Pintér Bence: Ez a választás köztem és Dézsi Csaba András között fog eldőlni

ugytudjuk.hu 2024-06-04 06:31:00
Átláthatóság, a korrupció kisöprése szerepel a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület programjának első pontjában. A megmaradt pénzt a közösségi közlekedésre, utakra, óvodákra, bérlakásrendszerre fordítaná Pintér Bence, az egyesület polgármesterjelöltje. Pintér szerint Borkai leszerepelt, Glázer Tímeának pedig a város érdekében vissza kellene lépnie. Interjú.

Újságírói munkásságával lett ismert Győrben. Mik voltak a legfontosabb ügyek, amelyekkel újságíróként az elmúlt években foglalkozott?

A legfontosabb dolognak azt tartom, hogy részletesen beszámoltam a győrieknek arról, ami a közgyűlésben zajlik, és amit a fideszes városvezetés tesz és mond. Közbeszéd tárgyává tettem számos témát. A Kisalföld látta el ezt a szerepet a kormánypárti bedarálásig. A propagandagéppé való átszerelésével azóta teljesen leépítették, megszűnt Győrben a minőségi közéleti média. Azért jöttem haza, hogy ezt megpróbáljam pótolni. Sikerült.

Elkezdtem feltárni, milyen óriási mutyi zajlik a Győr-Szolnál és a GYHG-nál. A Győr-Szolról szóló cikkem után leváltották a cég akkori vezetését.

Azt gondolom, hogy a két cég rendbetételével, a közpénzpazarló baráti alvállalkozók kisöprésével milliárdokat takaríthatunk meg a városnak, amit aztán a győriekre, az óvodákra, a bérlakásokra és az utakra költhetünk.

A cikksorozatom pedig, amit a Győri Nemzeti Színház tervezett lebontása kapcsán írtam, jelentős szerepet játszott abban, hogy ma nem egy építési gödröt kell néznünk a belváros közepén, hanem az egyedi színházépületet, amelyért a hetvenes években megküzdött a város és a megye a fővárosi kormánnyal. A következő ciklus feladata, hogy az épületet rendbetegyük, a színházi dolgozók bérét pedig igazságosan rendezzük. Ennek a feladatnak a megoldásában lesz segítségemre listás jelöltünk, Szakács András, aki a lebontás ellen is rengeteget tett azzal, hogy közadatigényléseket adott be a színház állapotáról és az általa megrendelt közvélemény-kutatásból kiderült mindenki számára, a győriek többsége meg akarja óvni a színházat!

Kettős szerepben van: politikus és újságíró. Hogyan összeegyeztethetők ezek?

A kampány hivatalos kezdetével fizetés nélküli szabadságra mentem, így jelen pillanatban nem vagyok újságíró. Ami pedig az ezt megelőző elmúlt fél évet illeti, Győrben vannak olyan alapvető tájékoztatási feladatok, amelyeket, ha én nem végzek el, senki más sem fogja, így elvégeztem ezeket a feladatokat.

Most, hogy politikusnak állt, mivel foglalkozott elmúlt hónapokban Győrben?

A Kiserdő megmentése egy olyan téma, amiben már eredményt értem el: 1200 aláírást gyűjtöttünk össze jelöltünkkel és erdészeti szakértőnkkel, Jenei Ferenccel Marcalvárosban, Adyvárosban és városszerte azért, hogy a fideszes polgármester ne vágja ki a fákat, és elkezdődjön az erdővédő átminősítés. Ezt elértük.

Szintén eredményeket értünk el a vasútállomás felújításáért indított petíciónkkal, amelyet elsősorban Kósa Roland, a Tiszta Szívvel a Városért nádorvárosi képviselőjelöltje kezdeményezett. Ebben fő célnak jelöltük ki a felújítás mellett a minél előbbi akadálymentesítést. Láthatóan itt is megijedt a fideszes Dézsi Csaba András, és most négy év után elkezdett foglalkozni az üggyel.

A következő tíz év kulcskérdésének pedig az önkormányzati bérlakások kérdését tekintem.

A Dézsi-Borkai-korszakban ezt főleg arra használták, hogy a felújítások túlárazásával kifizessék a haverokat, mi viszont azt szeretnénk, ha minél több győri tudna megfizethető önkormányzati lakáshoz jutni. A szociális bérlakások kérdésben pedig Füzi Judit képviselőjelöltünkre támaszkodom, aki a jótékonysággal foglalkozva az elmúlt évtizedekben pontosan megtapasztalta, hogy milyen a győri lakhatási helyzet.

És engedjen meg még egy mondatot. Ugyan kis dolog, de azt hiszem, ez egy helyi képviselő dolga: egy évtizedek óta föld alá temetett elfolyót ástunk ki a Borsos Miklós utcai játszótéren, majd vettük rá a Győr-Szolt és a Pannon-Vizet, hogy rendezze a terepet, ahol egy-egy esőzés után rendszeresen állt a víz. Ilyen munkát végez évek óta szabadhegyi jelöltünk, Rosinger Timea, aki számos eredményt ért el a körzetében a közlekedésbiztonság fejlesztése terén, ezt példaértékűnek tartom.

Honnan lesz pénz a terveire?

A tavalyi év zárszámadásából tudjuk, hogy Győrben nem az a baj, hogy nincs pénz: 20 milliárd forintos a maradványösszeg. A baj az, hogy fejetlenség van a város vezetésében. Az nem siker, hogy nem költöttek el ennyi pénzt, miközben szétesik az óvodarendszer, mert nem fizetik meg az óvónőket.

