Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

ugytudjuk.hu 2024-05-15 16:09:45
Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

Melyik a legfontosabb alkatrész? 

Akik nem járatosak az informatika világában, gyakran kérdezik meg, hogy melyik egy PC legfontosabb eleme, mire célszerű koncentrálni a gép kiválasztásakor. Erre a kérdésre viszont nincs egyszerű válasz, hiszen egy PC számos alkatrészből tevődik össze, és mindegyiknek igen fontos a szerepe a működés tekintetében. 

Ahhoz, hogy a számítógépünk megfelelően tudjon funkcionálni, magas teljesítményű alkatrészekre van szükség, mind a processzor, a merevlemez, vagy például a memória tekintetében. 

Ha olyan gépet keresünk, amelyben mindezek megvannak, viszont a pénztárcánkat is szeretnénk kímélni, jó döntés lehet egy használt számítógép webshop felkeresése, ahol rengeteg felújított PC közül tudunk válogatni. A hasznaltlaptop.eu oldalán például 2 év garanciával szerezhetjük be a számítógépeket. 

A 7 legfontosabb elem

Ha mindenképpen szeretnénk kiválasztani a fő alkatrészeket, 7 olyan elem van, amivel mindenképpen érdemes a vásárlás előtt tisztában lenni. Ezek a következők:

●    Processzor, más néven CPU
●    Memória, azaz RAM
●    Alaplap
●    Tápegység
●    Videókártya (GPU)
●    Perifériák (egér, billentyűzet, nyomtató, stb.)

Az olyan alkatrészek, mint például a processzor és a memória, főként a gépünk megfelelő teljesítményéért felelnek, ráadásul a CPU felelős a különböző utasítások végrehajtásáért. A memória fő feladata az ideiglenes adattárolás – azaz itt koncentrálódnak a futó programok, valamint adatok részletei. 

Az adatok hosszú távú tárolására a merevlemez lesz majd képes, hiszen minden PC-n tárolt program, fájl, valamint az operációs rendszer is itt fog helyet kapni. Sokan nincsenek tisztában ezenfelül az alaplap funkciójával, pedig ez is rendkívül nagy szerepet tölt be, hiszen tulajdonképpen a gép főkapcsoló központjaként működik, és lehetővé teszi az alkatrészek közötti kommunikációt. 

Akik sok időt töltenek játékkal, azoknak nem kell bemutatni egy igazán jó videókártya jelentőségét. Ez az elem felel ugyanis a grafikus megjelenítésért és teljesítményért, ami nagyságrendekkel növelheti a jó játékélményt. 

A sor végén a tápegység és a különböző perifériák állnak, amelyek jelentősége szintén nem elhanyagolható, hiszen egy jó egér vagy billentyűzet nagyban segítheti a napi tevékenységeinket. 

Miért preferáljuk a jó alkatrészeket?

Ha PC vásárlás előtt állunk, fontos, hogy mindenképpen részesítsük előnyben a magas minőségű alkatrészeket, hiszen nagyon nem mindegy, hogy a napi feladatainkat egy lassú, akadozó eszközön, vagy egy nagy teljesítményű készüléken tudjuk elvégezni. 

Ha pedig el szeretnénk kerülni a borsos árakat, célszerű lehet szétnézni a használt PC-ket forgalmazó oldalakon is, viszont ügyeljünk arra, hogy csak megbízható forrásból, garanciával rendelkező terméket vásároljunk. 

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.