Egészségbiztosítás vagy egészségpénztár - Melyik való neked?

ugytudjuk.hu 2024-05-22 08:40:08
Egy öngondoskodási forma megléte nagy hasznodra válhat abban, hogy időben felkészülhess egy komolyabb betegséggel járó kiadásokra. Erre a célra az egészségbiztosítás és az egészségpénztár is tökéletesen megfelelő lehet. 

Ugyanakkor kardinális jelentőséggel bír, hogy még mielőtt döntenél, tökéletesen átlásd a két konstrukció különféle előnyeit és esetleges hátulütőit. Elsőként azt érdemes felismerni, miszerint ha szeretnél egy olyan védőhálót, amely nem várt egészségügyi problémák esetén segítséget nyújt abban, hogy gond nélkül igénybe vehesd a privát szektor nyújtotta szolgáltatásokat, úgy a biztosítói formát jó eséllyel neked találták ki. Ez ugyanis nem csak kényelmes, de egyben rendkívül jól áttekinthető struktúrával is bír. Az egészsgégbiztosításról bővebben ITT olvashatsz! A pénztári alternatíva ezzel szemben rugalmas felhasználást biztosít és egyidejűleg megtakarításként is alkalmazhatod. A választás tehát nem is olyan egyszerű, így a legbölcsebb, ha kikéred egy független pénzügyi szakértő tanácsait, mielőtt még határoznál.

Miért elengedhetetlen az öngondoskodás?

Természetesen teljes joggal merülhet fel a kérdés, mégis miért van szükség bármilyen célzott megtakarításra, hiszen ott az állami rendszer, ami a te adóforintjaidból is működik. Nos, a helyzet az, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügy már jó ideje meglehetősen ingatag lábakon áll, ennek okát pedig hazánk demográfiai felépítésében kell keresnünk. A régóta érvényben lévő felosztó-kirovó struktúra ugyanis a befizetők-eltartottak egyensúlyára épül, ez utóbbi azonban egyre inkább felborul. Nő a várható élettartam, ezzel szemben a gyermekvállalási hajlandóság csökken. Így a kevés befizetőnek kell eltartania egyre több igénybe vevőt. Az egészségbiztosítás és az egészségpénztár segít felkészülni azokra az esetekre, amikor az állami ellátás túl sok időt venne igénybe és inkább a magánorvosi kezelések, vizsgálatok mellett döntesz. Ez utóbbi tudniillik ugyan nyugat-európai színvonalat biztosít, ám meglehetősen magas költségek mellett teszi mindezt. Gyakorta fellépő problémák mellett pedig ez akár komoly anyagi nehézséget is okozhat. Egy jól megválasztott egészségbiztosítás birtokában ettől nem kell tartanunk, hiszen a szolgáltatásfinanszírozó módozat segítségével nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy megjelenünk az előre leszervezett időponton, a járulékos költségeket pedig a biztosító közvetlenül az ellátóval rendezi.

Egészségbiztosítás, vagy egészségpénztár? Netán mindkettő egyszerre?

De mi a helyzet olyankor, ha te inkább saját magad szeretnéd menedzselni az ezzel kapcsolatos kiadásaidat, netán külön is gyűjtenél erre a célra? Ilyenkor feltétlenül érdemes számolnod az egészségpénztár lehetőségével. Ez egyben egy önsegélyező forma is, igaz ilyen esetekben csak a 180 napnál régebbi befizetéseid használhatod fel. Ellenben gyógyszerre vagy orvosi szolgáltatásra szabadon elköltheted a kereted. A Biztos Döntés szerint az egészségpénztár funkcionalitásban messze kedvezőbb. Arról sem szabad megfeledkezned, miszerint erre a konstrukcióra is igénybe vehetsz állami támogatást, egész pontosan adó-jóváírás formájában. Ez éves szinten akár 150 ezer forintnyi plusz juttatást is jelenthet. Jól látszik tehát, miszerint az egészségbiztosítás mellett nagyon sok esetben hasznát veheted a pénztári formának is, hiszen ezek egymást nem helyettesítik, sokkal inkább kiegészítik. Mint azonban minden komoly pénzügyi döntést megelőzően, úgy itt is alapos tervezés kell, hogy megelőzze döntésedet. Mérlegeld a lehetőségeid és kétség esetén mindenképpen kérd ki profik útmutatását.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.