Szabó Barna: Az Ökocentrum üzemeltetője szívességet fog tenni a városnak

Farkas Bazsi 2024-05-03 17:26:25
A Fidesz-KDNP körmendi polgármesterjelöltje békejobbot nyújt minden helyi politikai szereplőnek. Interjú. 

Kedden mutatkoztak be a választóknak a körmendi Fidesz-KDNP jelöltjei. Szabó Barna a párt polgármesterjelöltje a fórum után adott interjút az Ugytudjuk.hu-nak.

A Fidesz-KDNP jelöltjei mutatkoztak be ma Körmenden, a pártok logói mégis csupán egyetlen helyen, ott sem nagyon hangsúlyosan jelentek meg. Mi volt ennek az oka?

Büszkék vagyunk arra, hogy én, mint polgármesterjelölt és a társaim, mint képviselőjelöltek, a Fidesz és a KDNP jelöltjei vagyunk. Így is mutatott be minket V. Németh Zsolt, a párt választókerületi elnöke. Azonban ez a kisváros, egy olyan méretű kisváros, ahol én azt gondolom, hogy nem csak  párt meggyőződésből, hanem a jelöltek személyes varázsa alapján is kapnak szavazatot a választóktól. 

A mostani jelöltek, és a polgármesterjelölt - tehát Ön - a Fidesz-KDNP színeiben indul, azonban a párt helyi tagsága nem Szabó Barnát, hanem Belencsák Istvánt szavazta meg, mint indítandó polgármesterjelölt, és mégsem ő lett a polgármesterjelölt.

Én nem vagyok a Fidesz tagja, bár a Fidesznek a jelöltje vagyok. A párt belharcaiba közvetlenül abszolút nem avatkoztam bele. Engem a Fidesz felsőbb köreiből kértek fel, hogy legyek a polgármesterjelöltjük. Az utolsó, mindent eldöntő csoportgyűlésen a helyi alapszervezet nekem szavazott bizalmat. 

Nem volt kétsége afelől, hogy el kell fogadnia a felkérést úgy, hogy a helyi tagság egyöntetűen nem Önt támogatta?

A helyi tagság létszáma, a város létszámához képest elenyésző. A város szavazóit, és nem csak a helyi Fidesz alapszervezetének tagjait szeretném megszólítani.

Nagyon sokat emlegették a bemutató alatt, hogy be kell fejezni az árokásást és összefogásra van szükség a városban. Ez egy békejobb?

Az! Az én személyem és a csapatom sem tett semmit azért, hogy ez a mostani helyzet kialakuljon. Ezt a békejobbot úgy kell érteni, hogy teljesen mindegy, hogy ki jobbos, vagy balos, kosárlabda szerető, vagy utáló, Bebeses, Puteszes, Szabós. Mindannyian egy kisvárosban élünk, egy irányba kell menni. Ez a fontos számunkra.

Egy-két általunk mostanában foglalkozott témával folytatnám. A Várkerti Ételbárnak helyet adó helyiséget 50 ezer forintért adja bérbe az önkormányzat. Megkockáztatom, hogy még albérletet sem lehet ennyi pénzért Körmenden találni. Megválasztása esetén felül fogja vizsgálni ezt az ügyet?

A jelenlegi ciklusban a Pénzügyi Bizottság elnöke vagyok. Ez a döntés ebben a ciklusban született, nagyjából három éve. Az 50 ezer forint úgy lett megállapítva, hogy felmértük ennek a gazdasági egységnek, az épületének, az állapotát, megnéztük, hogy hogyan van nyitva. Örültünk, ha valaki hasznosítja. Van, aki erre az 50 ezer forintra azt mondja, hogy elenyészően kevés van, aki azt mondja, hogy semennyit se adnék érte. Természetesen ezt felül fogjuk vizsgálni.

Ökocentrum. Nem is a részletekbe szeretnék belemenni. Mennyire tartja fairnek, hogy nyílt pályázatot írnak ki, majd a pályázati anyagokat zárttá teszik, ezzel pedig megakadályozzák azt, hogy a polgárok megismerhessék, hogy melyik pályázó milyen anyagot adott be a Centrum hasznosítására?

Nem én vagyok a város polgármestere, és jegyzője sem. A BÖK-öt sem én vezetem. A döntést nem én hoztam. Ugyanakkor nem egyedi eset, hogy valamit zártan tárgyal a testület. Két cég üzleti titkait adja ki…

Ebben mi az üzleti titok? Egy uniós forrásból felújított, a nemzeti vagyon részét képező ingatlanról van szó. 

De nekik az elképzeléseik az üzemeltetésről az egy üzleti titoknak minősül. Az üzemeltetés az már az emberekre is tartozik.

Tehát a véleménye az, hogy abban nem volt etikátlanság, hogy a választópolgárok nem ismerhetik meg azt, hogy melyik pályázó mennyi pénzből üzemeltetné az Ökocentrumot, abból mennyi pénz folyik be a költségvetésbe, egyáltalán ennek a középületnek a hasznosítását ki, hogyan képzeli el.

Ez a második kiírás volt nyílt, és most sem született döntés, nem tudjuk mi lesz még az útja neki. Szeretnénk meggyorsítani, mert fontos lenne az Ökocentrum üzemeltetése, de az, hogy a pályázók már ismerik a kiírt összegeket, úgy az esetleges újabb eljárás során hátrányt érez a korábbi bepályázó. Ha ezt göngyölítjük tovább, akkor nem fair esélyeket adunk a már korábban pályázatot beadóknak, az esetelges újabb pályázókkal szemben.

Nem akarom ezt tovább bogozni, de az én értelmezésemben, aki egy magasabb bérleti díjjal jobban jár, az csakis az önkormányzat.

Roppant kevés különbség volt a két pályázó pályázati összegei között. Egyébként a vissza nem térítendő támogatás - amiből újjá lett építve az Ökocentrum - fejébe nagyon szigorú szabályokat írt ki az üzemeltetésre az állam, bármelyik pályázó is nyeri el végül az üzemeltetést felkötheti a gatyáját, és a városnak igen nagy szívességet tesz ha üzemeltetni fogja, ezekért az összegekért.

Volt egy mondat a mostani bemutatón, hogy megválasztásuk esetén Körmendnek a kormánnyal azonos színezetű városvezetése lenne, ez pedig azt jelentené, hogy komolyab lobbierőt tudnának kifejteni. Ebben a ciklusban szintén ez a felállás, a körmendi Batthyány-kastély mégis kikerült az országos kastélyfelújítási programból. Kicsit ellentmondást érzek.

A roppant sok fejlesztésből ezt az egyet ragadta Ön most ki.

Talán a legnagyobbat és legszimbókusabbat.

Ezen is dolgozni fogunk tovább, úgy érzem, hogy a sok siker közül, pont az egy sikertelen lett kiragadva. De továbbra is állítom, hogy hatalmas előny lenne a városnak az azonos színezetű vezetés.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.