Pályáztatás nélkül bérelheti nettó 80 ezer forintért havonta a sárvári önkormányzat közpénzen vett kamionját a fideszes képviselő cége

Farkas Bazsi 2024-03-13 07:30:00
A szervizeltetést az önkormányzat fizeti, erre 2023-ban 660 ezer forintnyi adó forintot költöttek el.

Nem volt pályáztatás a bérlőre, amikor kiválasztották Varga Jenő (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő cégét, a C.P. Portál Kft.-t a sárvári önkormányzat által vásárolt MAN típusú kamion üzemeltetésére - ez tartalmazza az a levél (A dokumentum innen letölthető.), amit Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester küldött megkeresésünkre. 

Kondora kitér arra, hogy mivel a kamion értéke nem haladja meg a 25 millió forintot, így nem volt az önkormányzatnak kötelezettsége a versenyeztetést. A sárvári önkormányzat rendelete ugyanis csakis efölött az értékhatár fölött teszi kötelezővé a pályáztatást.

Azt azért tegyük hozzá, hogy amennyiben a városvezetésben lett volna akart, úgy bármikor írhatott volna ki pályázatot arra a kamionra, amit 2018. augusztus 10-én, közel 10 millió forintért vásároltak meg, majd alig több mint 2 hét múlva, 2018. augusztus 29-én aláírt szerződéssel bérbe adtak a C.P. Portál Kft-nek.

A cégben Varga Jenőnek 25%-os tulajdonrésze van, a 2023-ban keletkezett vagyonnyilatkozata szerint pedig tanácsadóként 375 ezer forintos fizetést kap. A cég többi tulajdonrésze pedig a Varga család más tagjainak a nevén van. 

Folyamatosan ki kell perelnünk az adatokat

Mivel a MAN kamiont az önkormányzat az adófizetők pénzéből vásárolta, így az a nemzeti vagyon része, így pedig az azzal kapcsolatos minden dokumentumnak nyilvánosnak kell lennie. Csakhogy hiába kérjük ki folyamatosan közérdekű adatigénylésekkel a kamion különböző szerződéseit, az önkormányzat nem hajlandó kiadni azokat, így bírósági eljárással kell ezeket kiperelni.

Ez két dolog miatt aggályos. Egyrészt az önkormányzat csak az időt húzza, mivel a dokumentumokat végül úgyis ki kell adniuk. Másrészt pedig további közpénzeket költenek el, hiszen az ügyvédi munkadíjat a vesztes félnek kell állnia.

Ahogy arról korábban már írtunk, a kamion bérleti szerződését is peres úton kaptuk meg végül, amiből kiderült, hogy a C.P. Portál Kft. havonta mindössze nettó 80 ezer forintot fizet a jármű bérkéséért. A felmerülő összes többi költséget pedig az önkormányzat állja, közpénzen.

Hogy ez mennyi pénzt emésztett fel eddig, azt szintén közérdekű adatigényléssel kértük ki, választ megint csak nem kaptunk, így pedig ismét bírósági eljárást lett a vége. Az ítélet szerint az önkormányzatnak ezeket a dokumentumokat is ki kell adniuk, ám egyelőre ezeket még nem kaptuk meg.

Az biztos, hogy 2023-ban összesen 659 ezer 748 forintot költött el sárvári önkormányzat egy olyan jármű felújítására, amit még csak nem is ő használ, hanem a testületben ülő fideszes képviselő cége.

Vagyis a 102 ezer forintos ÁFÁ-val terhelt és hozzá befolyt bérleti díj több, mint féléves hozamát költötte rá a sárvári önkormányzat a kamionra. Az további érdekesség, hogy amíg a Kft. a bérelti díj ÁFÁ-ját vissza tudja igényelni, addig az önkormányzatnak ilyen lehetősége nincsen. 

A C.P. Portál egyébként különösen szerteágazó cég, hiszen nem csak kamiont bérel - pályáztatás nélkül - az önkormányzattól, de legutóbb a város utcáinak takarítását is ez a cég nyerte el

De dolgoztak a sárvári városi tulajdonban lévő Sportfólió Kft.-nek. Azon gondolom már meg sem lepődik senki, hogy amikor a közadatnak számító vonatkozó szerződéseket kértük ki, megint csak a bírósági eljárás végén született kötelezettség arra, hogy a Sportfólió adja ki azokat. 

Az ügyre még visszatérünk. 

Címlapon: Kodora István, Sárvár polgármestere

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek.