ETO-balhé: a szurkolók szerint nem kerek, amit a biztonságiak és a klub kommunikál a Kispest-meccsen lezajlott verekedésről

Pintér Bence 2024-03-18 17:11:00
Ok nélkül, viperákkal érkeztek a nézők közé a biztonságiak jelen lévő szemtanúk szerint. A szurkolók bojkottra hívnak mindenkit, amíg a klub nem vállal felelősséget.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Az NB I-be feljutás kapujában áll az ETO, az elmúlt hetek gyengébb sorozata után, március 11-én, a Szombathelyi Haladás ellen magabaiztos győzelmet arattak a játékosok. A 2015 óta tartó mélyrepülést és az elmúlt egy év bíztató jeleit végigkövető rajongók azonban nem erről beszélnek most:

a Kispest elleni meccsen ugyanis balhé volt a lelátón, többen is megsérültek.

Az ügyről korábban már cikkeztünk, akkor a biztonsági szolgálat vezetőit szólaltattuk meg, akik arról beszéltek: a győriek vendégeként érkező lengyel szurkolók támadták meg őket, akik felfeszítették a szurkolók raktárát, és ezután mentek be a szektorba, elmondásuk szerint nem a „családi”, hanem az „ultrák” szektorába. A klub is ezt a narratívát erősítette meg két közleményben is, kiemelve, hogy belső vizsgálatot rendeltek el. Bocsánatkérés egyik közleményben sem volt, és a több fényképen is látható vipera-használatot sem magyarázta meg eddig senki.

A szurkolók nem elégedettek azzal, ahogy a klub kezeli a helyzetet: bojkottot hirdettek, több szurkolói Facebook-csoportba kerültek fel képek félbevágott bérletekről.

A klub keményvonalasabb támogatói jelezték: addig nem járnak meccsre, amíg a klubvezetés nem kezeli megfelelően a Kispest elleni meccsen kialakult helyzetet, és nem kezdi visszaépíteni a bizalmat azzal, hogy az érintett biztonságiakat örökre kitiltják a stadionból.

De mi történt a szurkolók szerint?

A hétvégén több olyan szurkolóval is beszéltünk, akik jelen voltak a balhénál. A történeteket név nélkül mondták el, főleg azért, mert elmondásuk szerint a közösségi médiás felületeken a biztonsági szolgálat emberei azóta is fenyegetően lépnek fel a szurkolókkal szemben, és senki nem szeretne célponttá válni. Az egymástól független beszámolókból a következő történet rajzolódik ki.

Első körben volt egy balhé, ami félreértésen alapult, amelynek valóban részese volt egy lengyel szurkoló. A biztonságiak azt hitték egy, a lépcsőházban nagyobb sebességgel lefelé tartó ETO-szurkolóra, hogy balhézni akar, ezért elkapták és megrángatták. (A nekünk nyilatkozók szerint az érintett a büfébe sietett valójában.) Ekkor lépett közbe egy lengyel szurkoló, aki – védve a győri szurkolót – komolyan összeverekedett két-három biztonsági emberrel, akik meg is sérültek, ahogy a lengyel szurkoló is, akit később a rendőrök vettek őrizetbe.

A győri szurkolók elmondása alapján a biztonságiak erre válaszul indultak fel, az ő véleményük szerint azért, hogy megtorolják a lenti eseményeket. A biztonsági szolgálat vezetői lapunknak azt hangsúlyozták, hogy nem a „családi” szektorba mentek be, ugyanakkor a Q-szektorban, illetve az alatta lévő részen, ahol a balhé volt, az L-szektorban a szurkolók szerint egyáltalán nem csak a szervezett csoportok voltak, hanem „egyszerű szurkolók”, gyerekek is.

A fontos, a klub és a biztonságiak által is agyonhallgatott mozzanat: a nekünk beszámoló, helyszínen jelen lévő szurkolók szerint nem puszta kézzel, hanem viperával kezdtek volna el „rendet tenni” a biztonságiak, amelyeket ezek a fényképek is bizonyítanak:

A tehát fényképpel is dokumentált viperás megjelenés környékén például gyerekek is voltak a szurkolók szerint, de

ettől függetlenül is teljesen illegális viperát használnia a biztonságiaknak.

