Az Állami Számvevőszékhez küldte a Területi Választási Bizottság Illés “plakátos” panaszát

Farkas Bazsi 2024-05-09 19:07:00
Részben pedig helyt adott Jagodits Zsuzsanna Savaria Fórumot bepanaszoló beadványának.

Két témában ült ma össze a Vas megyei Területi Választási Bizottság. Egyrészt megtárgyalták Jagodits Zsuzsanna, Fidesz-KDNP képviselőjelölt Savaria Fórumot érintő panaszát. Másrészt pedig Illés Károly (Fidesz-KDNP) képviselőjelölt “plakátos” panaszának fellebbezését vizsgálták meg.

Jagodits azt panaszolta, hogy a városi hetilap úgy közöl cikkeket Horváth Soma (Éljen Szombathely) képviselővel kapcsolatban, hogy hasonló terjedelemben neki nem ad a szerkesztőség lehetőséget a megjelenésre.

A bizottság két lapszámot és 4 online megjelent cikket vizsgált. Az online tartalmakkal kapcsolatban hármat nem tudtak vizsgálni, mivel a panasz kicsúszott a 3 napot határidőből. Az egyetlen vizsgált cikk pedig önmagában olyan elenyésző tartalom volt a többi megjelenéshez képest, hogy azzal kapcsolatban érdemi megállapításra nem jutott a bizottság.

Fotó: Farkas Bazsi

A két nyomtatott lapszámmal kapcsolatban a grémium megállapította, hogy a Savaria Fórum szerkesztősége részben megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. Arra kötelezték a lapot, hogy jelen határozatot tegye közzé.

Indoklásként Galántai Gergely, a bizottság elnöke elmondta, hogy míg az egyik jelölt kapott megszólalási lehetőséget, addig a többi jelölt nem. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Jagodits Zsuzsanna Facebook-oldala csakis a regisztrált felhasználóknak elérhető, zárt tartalom, így ne várhatja el, hogy beszámoljon bármelyik szerkesztőség is egy olyan tartalomról, amit ő maga is korlátoz.

Elhangzott, hogy a bizottság véleménye szerint a Savaria Fórum aránytalanul sok alkalommal adott helye Horváth Somának és az Éljen Szombathelynek!, mely esetben másodlagosnak tekintették, hogy a Derkovits városrész képviselője egyben a város alpolgármestere is.  

A bizottság egyhangú határozata szerint a szerkesztőségnek bírságot nem kell fizetnie.

Az ÁSZ-hoz irányítják Illés panaszát

A második napirendi pontban Illés Károly fellebbezését tárgyalták meg. Illés azért él panasszal, mert véleménye szerint a városi cégek az AGORA, a SZOVA, és a Vásárcsarnok ugyanolyan megjelenésű plakátokat tettek közzé a kampányidőszakban, mint az Éljen Szombathely!. Ez pedig szerinte alkalmas a választók megtévesztésére. 

A Helyi Választási Bizottság azzal utasította el Illés panaszát, hogy az első plakátok kihelyezése óta és a panasz megtétele között eltelt a 3 napos jogvesztő határidő.

A Területi Választási Bizottság a döntést megváltoztatta, szerintük ugyanis határidőn belül volt a panasz megtétele, mivel ez egy folyamatosan elkövetett cselekmény. 

A tanácskozás közben elhangzott, hogy ez az esélyegyenlőség súlyos megsértése, a választási törvény 307 D részében foglaltak szerint belföldi jogi személy támogatásával végrehajtott kampányfinanszírozás. Ám mivel ennek mértékét megállapítani nem tudják, így az érdemi döntést azzal utasították el, hogy az ügyet az Állami Számvevőszék elé terjesztették tovább.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.