Oktatási jogok biztosa: Dézsi jogtalanul kampányolt iskolában, de nem baj

ugytudjuk.hu 2024-05-02 08:14:00
Dr. Aáry-Tamás Lajos szerint is megszegte törvényt a győri polgármester.

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZV) szerint gyáva és megúszós választ küldött az oktatási jogok biztosa, Dr. Aáry-Tamás Lajos Pintér Bence győri polgármesterjelölt (TSZV, LMP, Momentum) januári bejelentésére, amelyben kifogásolta, hogy a fideszes Dézsi Csaba András győri polgármester januárban a Kazinczy Gimnáziumban kampányrendezvényt tartott végzős diákoknak. Az oktatási jogok biztosa a jelek szerint mindössze annyit tett az ügyben három hónap alatt, hogy megkereste levélben az iskola igazgatóját, Németh Tibort.

A válaszlevélből egyértelművé vált, hogy Dézsit nem hívták az intézménybe, hanem a polgármesteri stáb kereste az iskolát, és

a polgármester azt a tájékoztatást adta az iskolaidőben tartott esemény előtt, hogy nem politikai, hanem motivációs beszélgetést fog tartani.

A levél leírja, hogy Dézsi Csaba András aztán bemutatta elképzeléseit a város kulturális és gazdasági fejlesztésére, valamint választási ellenfeleiről is beszélt, bár Németh Tibor válasza szerint csak „burkoltan”.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 24. § (3) bekezdése szerint a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható. A köznevelési törvény tehát deklaráltan tiltja politikai rendezvény megtartását vagy politikai szereplő fogadását az iskolákban tanítási időben – állapította meg az oktatási jogok biztosa.

„Mivel a polgármester csak a délelőtti órákban volt szabad, a megszokott módon – például pályaorientációs előadásokhoz hasonlóan – osztályfőnöki órát szerveztek a tanulóknak” – írja szintén Dr. Aáry-Tamás Lajos. A fideszes Dézsi Csaba András tehát szerinte is feszegette a törvényi határokat az iskolában való fellépésével.

Ezután azonban azt írta válaszlevelében az oktatási jogok biztosa:

„Ugyanakkor nem tartom életszerűnek, hogy egy település polgármestere ne beszélgethetne a hazai és nemzetközi politikai témákról pedagógusokkal, tanulókkal, amennyiben azon sem a tanulók, sem a pedagógusok számára nem kötelező a részvétel.”

Pintér Bence posztjában azt írta: ő azt nem tartj életszerűnek, hogy a gyerekek és a szülők könnyedén mondanak majd nemet annak az embernek, aki azt a fideszes hatalmat képviseli a városban, amelyik pár hónappal ezelőtt gumibottal veretett tanárokat és könnygázzal fújatott le diákokat.

Végül Dr. Aáry-Tamás Lajos arra futtatta ki a választ, hogy tanítási időben tilos lett volna ilyet csinálni, iskolaidő után lehetett volna, de nagy valószínűséggel az iskolának erre nem volt szabályzata, amit szerinte célszerű lenne létrehozni, és ha lenne ilyen, akkor állhatna az iskola vizsgálat elé.

Magyarán szólva Dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosaként három hónap alatt megállapította, hogy törvénysértés történt, de aztán semmilyen döntést nem hozott ezzel kapcsolatban. Kérdés ezek után, hogy akkor valójában mi szükség is van az ő munkájára.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.