Még hamis online számlát is állított ki a csaló, hogy a Zöld Traktor Kft. nevével visszaélve pénzt utaltasson el magának

Farkas Bazsi 2024-06-21 17:32:52
Olvasónk keresett meg minket azzal, hogy cége nevében kínál valaki árukat. Az előleg kifizetése után aztán köddé válik a hirdető.

165 ezer, 330 ezer és 400 ezer forint között utaltak el megkárosított áldozatok előleget olyan kerti kisgépekre, amik aztán sosem érkeztek meg hozzájuk. 

Olvasónk férje a nagycenki székhelyű Zöld Traktor Kft. tulajdonosa és ügyvezetője is. A cég növénytermesztéssel és szolgáltatással igen, de kertészeti kisgépek kereskedésével sosem foglalkozott. Márciusban kapták az első telefont, amivel a Jofogas.hu-n meghirdetett fűnyíró után érdeklődtek. 

A cég tulajdonosa egyből meglepődött, a telefonáló jól tette, hogy gyanakodott, így ugyanis nem fizetett ki feleslegesen pénzt egy olyan termékre, amit valószínűleg sosem kapott volna meg.

A cégvezető egyébként a telefon után ellenőrizte a webes piacot, és összesen 9 hirdetést talált cége nevével.

Egy hétre rá már egy károsult kereste meg, ő 330 ezer forintot utalt el előlegre. A csaló annyira profi volt, hogy a Zöld Traktor nevében még előlegszámlát is küldött.

A csaló módszere később teljesen kikristályosodott. Péntek délután elhelyezte a hirdetéseket a Kft. nevében. Majd az egyik online számlázó programban, szintén a cég nevével visszaélve, fiókot csinált. Az adatok nagyjából megegyeztek a Zöld Traktor adataival. A különbséget az adószám és a bankszámlaszám jelentette.

A péntek délutánnak pedig azért volt jelentősége, mert így hétfő reggelig volt mozgástere a csalónak ahhoz, hogy szabadon végezhesse tevékenységét. Lévén a hétvégén szinte semmit nem tudott intézni a cég annak érdekében, hogy az online piactéren és a számlázó felületen letiltsák a nevével visszaélő fiókot.

A pórul járt vásárlók pedig a Zöld Traktort hívták, és rajtuk kérték számon a történteket. A cég mást nem tudott tenni, mint rendőrségi feljelentést tett, és jelezte minden felületén, hogy visszaélnek a nevükkel.

A rendőrség az eljárást egyébként nem sokkal a feljelentés után megszűntette, mivel nem a Kft-t érte anyagi kár.

Júniusban aztán megismétlődött a történet. Ekkor három áldozat kereste meg a Zöld Traktort, egyikük 400 ezer forintos előleget utalt el. A módszer ugyanaz volt, a csaló hétvégén létrehozott egy online piactér és egy számlázó fiókot a Kft. nevével. Ekkor már a cég valós adószámát is feltüntette a számlán.  Kiállított egy előleg számlát, ami alapján a vevő elutalta a termék árának egy részét. 

A cég most is minden lehetséges felületén próbálja kommunikálni, hogy visszaélnek a nevével, de arra is próbál magyarázatot találni, hogy az online számlázó program, a Billingo, hogyan ad arra lehetőséget, hogy visszaéljenek egy cég adataival, és fiókot hozzon létre valaki úgy, hogy a Kft-hez a felhasználónak semmi köze nincsen.

Amint lesz fejlemény, ismét jelentkezünk!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?