A budapesti parkfenntartási botrányban érintett cég a Győr-Szol gigaközbeszerzésére is bejelentkezett

Pintér Bence 2024-04-16 07:04:00
A budapesti cégháló legfontosabb háttéremberét márciusban tartóztatták le.

A 24.hu információja szerint március elején letartóztatták a fővárosi parkfenntartási üzletág szerteágazó politikai kapcsolatokkal rendelkező háttéremberét, Z. Zsoltot, a Pannon Park Forest Kft. korábbi tulajdonosát. Az értesülést a Baranya Vármegyei Főügyészség szóvivője is megerősítette a lapnak. A Szabad Európa Rádió felületén már 2020-ban feltárt ügy lényege, hogy egy cégháló tagjai hosszú ideje uralják a budapesti kertészeti és parkfenntartási bizniszt, és a kerületek nagy részével jelenleg is szerződéses viszonyban állnak.

A cikkekben felbukkanó cégháló egyik tagja, a ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Kft. a Győr-Szol tavalyi gigaközbeszerzésére is bejelentkezett.

Mint az azóta visszavont közbeszerzés eredményéből látszik, a szinte a teljes városüzemeltetést lefedő, 2,2 milliárd forint keretösszegű szerződésre nem csak a később nyertes WHB Facility Management pályázott, hanem többek között a ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Kft. is. Végül azért nem kötöttek szerződést a WHB-val, mert az ajánlatukat túl drágának találták.

A 2020-as oknyomozó cikk alapján Budapesten a cégháló sorban húzta be a pályázatokat függetlenül attól, hogy egy-egy kerület vezetése kormánypárti vagy ellenzéki. A lap szerint a cégháló tagjai néha különálló vállalkozásként indultak és nyertek, néha pedig konzorciumként vitték el az önkormányzatoktól a 2–4 éves keretszerződéseket. Az üzlet méreteit jelzi, hogy a négy cég a 2022-es üzleti évben együtt több mint 19 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, miközben a tulajdonosi körök jelentős részben fedték egymást.

A most kibukott parkfenntartási botrány egyébként összefügg azzal a tavaly novemberi NAV-os bejelentéssel, amelyből kiderült, hogy a többi között egy ritka Ferrarit és egy Lamborghini Urust foglaltak le egy „számlagyár” felgöngyölítése során. Az egyik autó csomagtartójából 1,1 millió euró került elő – emlékeztet a 24.hu.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.