Hiába épült meg két víztározó, Szombathelyen még mindig lehet árvíz

Farkas Bazsi 2024-01-27 09:33:35
Ennek valós veszélyét jól mutatta a december 23-i villámárvíz a Perinten és az Arany-patakon.

Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő kezdeményezésére Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester írásban megkereste a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot. A válaszleveléből Czeglédy Csaba tett közzé részleteket:

"2023. december 22-én (pénteken) északnyugat felől több kiterjedt csapadékrendszer érte el a térséget és váltakozó intenzitással egészen szombat estig esett. Intenzívebb csapadékhullás december 23-án (szombaton) a hajnali órákban alakult ki, ekkor a magasabban fekvő részeken havazás, az alacsonyabb területeken havas eső, eső volt jellemző. A két napban összesen 35-45 mm csapadékterhelés érte a vízgyűjtők területét, ami a sokéves havi átlagnak felel meg.

A helyi vízkárt kiváltó csapadékok (2023. december 22-én és 23-án) már egy kissé telítettebb mederre érkeztek, illetve a talaj is telített illetve helyenként túltelített volt, beszivárgás nem volt lehetséges, hanem felszíni lefolyás alakult ki, melyek hatására mindkét vízfolyáson jelentős árhullám alakult ki.

A Sorok-Perint Szombathely állomáson a lehullott csapadékok hatására 2,0 m-es vízszintemelkedés alakult ki. A vízfolyás ebben a szelvényben 2023. december 23-án délelőtt 11 :00 órakor tetőzött 245 cm-rel (42,6 m3/s)."

"Az Arany-patak vízgyűjtőjének alakja a víz összegyülekezését tekintve veszélyes, mert egy nyugatról keleti irányba vonuló esőfront alkalmával a fővízfolyások (Bozsoki-, Nyeste-Nyárs, Szünöse-patakok) árvizei az Arany-patak völgyében találkozhatnak. Ez történt a 2023. decemberi villámárvíz esetében is. A csapadék tevékenység az Arany-patak mellékágát, a Szünöse patakot és annak vízgyűjtőjét érte el. A Dozmati tározó árvízi üzemben működött és ezzel csökkentette az érkező vízhozamot. Azonban a Szünöse patakon még nem épült ki a záportározó, így itt elöntések keletkeztek."

"A Dozmati tározó üzemeltetésével az Arany-patakba engedett vízmennyiség további szabályozására tározók kialakításával nincsen lehetőség. Azonban a patak mellékvízfolyásán, a 21,6 km2 vízgyűjtő területtel rendelkező Szünöse-patakon a domborzati és beépítési viszonyok lehetővé teszik kisebb árvízi tározó (záportározó) kialakítását. A patak a szombathelyi agglomerációhoz tartozó Sé belterületétől délre, annak közvetlen közelében, belterületen torkollik az Arany-patakba, így az Arany-patakon (a Dozmati-tározó működése esetén 21,5m3/s) és a Szünöse-patakon tározó nélkül (21 m3/s) érkező mértékadó vízhozamok továbbra is komoly károkat okozhatnak az agglomerációs Sé település és a közvetlen közelben levő, Sé irányába fejlődő szombathelyi peremvárosrész, Olad lakóterületén.

A Szünöse tározó kiépítésével a vízfolyáson érkező, és az Arany-patakba továbbengedett Ql %-os vízhozam értéke mintegy 80%-kal csökkenthető. A Szünöse tározó megépítésének célja tehát a Szünöse-patakon érkező árhullámok csökkentése a tervezett tározótérben történő ideiglenes vízvisszatartásával, ezáltal az Arany-patakba továbbengedett vízhozam csökkentése. Így biztosítható Sé, Szombathely teljes körű árvízi biztonságának megteremtése."

"Igazgatóságunk a Szünöse tározó létesítéshez és a kapcsolódó mederrendezéshez szükséges vízjogi engedélyezési tervdokumentációkat elkészíttette és a vízjogi engedély rendelkezésre áll. Jelenleg pályázati forrásra várunk."

Czeglédy szerint megnyugtató, hogy a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei tudják és teszik a dolgukat, viszont az felettébb nyugtalanító, hogy a közvélemény előtt - magam sem tudtam róla - nem volt ismert, hogy Szombathely árvízi biztonsága még mindig nincsen megteremtve.

Azonban véleménye szerint nem segíti az a tisztánlátást, hogy Hende Csaba december 23-i posztjában azt írta, hogy  a "dozmati víztározó ezekben az esős napokban is jó szolgálatot teljesít, nélküle Szombathely egyes részei, már víz alá kerültek volna!"

Valójában nem a Dozmati tározó segített, hanem az isteni gondviselés - folytatja így Czeglédy.

A csütörtöki közgyűlésen a képviselő arra kérte Nemény András polgármestert, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a vízügyi igazgatóság minél előbb rendelkezzen a szükséges anyagi forrásokkal a Szünöse tározó megépítéséhez.

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.