A biztonságiak megjelenése után elindultak a bejárathoz a Q-szektor győri, szervezett szurkolói is, hogy védjék a szektorban ülőket de a lengyelek az elmondásuk szerint nem vettek részt a verekedésben. Itt aztán több összecsapás is történt, egyrészt a bejáratnál, ahol többen is kaptak viperával mért ütéseket, és meg is sérültek; majd ezután a folyosón, mivel a biztonsági szolgálat emberei végül alulmaradtak, és elmenekültek.

Végül a balhéban részt vevő biztonságiakat az egyébként a meccs elején vendégszektort biztosító símaszkos, szlovákiai iletőségű biztonsági szolgálat emberei menekítették ki – közülük is volt egyébként olyan a szurkolók szerint, aki részt vett az összeütközésben. Nem igaz tehát szerintük az állítás, hogy a szlovákiai cég emberei végig a vendégszektorban voltak.

Az eset záróakkordjaként kiderült, hogy a szurkolók raktárát valakik tényleg felfeszítették, azt szétverték, és eltulajdonították a lengyelek által a győrieknek ajándékba hozott pólókat. Ezt a biztonságiak szerint a lengyel szurkolók csinálták, a győriek szerint viszont ez kizárt dolog, teljesen logikátlan. Vannak elméleteik a dologról, de erről – bizonyíték hiányában – nem tudunk egyelőre beszámolni.

Az ETO honlapján a stadion pályarendszabálya egyébként a cikk megírásának pillanatában nem érhető el.

Kik biztosítják a meccseket?

Az ETO-meccsek biztosítását az általunk múltkor megszólalatatott cég, a Target Grup Zrt. végzi, amelynek munkájában győri, szombathelyi és zalaegerszegi emberek is részt vesznek. Mellettük még a tulajdonosváltás óta megjelent a stadionban egy profibb, a felvidéki DAC meccseit is biztosító csapat is, akik ugyan első sorban a vendégszektort biztosították, de a szurkolók elmondása szerint a balhé során is jelen voltak.

A nekünk nyilatkozó szurkolók szerint korábban, más biztonsági cégekkel korrekt volt a kapcsolat, a mostani csapat azonban nem tudja rendesen megszervezni a meccsek biztosítását.

Ebben szerintük mostanában a rendőrség sem remekel, sok probléma van a vendégszurkolók érkezésének és távozásának szervezésével is. A biztonsági szolgálattal való elégedelenség ellenére többek elmondása szerint volt korábban koordináció a szervezett szurkolók és a klub, illetve a biztonságiak között, a pirotechnikai eszközök kapcsán is van hallgatólagos megállapodás.

Érdekes mozzanat, hogy a balhéban érintett biztonságiak több szálon is jó viszonyt ápolnak a győri városvezetéssel,

a korábbi cikkünkben is megszólaló Őze Balázs a hónap elején Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármesterrel közösen jelentette be, hogy rangos ketrecharc-show érkezik a városba, amit információink szerint Győr 20 millió forinttal támogat. Őze jelen volt a balhénál, illetve a biztonsági csapat egyik irányítójaként tevékenykedik, de az ő kezében a szurkolók nem láttak viperát.

Egy biztos: a klubvezetés reakciójával a szurkolók nem elégedettek: minden ETO-szimpatizánst arra buzdítanak, hogy a meccsek bojkottjával, a bérletek kettévágásval jelezzék a csapat vezetésének, hogy a minimum a bocsánatkérés lenne, illetve a felelős biztonsági személyek kitiltása a stadionból. Fontos lenne emellett az általunk megszólaltatott szurkolók szerint, hogy a a klub üljön le a szurkolói koordinátorokkal, hogy el tudják kezdeni a bizalom és a biztonság visszaépítését.

A szurkolók összes követelése így hangzik:

  • „A klub részéről egy azonnali állásfoglalást kérünk, továbbá kérjük a biztonsági szolgálattal történő jogviszonyuk azonnali felmondását 
  • Választ követelünk arra is hogyan és miért és milyen munkát végez a szlovák biztonsági szolgálat.
  • Követeljük a »szolgálatot« teljesítő személyek örökös kitiltását a stadionból
  • Hozzák nyilvánosságra a biztonsági szolgálatok mérkőzés után írt jegyzőkönyveit
  • Kérjük a klubot, hogy az elkövetők ellen azonnali hatállyal tegyen rendőrségi feljelentést
  • Tulajdonosi választ várunk!”

Emellett arra kérnek mindenkit, aki jelen volt, hogy észrevételeit küldje el a rendőrségnek: a megyei rendőrségnek és az ORFK-nak is.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.