Ha minden jól megy 7 hónapra az átadást után, végre üzemeltetője is lesz a közel félmilliárd forintból épült körmendi ökocentrumnak

Farkas Bazsi 2024-04-18 17:21:28
Az épület kivitelezése alatt nem írtak ki pályázatot.

Két lehetséges üzemeltető jelentkezett a körmendi képviselő testület által március 26-án kiírt, az Ökocentrum hasznosítását célzó pályázatra - írta meg a Vas Népe.

Arról az Ugytudjuk.hu írt nem is olyan régen, hogy bár tavaly októberben szalagvágással adták át a közel félmilliárd forintból felújított Rába-parti Ökocentrumot, üzemeltetője azóta sincsen. 

Az akkor még a Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester többségével bíró városvezetés egy meghívásos pályázattal szeretett volna üzemeltetőt kijelölni, ám közben megváltozott testületi viszonyok miatt azt a képviselők végül nem szavazták meg. Ezért került nyílt pályázat kiírásra.

Hamarosan kiderül, hogy ki az a két vállalkozó, aki fantáziát lát a létesítmény üzemeltetésében. Az ügyet akár már a következő testületi ülésen is tárgyalhatják a képviselők.

Fotó: kormend.hu

Körmenden egyébként nem egyedülálló, hogy nem sietnek egy közpénzen felújított épület üzemeltetőjének megtalálásával. A mozit 2023 decemberében adták át, üzemeltető csak most, idén áprilisban lett. A szombathelyi AGORA Savaria meghívásos pályázaton kapta meg az üzemeltetés jogát. Hogy mennyire nem biznisz egy 10 ezres kisvárosban mozit üzemeltetni azt jól mutatja, hogy a cég mindössze havi 25 ezer forint + ÁFÁ-t fizet a bérlésért.

De Szombathelyen is találunk olyan példát, hogy az üzemeltető keresésbe beletört a bicska. A 15 milliárd 600 millió forintból épített Haladás Sportkomplexumnak bár többször is próbált nem tudott üzemeltetőt találni a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) vezette szombathelyi önkormányzat. Akkor végül az a megoldás született, hogy az építésre létrehozott projektcég maradt az üzemeltető, amit végül államosítottak, az üzemeltetési költséget pedig állami támogatáskét kapja meg a létesítményt használó klubon keresztül a Kft.

A külföldi példa egyébként nem egy esetben az, hogy amikor egy létesítmény építését, felújítását megkezdi egy önkormányzat, az azzal együtt kiírja az üzemeltetési pályázatot is. Így a nyertes üzemeltető már a kivitelezővel együtt tudja meghatározni az épület olyan apró jellegeit, amik végül a mindennapi üzemeltetés praktumait ágyazzák meg. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.