, de kertészeti kisgépek kereskedésével sosem foglalkozott. Márciusban kapták az első telefont, amivel a Jofogas.hu-n meghirdetett fűnyíró után érdeklődtek. 

A cég tulajdonosa egyből meglepődött, a telefonáló jól tette, hogy gyanakodott, így ugyanis nem fizetett ki feleslegesen pénzt egy olyan termékre, amit valószínűleg sosem kapott volna meg.

A cégvezető egyébként a telefon után ellenőrizte a webes piacot, és összesen 9 hirdetést talált cége nevével.

Egy hétre rá már egy károsult kereste meg, ő 330 ezer forintot utalt el előlegre. A csaló annyira profi volt, hogy a Zöld Traktor nevében még előlegszámlát is küldött.

A csaló módszere később teljesen kikristályosodott. Péntek délután elhelyezte a hirdetéseket a Kft. nevében. Majd az egyik online számlázó programban, szintén a cég nevével visszaélve, fiókot csinált. Az adatok nagyjából megegyeztek a Zöld Traktor adataival. A különbséget az adószám és a bankszámlaszám jelentette.

A péntek délutánnak pedig azért volt jelentősége, mert így hétfő reggelig volt mozgástere a csalónak ahhoz, hogy szabadon végezhesse tevékenységét. Lévén a hétvégén szinte semmit nem tudott intézni a cég annak érdekében, hogy az online piactéren és a számlázó felületen letiltsák a nevével visszaélő fiókot.

A pórul járt vásárlók pedig a Zöld Traktort hívták, és rajtuk kérték számon a történteket. A cég mást nem tudott tenni, mint rendőrségi feljelentést tett, és jelezte minden felületén, hogy visszaélnek a nevükkel.

A rendőrség az eljárást egyébként nem sokkal a feljelentés után megszűntette, mivel nem a Kft-t érte anyagi kár.

Júniusban aztán megismétlődött a történet. Ekkor három áldozat kereste meg a Zöld Traktort, egyikük 400 ezer forintos előleget utalt el. A módszer ugyanaz volt, a csaló hétvégén létrehozott egy online piactér és egy számlázó fiókot a Kft. nevével. Ekkor már a cég valós adószámát is feltüntette a számlán.  Kiállított egy előleg számlát, ami alapján a vevő elutalta a termék árának egy részét. 

A cég most is minden lehetséges felületén próbálja kommunikálni, hogy visszaélnek a nevével, de arra is próbál magyarázatot találni, hogy az online számlázó program, a Billingo, hogyan ad arra lehetőséget, hogy visszaéljenek egy cég adataival, és fiókot hozzon létre valaki úgy, hogy a Kft-hez a felhasználónak semmi köze nincsen.

Amint lesz fejlemény, ismét jelentkezünk!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.