Oktatási jogok biztosa: Dézsi jogtalanul kampányolt iskolában, de nem baj

ugytudjuk.hu 2024-05-02 08:14:00
Dr. Aáry-Tamás Lajos szerint is megszegte törvényt a győri polgármester.

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZV) szerint gyáva és megúszós választ küldött az oktatási jogok biztosa, Dr. Aáry-Tamás Lajos Pintér Bence győri polgármesterjelölt (TSZV, LMP, Momentum) januári bejelentésére, amelyben kifogásolta, hogy a fideszes Dézsi Csaba András győri polgármester januárban a Kazinczy Gimnáziumban kampányrendezvényt tartott végzős diákoknak. Az oktatási jogok biztosa a jelek szerint mindössze annyit tett az ügyben három hónap alatt, hogy megkereste levélben az iskola igazgatóját, Németh Tibort.

A válaszlevélből egyértelművé vált, hogy Dézsit nem hívták az intézménybe, hanem a polgármesteri stáb kereste az iskolát, és

a polgármester azt a tájékoztatást adta az iskolaidőben tartott esemény előtt, hogy nem politikai, hanem motivációs beszélgetést fog tartani.

A levél leírja, hogy Dézsi Csaba András aztán bemutatta elképzeléseit a város kulturális és gazdasági fejlesztésére, valamint választási ellenfeleiről is beszélt, bár Németh Tibor válasza szerint csak „burkoltan”.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 24. § (3) bekezdése szerint a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható. A köznevelési törvény tehát deklaráltan tiltja politikai rendezvény megtartását vagy politikai szereplő fogadását az iskolákban tanítási időben – állapította meg az oktatási jogok biztosa.

„Mivel a polgármester csak a délelőtti órákban volt szabad, a megszokott módon – például pályaorientációs előadásokhoz hasonlóan – osztályfőnöki órát szerveztek a tanulóknak” – írja szintén Dr. Aáry-Tamás Lajos. A fideszes Dézsi Csaba András tehát szerinte is feszegette a törvényi határokat az iskolában való fellépésével.

Ezután azonban azt írta válaszlevelében az oktatási jogok biztosa:

„Ugyanakkor nem tartom életszerűnek, hogy egy település polgármestere ne beszélgethetne a hazai és nemzetközi politikai témákról pedagógusokkal, tanulókkal, amennyiben azon sem a tanulók, sem a pedagógusok számára nem kötelező a részvétel.”

Pintér Bence posztjában azt írta: ő azt nem tartj életszerűnek, hogy a gyerekek és a szülők könnyedén mondanak majd nemet annak az embernek, aki azt a fideszes hatalmat képviseli a városban, amelyik pár hónappal ezelőtt gumibottal veretett tanárokat és könnygázzal fújatott le diákokat.

Végül Dr. Aáry-Tamás Lajos arra futtatta ki a választ, hogy tanítási időben tilos lett volna ilyet csinálni, iskolaidő után lehetett volna, de nagy valószínűséggel az iskolának erre nem volt szabályzata, amit szerinte célszerű lenne létrehozni, és ha lenne ilyen, akkor állhatna az iskola vizsgálat elé.

Magyarán szólva Dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosaként három hónap alatt megállapította, hogy törvénysértés történt, de aztán semmilyen döntést nem hozott ezzel kapcsolatban. Kérdés ezek után, hogy akkor valójában mi szükség is van az ő munkájára.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.