A Kúria döntött. Teljesen megalapozatlan a Fidesz plakáthisztije

Farkas Bazsi 2024-05-14 16:30:11
Bocsánatkérést követel az Éljen Szombathely!.

Ahogy attól többször beszámoltunk, Illés Károly, a Fidesz-KDNP szombathelyi frakciójának vezetője panaszt tett a Helyi Választási Bizottságnál, mivel szerinte jogellenes, hogy olyan arculattal jelennek meg önkormányzati cégek identitást erősítő plakátjai, mint amilyenekkel az Éljen Szombathely! kampányanyagai.

A Helyi Választási Bizottság formai okokra hivatkozva elutasította a panaszt, majd - ahogy arról beszámoltunk - a Területi Választási Bizottság másodfokon az Állami Számvevőszékhez küldte tovább, ám érdemben ők is elutasították.

Az Éljen Szombathely! Egyesület friss közleményében azt tudatta, hogy a Kúria elutasította a plakát-ügyet, a szervezet szerint mindez azt is bizonyítja, hogy csupán egy hiszti volt mindez a Fidesztől.

A közleményt alább teljes terjedelmében mutatjuk:

A Kúria döntött. Teljesen megalapozatlan a Fidesz plakáthisztije.

A Kúria mai döntésével teljes mértékben elutasította a szombathelyi Fidesz városunk identitáskampányát támadó beadványát. A legfőbb bírói szerv megállapította, hogy sem az Éljen Szombathely! Egyesület, sem az önkormányzati gazdasági társaságok semmilyen jogsértést nem követtek el.

Felszólítjuk a szombathelyi Fidesz szervezetét, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot a teljesen alaptalanul megvádolt emberektől. Az Éljen Szombathely! Egyesület a bocsánatkérés megtörténtét követően az ügyet lezártnak tekinti, és továbbra is a kampány érdemi részére, a szombathelyi emberekre, városunk problémáinak megoldására koncentrál. Hiszen „Mindenki Szombathelyi!"

Fotó: Farkas Bazsi

Idézet a Kúria Kvk.III.39.055/2024/12. számú határozatából:

37. Az Alkotmánybíróság a 3257/2019. (X. 30.) AB határozatának [26] bekezdésében kimondta, hogy a határvonalat a Ve. 141. § szerinti „kampányidőszakban folytatott tevékenység" és a Ve. 142. §-a szerinti jogszabályban meghatározott feladat során végzett tevékenység között esetenként, az adott cselekmény összes körülményeinek figyelembevételével lehet meghúzni.

38. A Kúria rámutat, aki helyi önkormányzat vagy más állami szerv képviselője és tevékenysége során nyilvánvalóan saját személyében összemossa a jelölti tevékenységet a helyi önkormányzat vagy más állami szerv jogszabályban meghatározott feladata során végzett tevékenységével, akkor őt jelöltnek kell tekinteni, tevékenységét ebben a minőségében szükséges értékelni.

39. Jelen esetben azonban a kérelmező által sérelmezett tevékenységet nem az I. rendű érintett jelölő szervezet, hanem jelöltnek vagy jelölő szervezetnek nem minősülő más személyek, a II. rendű, III. rendű és IV. rendű érintettek végezték jogszabályban meghatározott feladatukhoz kapcsolódóan.

40. A Kúria megítélése szerint a fentiekből következően az ügyben érvényesül a Ve. 142. §-ában rögzített kivételszabály, ezért a II. rendű, III. rendű és IV. rendű érintettek a kifogásolt tevékenységükkel jogsértést nem követtek el.

41. Az I. rendű érintett az identitás erősítő kampányban nem vett részt, jelölő szervezetként nem utánozta a II. rendű, III. rendű és IV. rendű érintettek által közzétett plakátokat és hirdetéseket, mert – a korábban írtak szerint – már 2019-től használta az azokban szereplő egyedi grafikát, betűtípust és színkombinációt. Erre figyelemmel a megállapítani kért jogsértést az I. rendű érintett nem valósíthatta meg.

42. A Kúria mindezért a Ve. 231. § (5) bekezdés a) pontját alkalmazva a TVB határozatát – eltérő indokolással – helybenhagyta.

Tóth Kálmán
elnök 
Éljen Szombathely! Egyesület 

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.