Az átláthatóság megteremtésével pedig további milliárdokat lehet megspórolni: amit nem fideszes képviselők rokonainak a zsebébe teszünk, vagy nem luxus szolgálati autókra költünk, azt lehet a valóban fontos dolgok megvalósítására költeni, mint a bérlakásprogram, az óvodarendszer vagy a közösségi közlekedés fejlesztése.

Emellett a budapesti ellenzéki kerületek, de akár az ellenzéki Szombathely példáján is láthatjuk, az önkormányzatok közvetlen EU-s forrásokat is meg tudnak szerezni, csak lobbizni kell érte, és nem kell várni a fővárosi kormány könyöradományát, amit a tőlünk ellopott szolidaritási adóból csurgatnak vissza.

Mire a legbüszkébb újságíróként és politikusként?

Arra, hogy egyik területen sem bulvárbotrányokkal vívtam ki a győriek figyelmét.

Újságíróként tényfeltáró cikkekkel és pontos tudósításokkal jelentkeztem; politikusként pedig Győr jövőjére koncentrálva a programunkkal és sikereinkkel kampányolunk.

Újságíróként, és most már politikusként, sokan ismerik a városban, de a magánéletére kényesen ügyel. Mit kell tudni a magánember Pintér Bencéről?

Bácsán nőttem fel, a Révai Miklós Gimnáziumban érettségiztem, Szegeden és az ELTE-n diplomáztam történelemből, a 19-20. századi nagyhatalmi politika, diplomácia, globalizáció és gyarmatosítás volt a szakterületem. Ha tehetem, biciklivel járok, amikor időm engedi, könyvet olvasok, főleg fantasztikus irodalmat és történelmi munkákat. Három kedvenc zenekarom évtizedek óta a Doors, a Radiohead és a Cream, de az utóbbi időben leginkább győri rapet hallgatok.

Tizenhét éve vagyok együtt a feleségemmel, tíz éve házasodtunk és van három csodálatos gyerekünk. Sosem akartam külföldre költözni, és bár mind Szegednek, mind a gazdagréti lakótelepnek van helye a szívemben, biztos voltam benne, hogy vissza fogok jönni Győrbe. Marcal II-t az egész város egyik legjobb környékének tartom.

Miért döntött úgy, hogy elindul a választáson?

Győr irányt vesztett, a Fidesz végül elárulta a lakosokat itt is. Új irányra van szükség, biztos kezű kormányosra, akinek van elképzelése és nem csak a saját zsebeit akarja tömni. Olyanra, aki tiszta szívvel rendbe rakja Győrt. Egyértelmű volt: nem hagyhatom, hogy a győrieknek a várost gazdasági csődbe döntő Dézsi Csaba András, a Győrt ország-világ előtt nevetség tárgyává tevő Borkai Zsolt és a még tőle is kikapó Glázer Tímea között kelljen választania.

Civil jelölt, ellenzéki jelölt, független jelölt. Minden nem lehet igaz egyszerre. Minek vallja magát?

Civil vagyok, hiszen sosem voltam pártpolitikus, most is egy civil szervezet élén, magam köré elkötelezett győri lokálpatriótákat gyűjtve indultam el ezen az úton. Egyúttal ellenzéki jelölt vagyok, ezt jelzi, hogy indulásomat az LMP, a Momentum és az MSZP győri szervezete is támogatja.

Rengeteg az induló Győrben, a közgyűlés nagyon tarka lesz. Hogy tervezi vezetni a várost, ha ön lesz a polgármester, de színes lesz a közgyűlése?

Egyrészről azt gondolom, hogy bármilyen elmozdulás a mostani állapotból jót tesz a városnak, az emberi vita, a megegyezés kényszere, a kompromisszumok felé viszi el a város ügyeinek intézését.

Ez azt jelenti, hogy a következő polgármesternek akár ügyek mentén, akár hosszabb távra szövetségeket kell kötnie. Azt gondolom, eddig mi bizonyítottuk egyedül, hogy a legnagyobb szövetséget tudjuk létrehozni, hiszen az említett pártok mellett a szentiváni civilekkel is remek az együttműködésünk. Az egymással 2006 óta háborúzó Borkain és Dézsin már most látjuk, hogy soha az életben nem fognak tudni a város érdekében együttműködni egymással. Talán még akkor sem, amikor lopni akarnak majd.

Borkai Zsolt visszatérése ellen mi a kifogása?

Köszönjük, láttuk már a Borkai-féle városvezetést, aminek erkölcsi csőd lett a vége. Borkai Zsoltnak vannak érdemei persze, de valljuk be: Balogh József 12 év alatt remekül megágyazott a bőség korszakának, hogy aztán Borkai pénzbőségben, világpiaci konjunktúrában, a kormánypárt támogatását maga mögött tudva elvezetgesse a várost. Dézsi Csaba András ámokfutása pedig elhomályosította azt, hogy Borkai végül erkölcsi csődbe vezette a várost. Csak címszavakban: Audi földbotrány, győri polip, jachtos orgia.

Több esélye lenne, ha Glázer Tímea visszalépne?

Ez a választás Pintér Bence és Dézsi Csaba András között fog eldőlni.

Mára a reprezentatív közvéleménykutatások alapján is egyértelművé vált, hogy nem csak Glázer Tímeánál, de Borkai Zsoltnál is esélyesebb vagyok arra, hogy legyőzzem Dézsi Csaba Andrást. Azt gondolom, Glázer Tímea részéről az lenne a felelős döntés, ha visszalépne.

Pintér Bence az Ugytudjuk.hu munkatársa, jelenleg fizetetlen szabadságon van.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.