Pályáztatás nélkül bérelheti nettó 80 ezer forintért havonta a sárvári önkormányzat közpénzen vett kamionját a fideszes képviselő cége

Farkas Bazsi 2024-03-13 07:30:00
A szervizeltetést az önkormányzat fizeti, erre 2023-ban 660 ezer forintnyi adó forintot költöttek el.

Nem volt pályáztatás a bérlőre, amikor kiválasztották Varga Jenő (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő cégét, a C.P. Portál Kft.-t a sárvári önkormányzat által vásárolt MAN típusú kamion üzemeltetésére - ez tartalmazza az a levél (A dokumentum innen letölthető.), amit Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester küldött megkeresésünkre. 

Kondora kitér arra, hogy mivel a kamion értéke nem haladja meg a 25 millió forintot, így nem volt az önkormányzatnak kötelezettsége a versenyeztetést. A sárvári önkormányzat rendelete ugyanis csakis efölött az értékhatár fölött teszi kötelezővé a pályáztatást.

Azt azért tegyük hozzá, hogy amennyiben a városvezetésben lett volna akart, úgy bármikor írhatott volna ki pályázatot arra a kamionra, amit 2018. augusztus 10-én, közel 10 millió forintért vásároltak meg, majd alig több mint 2 hét múlva, 2018. augusztus 29-én aláírt szerződéssel bérbe adtak a C.P. Portál Kft-nek.

A cégben Varga Jenőnek 25%-os tulajdonrésze van, a 2023-ban keletkezett vagyonnyilatkozata szerint pedig tanácsadóként 375 ezer forintos fizetést kap. A cég többi tulajdonrésze pedig a Varga család más tagjainak a nevén van. 

Folyamatosan ki kell perelnünk az adatokat

Mivel a MAN kamiont az önkormányzat az adófizetők pénzéből vásárolta, így az a nemzeti vagyon része, így pedig az azzal kapcsolatos minden dokumentumnak nyilvánosnak kell lennie. Csakhogy hiába kérjük ki folyamatosan közérdekű adatigénylésekkel a kamion különböző szerződéseit, az önkormányzat nem hajlandó kiadni azokat, így bírósági eljárással kell ezeket kiperelni.

Ez két dolog miatt aggályos. Egyrészt az önkormányzat csak az időt húzza, mivel a dokumentumokat végül úgyis ki kell adniuk. Másrészt pedig további közpénzeket költenek el, hiszen az ügyvédi munkadíjat a vesztes félnek kell állnia.

Ahogy arról korábban már írtunk, a kamion bérleti szerződését is peres úton kaptuk meg végül, amiből kiderült, hogy a C.P. Portál Kft. havonta mindössze nettó 80 ezer forintot fizet a jármű bérkéséért. A felmerülő összes többi költséget pedig az önkormányzat állja, közpénzen.

Hogy ez mennyi pénzt emésztett fel eddig, azt szintén közérdekű adatigényléssel kértük ki, választ megint csak nem kaptunk, így pedig ismét bírósági eljárást lett a vége. Az ítélet szerint az önkormányzatnak ezeket a dokumentumokat is ki kell adniuk, ám egyelőre ezeket még nem kaptuk meg.

Az biztos, hogy 2023-ban összesen 659 ezer 748 forintot költött el sárvári önkormányzat egy olyan jármű felújítására, amit még csak nem is ő használ, hanem a testületben ülő fideszes képviselő cége.

Vagyis a 102 ezer forintos ÁFÁ-val terhelt és hozzá befolyt bérleti díj több, mint féléves hozamát költötte rá a sárvári önkormányzat a kamionra. Az további érdekesség, hogy amíg a Kft. a bérelti díj ÁFÁ-ját vissza tudja igényelni, addig az önkormányzatnak ilyen lehetősége nincsen. 

A C.P. Portál egyébként különösen szerteágazó cég, hiszen nem csak kamiont bérel - pályáztatás nélkül - az önkormányzattól, de legutóbb a város utcáinak takarítását is ez a cég nyerte el

De dolgoztak a sárvári városi tulajdonban lévő Sportfólió Kft.-nek. Azon gondolom már meg sem lepődik senki, hogy amikor a közadatnak számító vonatkozó szerződéseket kértük ki, megint csak a bírósági eljárás végén született kötelezettség arra, hogy a Sportfólió adja ki azokat. 

Az ügyre még visszatérünk. 

Címlapon: Kodora István, Sárvár polgármestere

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.