Egészségbiztosítás vagy egészségpénztár - Melyik való neked?

ugytudjuk.hu 2024-05-22 08:40:08
Egy öngondoskodási forma megléte nagy hasznodra válhat abban, hogy időben felkészülhess egy komolyabb betegséggel járó kiadásokra. Erre a célra az egészségbiztosítás és az egészségpénztár is tökéletesen megfelelő lehet. 

Ugyanakkor kardinális jelentőséggel bír, hogy még mielőtt döntenél, tökéletesen átlásd a két konstrukció különféle előnyeit és esetleges hátulütőit. Elsőként azt érdemes felismerni, miszerint ha szeretnél egy olyan védőhálót, amely nem várt egészségügyi problémák esetén segítséget nyújt abban, hogy gond nélkül igénybe vehesd a privát szektor nyújtotta szolgáltatásokat, úgy a biztosítói formát jó eséllyel neked találták ki. Ez ugyanis nem csak kényelmes, de egyben rendkívül jól áttekinthető struktúrával is bír. Az egészsgégbiztosításról bővebben ITT olvashatsz! A pénztári alternatíva ezzel szemben rugalmas felhasználást biztosít és egyidejűleg megtakarításként is alkalmazhatod. A választás tehát nem is olyan egyszerű, így a legbölcsebb, ha kikéred egy független pénzügyi szakértő tanácsait, mielőtt még határoznál.

Miért elengedhetetlen az öngondoskodás?

Természetesen teljes joggal merülhet fel a kérdés, mégis miért van szükség bármilyen célzott megtakarításra, hiszen ott az állami rendszer, ami a te adóforintjaidból is működik. Nos, a helyzet az, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügy már jó ideje meglehetősen ingatag lábakon áll, ennek okát pedig hazánk demográfiai felépítésében kell keresnünk. A régóta érvényben lévő felosztó-kirovó struktúra ugyanis a befizetők-eltartottak egyensúlyára épül, ez utóbbi azonban egyre inkább felborul. Nő a várható élettartam, ezzel szemben a gyermekvállalási hajlandóság csökken. Így a kevés befizetőnek kell eltartania egyre több igénybe vevőt. Az egészségbiztosítás és az egészségpénztár segít felkészülni azokra az esetekre, amikor az állami ellátás túl sok időt venne igénybe és inkább a magánorvosi kezelések, vizsgálatok mellett döntesz. Ez utóbbi tudniillik ugyan nyugat-európai színvonalat biztosít, ám meglehetősen magas költségek mellett teszi mindezt. Gyakorta fellépő problémák mellett pedig ez akár komoly anyagi nehézséget is okozhat. Egy jól megválasztott egészségbiztosítás birtokában ettől nem kell tartanunk, hiszen a szolgáltatásfinanszírozó módozat segítségével nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy megjelenünk az előre leszervezett időponton, a járulékos költségeket pedig a biztosító közvetlenül az ellátóval rendezi.

Egészségbiztosítás, vagy egészségpénztár? Netán mindkettő egyszerre?

De mi a helyzet olyankor, ha te inkább saját magad szeretnéd menedzselni az ezzel kapcsolatos kiadásaidat, netán külön is gyűjtenél erre a célra? Ilyenkor feltétlenül érdemes számolnod az egészségpénztár lehetőségével. Ez egyben egy önsegélyező forma is, igaz ilyen esetekben csak a 180 napnál régebbi befizetéseid használhatod fel. Ellenben gyógyszerre vagy orvosi szolgáltatásra szabadon elköltheted a kereted. A Biztos Döntés szerint az egészségpénztár funkcionalitásban messze kedvezőbb. Arról sem szabad megfeledkezned, miszerint erre a konstrukcióra is igénybe vehetsz állami támogatást, egész pontosan adó-jóváírás formájában. Ez éves szinten akár 150 ezer forintnyi plusz juttatást is jelenthet. Jól látszik tehát, miszerint az egészségbiztosítás mellett nagyon sok esetben hasznát veheted a pénztári formának is, hiszen ezek egymást nem helyettesítik, sokkal inkább kiegészítik. Mint azonban minden komoly pénzügyi döntést megelőzően, úgy itt is alapos tervezés kell, hogy megelőzze döntésedet. Mérlegeld a lehetőségeid és kétség esetén mindenképpen kérd ki profik útmutatását.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.