ETO-balhé: a szurkolók szerint nem kerek, amit a biztonságiak és a klub kommunikál a Kispest-meccsen lezajlott verekedésről

Pintér Bence 2024-03-18 17:11:00
Ok nélkül, viperákkal érkeztek a nézők közé a biztonságiak jelen lévő szemtanúk szerint. A szurkolók bojkottra hívnak mindenkit, amíg a klub nem vállal felelősséget.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Az NB I-be feljutás kapujában áll az ETO, az elmúlt hetek gyengébb sorozata után, március 11-én, a Szombathelyi Haladás ellen magabaiztos győzelmet arattak a játékosok. A 2015 óta tartó mélyrepülést és az elmúlt egy év bíztató jeleit végigkövető rajongók azonban nem erről beszélnek most:

a Kispest elleni meccsen ugyanis balhé volt a lelátón, többen is megsérültek.

Az ügyről korábban már cikkeztünk, akkor a biztonsági szolgálat vezetőit szólaltattuk meg, akik arról beszéltek: a győriek vendégeként érkező lengyel szurkolók támadták meg őket, akik felfeszítették a szurkolók raktárát, és ezután mentek be a szektorba, elmondásuk szerint nem a „családi”, hanem az „ultrák” szektorába. A klub is ezt a narratívát erősítette meg két közleményben is, kiemelve, hogy belső vizsgálatot rendeltek el. Bocsánatkérés egyik közleményben sem volt, és a több fényképen is látható vipera-használatot sem magyarázta meg eddig senki.

A szurkolók nem elégedettek azzal, ahogy a klub kezeli a helyzetet: bojkottot hirdettek, több szurkolói Facebook-csoportba kerültek fel képek félbevágott bérletekről.

A klub keményvonalasabb támogatói jelezték: addig nem járnak meccsre, amíg a klubvezetés nem kezeli megfelelően a Kispest elleni meccsen kialakult helyzetet, és nem kezdi visszaépíteni a bizalmat azzal, hogy az érintett biztonságiakat örökre kitiltják a stadionból.

De mi történt a szurkolók szerint?

A hétvégén több olyan szurkolóval is beszéltünk, akik jelen voltak a balhénál. A történeteket név nélkül mondták el, főleg azért, mert elmondásuk szerint a közösségi médiás felületeken a biztonsági szolgálat emberei azóta is fenyegetően lépnek fel a szurkolókkal szemben, és senki nem szeretne célponttá válni. Az egymástól független beszámolókból a következő történet rajzolódik ki.

Első körben volt egy balhé, ami félreértésen alapult, amelynek valóban részese volt egy lengyel szurkoló. A biztonságiak azt hitték egy, a lépcsőházban nagyobb sebességgel lefelé tartó ETO-szurkolóra, hogy balhézni akar, ezért elkapták és megrángatták. (A nekünk nyilatkozók szerint az érintett a büfébe sietett valójában.) Ekkor lépett közbe egy lengyel szurkoló, aki – védve a győri szurkolót – komolyan összeverekedett két-három biztonsági emberrel, akik meg is sérültek, ahogy a lengyel szurkoló is, akit később a rendőrök vettek őrizetbe.

A győri szurkolók elmondása alapján a biztonságiak erre válaszul indultak fel, az ő véleményük szerint azért, hogy megtorolják a lenti eseményeket. A biztonsági szolgálat vezetői lapunknak azt hangsúlyozták, hogy nem a „családi” szektorba mentek be, ugyanakkor a Q-szektorban, illetve az alatta lévő részen, ahol a balhé volt, az L-szektorban a szurkolók szerint egyáltalán nem csak a szervezett csoportok voltak, hanem „egyszerű szurkolók”, gyerekek is.

A fontos, a klub és a biztonságiak által is agyonhallgatott mozzanat: a nekünk beszámoló, helyszínen jelen lévő szurkolók szerint nem puszta kézzel, hanem viperával kezdtek volna el „rendet tenni” a biztonságiak, amelyeket ezek a fényképek is bizonyítanak:

A tehát fényképpel is dokumentált viperás megjelenés környékén például gyerekek is voltak a szurkolók szerint, de

ettől függetlenül is teljesen illegális viperát használnia a biztonságiaknak.

