Ha minden jól megy 7 hónapra az átadást után, végre üzemeltetője is lesz a közel félmilliárd forintból épült körmendi ökocentrumnak

Farkas Bazsi 2024-04-18 17:21:28
Az épület kivitelezése alatt nem írtak ki pályázatot.

Két lehetséges üzemeltető jelentkezett a körmendi képviselő testület által március 26-án kiírt, az Ökocentrum hasznosítását célzó pályázatra - írta meg a Vas Népe.

Arról az Ugytudjuk.hu írt nem is olyan régen, hogy bár tavaly októberben szalagvágással adták át a közel félmilliárd forintból felújított Rába-parti Ökocentrumot, üzemeltetője azóta sincsen. 

Az akkor még a Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester többségével bíró városvezetés egy meghívásos pályázattal szeretett volna üzemeltetőt kijelölni, ám közben megváltozott testületi viszonyok miatt azt a képviselők végül nem szavazták meg. Ezért került nyílt pályázat kiírásra.

Hamarosan kiderül, hogy ki az a két vállalkozó, aki fantáziát lát a létesítmény üzemeltetésében. Az ügyet akár már a következő testületi ülésen is tárgyalhatják a képviselők.

Fotó: kormend.hu

Körmenden egyébként nem egyedülálló, hogy nem sietnek egy közpénzen felújított épület üzemeltetőjének megtalálásával. A mozit 2023 decemberében adták át, üzemeltető csak most, idén áprilisban lett. A szombathelyi AGORA Savaria meghívásos pályázaton kapta meg az üzemeltetés jogát. Hogy mennyire nem biznisz egy 10 ezres kisvárosban mozit üzemeltetni azt jól mutatja, hogy a cég mindössze havi 25 ezer forint + ÁFÁ-t fizet a bérlésért.

De Szombathelyen is találunk olyan példát, hogy az üzemeltető keresésbe beletört a bicska. A 15 milliárd 600 millió forintból épített Haladás Sportkomplexumnak bár többször is próbált nem tudott üzemeltetőt találni a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) vezette szombathelyi önkormányzat. Akkor végül az a megoldás született, hogy az építésre létrehozott projektcég maradt az üzemeltető, amit végül államosítottak, az üzemeltetési költséget pedig állami támogatáskét kapja meg a létesítményt használó klubon keresztül a Kft.

A külföldi példa egyébként nem egy esetben az, hogy amikor egy létesítmény építését, felújítását megkezdi egy önkormányzat, az azzal együtt kiírja az üzemeltetési pályázatot is. Így a nyertes üzemeltető már a kivitelezővel együtt tudja meghatározni az épület olyan apró jellegeit, amik végül a mindennapi üzemeltetés praktumait ágyazzák meg. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.