Egészségbiztosítás vagy egészségpénztár - Melyik való neked?

ugytudjuk.hu 2024-05-22 08:40:08
Egy öngondoskodási forma megléte nagy hasznodra válhat abban, hogy időben felkészülhess egy komolyabb betegséggel járó kiadásokra. Erre a célra az egészségbiztosítás és az egészségpénztár is tökéletesen megfelelő lehet. 

Ugyanakkor kardinális jelentőséggel bír, hogy még mielőtt döntenél, tökéletesen átlásd a két konstrukció különféle előnyeit és esetleges hátulütőit. Elsőként azt érdemes felismerni, miszerint ha szeretnél egy olyan védőhálót, amely nem várt egészségügyi problémák esetén segítséget nyújt abban, hogy gond nélkül igénybe vehesd a privát szektor nyújtotta szolgáltatásokat, úgy a biztosítói formát jó eséllyel neked találták ki. Ez ugyanis nem csak kényelmes, de egyben rendkívül jól áttekinthető struktúrával is bír. Az egészsgégbiztosításról bővebben ITT olvashatsz! A pénztári alternatíva ezzel szemben rugalmas felhasználást biztosít és egyidejűleg megtakarításként is alkalmazhatod. A választás tehát nem is olyan egyszerű, így a legbölcsebb, ha kikéred egy független pénzügyi szakértő tanácsait, mielőtt még határoznál.

Miért elengedhetetlen az öngondoskodás?

Természetesen teljes joggal merülhet fel a kérdés, mégis miért van szükség bármilyen célzott megtakarításra, hiszen ott az állami rendszer, ami a te adóforintjaidból is működik. Nos, a helyzet az, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügy már jó ideje meglehetősen ingatag lábakon áll, ennek okát pedig hazánk demográfiai felépítésében kell keresnünk. A régóta érvényben lévő felosztó-kirovó struktúra ugyanis a befizetők-eltartottak egyensúlyára épül, ez utóbbi azonban egyre inkább felborul. Nő a várható élettartam, ezzel szemben a gyermekvállalási hajlandóság csökken. Így a kevés befizetőnek kell eltartania egyre több igénybe vevőt. Az egészségbiztosítás és az egészségpénztár segít felkészülni azokra az esetekre, amikor az állami ellátás túl sok időt venne igénybe és inkább a magánorvosi kezelések, vizsgálatok mellett döntesz. Ez utóbbi tudniillik ugyan nyugat-európai színvonalat biztosít, ám meglehetősen magas költségek mellett teszi mindezt. Gyakorta fellépő problémák mellett pedig ez akár komoly anyagi nehézséget is okozhat. Egy jól megválasztott egészségbiztosítás birtokában ettől nem kell tartanunk, hiszen a szolgáltatásfinanszírozó módozat segítségével nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy megjelenünk az előre leszervezett időponton, a járulékos költségeket pedig a biztosító közvetlenül az ellátóval rendezi.

Egészségbiztosítás, vagy egészségpénztár? Netán mindkettő egyszerre?

De mi a helyzet olyankor, ha te inkább saját magad szeretnéd menedzselni az ezzel kapcsolatos kiadásaidat, netán külön is gyűjtenél erre a célra? Ilyenkor feltétlenül érdemes számolnod az egészségpénztár lehetőségével. Ez egyben egy önsegélyező forma is, igaz ilyen esetekben csak a 180 napnál régebbi befizetéseid használhatod fel. Ellenben gyógyszerre vagy orvosi szolgáltatásra szabadon elköltheted a kereted. A Biztos Döntés szerint az egészségpénztár funkcionalitásban messze kedvezőbb. Arról sem szabad megfeledkezned, miszerint erre a konstrukcióra is igénybe vehetsz állami támogatást, egész pontosan adó-jóváírás formájában. Ez éves szinten akár 150 ezer forintnyi plusz juttatást is jelenthet. Jól látszik tehát, miszerint az egészségbiztosítás mellett nagyon sok esetben hasznát veheted a pénztári formának is, hiszen ezek egymást nem helyettesítik, sokkal inkább kiegészítik. Mint azonban minden komoly pénzügyi döntést megelőzően, úgy itt is alapos tervezés kell, hogy megelőzze döntésedet. Mérlegeld a lehetőségeid és kétség esetén mindenképpen kérd ki profik útmutatását.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.