A biztonságiak megjelenése után elindultak a bejárathoz a Q-szektor győri, szervezett szurkolói is, hogy védjék a szektorban ülőket de a lengyelek az elmondásuk szerint nem vettek részt a verekedésben. Itt aztán több összecsapás is történt, egyrészt a bejáratnál, ahol többen is kaptak viperával mért ütéseket, és meg is sérültek; majd ezután a folyosón, mivel a biztonsági szolgálat emberei végül alulmaradtak, és elmenekültek.

Végül a balhéban részt vevő biztonságiakat az egyébként a meccs elején vendégszektort biztosító símaszkos, szlovákiai iletőségű biztonsági szolgálat emberei menekítették ki – közülük is volt egyébként olyan a szurkolók szerint, aki részt vett az összeütközésben. Nem igaz tehát szerintük az állítás, hogy a szlovákiai cég emberei végig a vendégszektorban voltak.

Az eset záróakkordjaként kiderült, hogy a szurkolók raktárát valakik tényleg felfeszítették, azt szétverték, és eltulajdonították a lengyelek által a győrieknek ajándékba hozott pólókat. Ezt a biztonságiak szerint a lengyel szurkolók csinálták, a győriek szerint viszont ez kizárt dolog, teljesen logikátlan. Vannak elméleteik a dologról, de erről – bizonyíték hiányában – nem tudunk egyelőre beszámolni.

Az ETO honlapján a stadion pályarendszabálya egyébként a cikk megírásának pillanatában nem érhető el.

Kik biztosítják a meccseket?

Az ETO-meccsek biztosítását az általunk múltkor megszólalatatott cég, a Target Grup Zrt. végzi, amelynek munkájában győri, szombathelyi és zalaegerszegi emberek is részt vesznek. Mellettük még a tulajdonosváltás óta megjelent a stadionban egy profibb, a felvidéki DAC meccseit is biztosító csapat is, akik ugyan első sorban a vendégszektort biztosították, de a szurkolók elmondása szerint a balhé során is jelen voltak.

A nekünk nyilatkozó szurkolók szerint korábban, más biztonsági cégekkel korrekt volt a kapcsolat, a mostani csapat azonban nem tudja rendesen megszervezni a meccsek biztosítását.

Ebben szerintük mostanában a rendőrség sem remekel, sok probléma van a vendégszurkolók érkezésének és távozásának szervezésével is. A biztonsági szolgálattal való elégedelenség ellenére többek elmondása szerint volt korábban koordináció a szervezett szurkolók és a klub, illetve a biztonságiak között, a pirotechnikai eszközök kapcsán is van hallgatólagos megállapodás.

Érdekes mozzanat, hogy a balhéban érintett biztonságiak több szálon is jó viszonyt ápolnak a győri városvezetéssel,

a korábbi cikkünkben is megszólaló Őze Balázs a hónap elején Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármesterrel közösen jelentette be, hogy rangos ketrecharc-show érkezik a városba, amit információink szerint Győr 20 millió forinttal támogat. Őze jelen volt a balhénál, illetve a biztonsági csapat egyik irányítójaként tevékenykedik, de az ő kezében a szurkolók nem láttak viperát.

Egy biztos: a klubvezetés reakciójával a szurkolók nem elégedettek: minden ETO-szimpatizánst arra buzdítanak, hogy a meccsek bojkottjával, a bérletek kettévágásval jelezzék a csapat vezetésének, hogy a minimum a bocsánatkérés lenne, illetve a felelős biztonsági személyek kitiltása a stadionból. Fontos lenne emellett az általunk megszólaltatott szurkolók szerint, hogy a a klub üljön le a szurkolói koordinátorokkal, hogy el tudják kezdeni a bizalom és a biztonság visszaépítését.

A szurkolók összes követelése így hangzik:

  • „A klub részéről egy azonnali állásfoglalást kérünk, továbbá kérjük a biztonsági szolgálattal történő jogviszonyuk azonnali felmondását 
  • Választ követelünk arra is hogyan és miért és milyen munkát végez a szlovák biztonsági szolgálat.
  • Követeljük a »szolgálatot« teljesítő személyek örökös kitiltását a stadionból
  • Hozzák nyilvánosságra a biztonsági szolgálatok mérkőzés után írt jegyzőkönyveit
  • Kérjük a klubot, hogy az elkövetők ellen azonnali hatállyal tegyen rendőrségi feljelentést
  • Tulajdonosi választ várunk!”

Emellett arra kérnek mindenkit, aki jelen volt, hogy észrevételeit küldje el a rendőrségnek: a megyei rendőrségnek és az ORFK-nak is.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.